Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Sárközi ruhához mosolygós baba kell

Szentes - Leginkább saját szórakoztatására ötven évesen határozta el Német Éva, hogy hazánk népviseleteit porcelánbabákra varrja, azonban a hagyományőrző színpompás kollekció mindenhol sikert arat, ahol bemutatja.
Több mint hatvan porcelánbaba sorakozik Német Éva keze munkáját dícsérve a magyar tájegységek különböző viseleteiben, pedig a szentesi női szabó még csak két éve kezdett a hagyományőrzésnek eme formájával foglalkozni. Mint elmesélte, használt porcelánbabákat öltöztet színes népviseletbe, a kis „modellek" jó részét egy kedves ismerősétől kapja, aki járja a piacokat.

A varrónő kedvence a sárközi ruhát viselő baba.
A varrónő kedvence a sárközi ruhát viselő baba.

Persze, olykor újjá is kell varázsolnia a kócos babákat. A kutatás a nehezebb része, árulta el a varrónő, hiszen sajnálatára, csak ritkánvan lehetősége eljutni azokra a helyekre, ahol ilyen öltözékeket eredetiben láthat. Ezért aztán leginkább képek, leírások alapján készíti el a ruhácskákat. A Zöldág egyesület néptáncosai számára több mint 15 éve varr ruhákat, lányai is ott táncolnak, nővére pedig Egerben néptánc pedagógus – innen az érdeklődése a népviseletek iránt. Már kezdetben gondolkozott rajta a beszélgetőtársam, hogyan lehetne megörökíteni az utókor, főleg a fiatal nemzedék számára ezeket a viseleteket, hogy ne menjen veszendőbe. Azonban csak 50 éves korában jött az ötlet, hogy babákra varrjon népviseletet, úgy érezte, ez lesz a megfelelő a forma. Kézenfekvő volt számára, hogy a dél-alföldi ruhákba öltöztesse az első babákat. Azon van, hogy a megfelelő anyagot is megtalálja az egyes viseletekhez. Régi, divatjamúlt kabátokat, nagymamáktól örökölt ruhadarabokat is kap ismerőseitől, s hímzett szalagokat is, ez utóbbiak azárt hasznosak, mert kézzel hímezni nincs sok ideje. Viszont a kisebb darabokat nehéz alátenni a gépnek, így kézi varrással kell díszíteni, például a pici mellénykéket, s a fejdíszgyöngyöket, gyöngygallért is tovább tart elkészíteni, magyarázta Éva.

Legmunkásabbnak a hollókői menyasszonyi ruha elkészítését tartja, a sok alsószoknya miatt, de a pártára a díszeket felvarrni sem kevés időbe telt.

Évát a babák arckifejezése is befolyásolja abban, melyikre milyen ruhát varr. Idős asszony ruhájához komorabb arcú babát, a vidám sárközi viselethez mosolygósabbat választott. A babákon megtalálhatók többek közt felvidéki, kalocsai, palóc és dunántúli viseletek éppúgy, mint az erdélyi minták, s Évától megtudtuk: van, aki csodálkozik, hogy létezhet ilyen sok viselet, ám azok akár falvanként is különbözhetnek egymástól, valamennyi eltérés található köztük.

Bár volt már érdeklődő, Éva nem adott még el egyet sem a babáiból eddig, legfeljebb ajándékba. Viszont örömmel elviszi bárhová a kollekciót, ha hívják. Már bemutatkozott néhány kiállításon: a Zöldág jubileumi ünnepségén, s néptánc fesztiválján, előtte Szegváron, a falunapokon, s az alkotótáborban is, valamint a szentesi könyvtárban, legutóbb a Cuháré fesztiválon, sőt Észak-Magyarországon Makláron és Egerben is.

A gyerekeket igyekszik elsősorban megérinteni munkáival a varrónő. Szerinte a kicsiket a baba már eleve vonzza, így remélhetőleg jobban felkelti érdeklődésüket, s megmarad bennük a ruha látványa, ha babákon látják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól szerepelt a szentesi kórház csapata

A megyei első helyezés után az országos 9. helyezést szerezte meg a Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórház Sirály nevű csapata Budapesten az országos szakmai verseny döntőjében. Tovább olvasom