Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Sakkoktatóként kapott életműdíjat Kőhalmi Zoltán édesanyja

Szentes - Életműdíjat kapott a várostól sakkoktatói munkájáért a szentesi Kőhalminé Forrai Julianna. Fia, az ismert humorista, Kőhalmi Zoltán rendszeresen megemlíti őt poénjaiban – Julianna mindezt a szeretet jeleként értékeli.
– Az utóbbi években többen mondták, megérdemelnék valamilyen elismerést a várostól a sakkban kifejtett tevékenységemért, ami jólesett; azért mondhatták, mert tavaly megkaptam „A magyar sakkozásért" díjat az országos szövetségtől. Mégis meglepett, hogy a szombati sportünnepen életműdíjat vehettem át, nagyon örültem neki – mondta Kőhalminé Forrai Julianna, aki 35 esztendeje sakkoktató, és februárban ünnepelte 73. születésnapját.

Mesélte: családi indíttatásra kezdett sakkozni gyerekként, nagyapja, Kádár Rókus gyengén látott, így vakon játszott fiával, mert a táblát sem látta, a gyermeke által bemondott lépésre fejben sakkozva lépett.

– Egyik fia, aki szintén a Kádár Rókus névre hallgatott, NB II-es játékos volt. Édesanyám is tudott sakkozni, sokat játszottunk otthon, de akkoriban még sem a nőknek, sem a gyerekeknek nem rendeztek versenyeket – emlékezett Kőhalminé.

Matematika–fizika szakos tanárként dolgozott két helyi általános iskolában, 1980-ban kezdett sakkot tanítani, szakkörben, gyerekeknek. A sportág központja a Kurca-parti városban a Klauzál Gábor Általános Iskola lett.

Kőhalminé Forrai Julianna az életműdíjjal. Fotó: Vidovics Ferenc
Kőhalminé Forrai Julianna az életműdíjjal. Fotó: Vidovics Ferenc

Tanítványaival többször bejutott az országos diákolimpia fináléjába, 30 csapat közé, ahol lányaival egyszer a 4. helyen végzett, de szereztek 7., 8. helyezéseket is. Egyénileg például Szalai Renáta volt az egyik legsikeresebb tanítványa: diákolimpiákon ért el dobogós helyezéseket, ma már középiskolás, és az NB II-es gárda oszlopos tagja; a mai időszakból Nagy Viktor emelhető ki. Tizenhat éve minden nyáron sakktábort szervez.

– Azért jó ez a sportág a fiataloknak, mert fejleszti a gondolkodást, a logikát, és fegyelemre szoktat. A mai napig szívesen foglalkozom a kicsikkel, mert mindig akad egy-két csillogó, ragyogó szempár, amiért érdemes csinálni. Nem dilettánsként művelem, előbb oktatói, majd középfokú sakkedzői képesítést szereztem. Két éve versenybírói vizsgát tettem, azóta NB II-es csapatbajnoki mérkőzéseket vezetek. Így volt ez az ünnepi hétvégén is: szombaton átvettem az elismerést, vasárnap már bíráskodtam, a szegedi együttest fogadta a Szentes – sorolta Julianna.

Amennyiben egészsége engedi, még egy-két évig szeretné oktatni a sakkot. A klubnál alelnöki posztot is ellát, kitölti mindennapjait a sportág, amely 2010-től úgy maradhatott életben Szentesen, hogy a nyugdíjba vonult szakosztályvezető teendőit átvette, egyben tartotta a csapatot. A sakkon és a családon kívül az olvasás és a rejtvényfejtés foglalja le. Fia, a népszerű humorista, Kőhalmi Zoltán – aki természetesen jól sakkozik, gyerekként szerepelt versenyeken – a családot, édesanyját rendszeresen megemlíti műsoraiban.

– Sokan kérdezték, sértők-e ezek. Nem. Egyik orvos ismerősünk is azt mondta, ezeken a poénokon átsüt a szeretet. Magam is így érzem. Zoli az elsők között gratulált, nagyon örült, hogy megkaptam ezt a díjat Szentestől – zárta gondolatát Kőhalminé Forrai Julianna.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

47 milliós mínusszal számol Szentes

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentes térségi elnöke, Horváth István szerint hiba, hogy a városban alanyi jogon jár néhány kedvezmény. Tovább olvasom