Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Sarc épült be a szemétdíjba Szentesen

Szentes - A Szentesen keletkezett lakossági szilárdhulladék közel kétharmadát kellene újrahasznosítani ahhoz, hogy ellensúlyozni lehessen a kormány által 2013-tól bevezetett hulladéklerakási járulék szemétdíj növelő hatását.
A 22 százalékos tarifanövelés ellenére országosan még mindig nálunk az egyik legolcsóbb a szemétszállítás. 5015 forint – tonnánként ennyit kér a városellátó hódmezővásárhelyi partnere a szentesi szilárdhulladék ártalmatlanításáért. Az újévtől azonban nem ennyibe fog kerülni, hogy megszabaduljunk a kukák tartalmától: januártól minden tonna szemét után 3000 forint hulladéklerakási járulékot kell fizetni az államnak. Ennek az évi 19 milliós pluszköltségnek az ellentételezése miatt volt szükség a szemétdíj 22 százalékos emelésére, ami december 30-tól lép hatályba. Itt azonban nincs megállás: 2016-ig ezt a járulékot megnégyszerezik, évente 3000 forinttal nő majd ez az adónem. Az indoklás szerint a törvény elsődleges célja a hulladékképződés megelőzése, illetve az újrafeldolgozás annak érdekében, hogy a lerakókba minél kevesebb szemét kerüljön. Utóbbiban élen jár Szentes, de még van hová fejlődni.


Évente 6400 tonna szilárdhulladék keletkezik a városban, ebből mindössze 300 tonna szelektíven gyűjtött műanyagot, üveget, papírt és fémet sikerül újrahasznosítani. Noha kevésnek tűnik, megyei összehasonlításban igen jó a közel 5 százalékos arány, hiszen Vásárhelyen a 2, Makón az 1 százalékot sem éri el ez a mutató.

Szentesen a legolcsóbb a szemétszállítás

A Köztisztasági Egyesülés nyári felmérése szerint 74 hazai település közül mindössze 16 városban nem éri el a 120 literes edényre vonatkozó nettó szemétdíj a 300 forintot – a tizenhatban ott van Szentes is. Megyei szinten nálunk a legolcsóbb a személyszállítás: itt 234, Makón 252, Hódmezővásárhelyen 306, Csongrádon 356, Szegeden pedig 576 forint a 120 literes edény havi nettó ürítési díja. Az elfogadott jogszabály szerint 2014-től egységesen állapítják meg a szemétszállítási díjakat az országban. A fizetendő díjakat a Magyar Energia Hivatal javaslatának figyelembevételével kell meghatározni, az energiahivatalnak minden év szeptember 30-ig kell megküldenie a díjmegállapítással és -változással kapcsolatos javaslatát.
Ha ehhez hozzávennénk azt az évi 2000 tonna zöldhulladékot, amit komposztálnak Szentesen, a városi hulladék mintegy 30 százaléka újrahasznosul. A képviselő-testületi döntést megelőzően felmerült, a szelektív hulladékgyűjtés további népszerűsítésére lenne szükség, hogy kevésbé terhelje a lakosságot az állami sarc.

Lapunk utánajárt és kiderült: a városban keletkezett lakossági szilárdhulladék közel kétharmadát kellene 2013-ban újrahasznosítani ahhoz, hogy ellensúlyozni lehessen a hulladéklerakási járulék szemétdíj növelő hatását. Vagyis a jelenlegi újrahasznosított mennyiség 13-szorosát kellene kiválogatva összegyűjteni a szentesieknek. Erre nincs esély, de a hatékonyság javulhat, miután múlt héten több mint 10 millió forintért válogató szalagot vásároltak a berki lerakóba. – Eddig zsákokból válogattuk az újrahasznosítható hulladékot, de heteken belül üzembe állítjuk a szalagot. A fejlesztés révén elérhető, hogy az egész város területére kiterjesszük a sárga zsákos gyűjtést, és a háztartások elől hoznánk el a szétválogatott hulladékot – mondta lapunknak Kiss Ferenc.

Olvasóink írták

 • 3. Bellaciao 2012. november 10. 10:14
  „Ipari park helyett a szelektív hulladékgyűjtésre kellett volna a városnak százmilliókat költeni, annak haszna is lett volna.”
 • 2. nie 2012. november 09. 05:56
  „Szelektív hulladék gyűjtésre szoktatás érdekében , nem lehet kedvezményt adni? Akkor az újra hasznosításért is lehetne egy lépést tenni.”
 • 1. nyomdasz63 2012. november 08. 13:27
  „itt 234, Makón 252, Hódmezővásárhelyen 306, Csongrádon 356, Szegeden pedig 576 forint a 120 literes edény havi nettó ürítési díja. ..
  A probléma,hogy el nem végzett szolgáltatásért kell fizetni(mint a kéményseprő(?)nek is).
  A tavalyi 52 hétből 23x raktam tele,és ki a kukát,és 28x a sárga zsákot. És négyen vagyunk.
  Az 52 hetet még is ki kell fizetnem,hogy legyen a belváros szívében,frekventált helyen irodája a cégnek,ahol úgy beszélnek a betérő ügyféllel,mint ha minimum leprás lenne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legjobbjukat érték el Hongkongban

Alig egy éve táncol együtt László Csaba és Páli Viktória, s már bejárták a világot. A magyar bajnoki cím mellett már egy világkupa második helyezéssel is büszkélkedhetnek. Tovább olvasom