Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Sadi bácsi öregkorára családot talált

Szentes - Szerencse és egészséges életmód kell ahhoz, hogy valaki 100 évet megérjen – tudtuk meg a szentesi Kalmár Sándortól. A férfi ma sem tétlenkedik: ha kell, kapát ragad, és rendbe teszi a kertet.
Csupa derű és jó szándék – ez lehet az első benyomása bárkinek, aki látogatóba megy a szentesi Csó Jánosékhoz. Ott él a nemrégiben 100. születésnapját ünneplő Kalmár Sándor, aki közel két évtizede lakik a családdal, és ennyi idő alatt maga is családtaggá vált.

– A nagyapám révén ismertük meg Sadi bácsit. Nem nősült meg, így időskorára egyedül maradt, és azt mondta: szeretne velünk élni, mert itt biztonságban és jól érezné magát. Nem lehet rá rosszat mondani, figyelmes, derűs ember – mesélte Csó Jánosné Ibolya.

Sadi bácsi ma is jó kedélyű, optimista ember. A szerző felvétele
Sadi bácsi ma is jó kedélyű, optimista ember.
A szerző felvétele

– Amikor gyerek voltam, Belsőecserben laktunk, és nagyon szép gazdaságunk volt sok földdel és állattal – hallottuk az idős férfitól. – Később beköltöztünk Szentesre, a Dózsa György utcába. Mindig a mezőgazdaságban dolgoztam, ma is szívesen foglalom el magam ilyesmivel. Söprögetek, kapálgatok, összeszedem a tojást.
Fiatalkoromban az Árpád Tsz-ben a sertéstelepen, majd éjjeliőrként dolgoztam. Voltak nehézségek is az életemben: a család elveszítette a gazdaságot, engem pedig a háború után málenkij robotra vittek Ukrajnába, ahol egy szénbányában dolgoztattak. Kora ellenére nem szorul gondoskodásra, minden reggel fél 4-kor kel, kimegy az újságért, megreggelizik. Az étvágyával sincsen probléma, bármit megeszik, leginkább a leveseknek és a süteményeknek örül. Ha munka van a ház körül, lehet rá számítani. A hosszú élet titkát nem tudja megfejteni. – Szerencse is kell hozzá, meg az, hogy soha nem dohányoztam és nem ittam alkoholt – nevetett a kérdésen.

Olvasóink írták

 • 4. AgnusDei 2011. október 05. 15:04
  „Csó Jani a kollégám, nagyon jó embernek tartom... Örülök, hogy a csapatom tagja és külön örülök, hogy emberségből is ötös! Sadi bácsinak pedig jó egészséget!”
 • 3. macska125 2011. október 04. 23:17
  „Gratulálunk a bácsinak, meg a családnak is aki befogadta!!
  További jó egészséget, kapálgatást!!”
 • 2. szbarat 2011. október 04. 16:58
  „Jó cikk, gratulálok a szép életkorhoz.”
 • 1. niemand 2011. október 04. 10:16
  „Gratulálok 100. születésnapra, minden jót, egészséget kívánok, sok örömet szerettei körében. A gondozó család emberségből példát mutat sok gyereknek, akik még a saját szüleiket sem gondozzák. Isten vigyázzon a bácsira és szerető "családjára"!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen az Aradi Fotóklub

Szentes - A szentesi művelődési házban 57 fotográfiából álló tárlatot nyitott meg a hétvégén az… Tovább olvasom