Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Savanyítani és lekvárt főzni is tanulnak a turisták

Nagyér - Jövő tavasszal új látványossággal várja a településre látogatókat Nagyér. Az agroturisztikai beruházás a hajdani falusi életbe enged majd bepillantást.
Nagy munka kezdődött néhány hete Nagyéren, a Petőfi utca 23. szám alatt. Itt alakítják ki az agroturisztikai központot. A régi parasztházat 70 százalékban elbontják, és újjáépítik. Az udvarban új gazdasági épületek készülnek.

– Az önkormányzat tulajdonában lévő épület kezelői jogát a Marosháti Kistérség Turisztikai Egyesület kapta meg. A civilszervezet a Mező-
gazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz pályázott, és 32 millió forintot, 100 százalékos támogatást nyert – tudtuk meg Lőrincz Tibortól, Nagyér polgármesterétől.

Az agroturisztikai központ főépületében berendeznek egy kiállítóhelyiséget és egy interaktív szobát. A kiállításon a helyi népművészek termékeit és a környező települések népi értékeit, illetve a szlovákság hagyományait mutatják majd be.

Lőrincz Tibor mindennap figyelemmel kíséri, hogyan halad a beruházás. Fotó: Kovács Erika
Lőrincz Tibor mindennap figyelemmel kíséri, hogyan halad a beruházás.
Fotó: Kovács Erika

Az interaktív szobában pedig házi befőzéssel, savanyúságeltevéssel, lekvárfőzéssel és gyógynövényszárítással ismerkedhetnek az érdeklődők.
Az épület akadálymentes lesz, így a mozgáskorlátozottak is részt vehetnek a programokon.

Az udvarban őshonos állatok lesznek: mangalicák, libák, kacsák, kendermagos tyúkok, kecskék, rackák és cigáják. Telente hagyományos falusi disznóvágásokat is szervez majd az egyesület.

– Településünk az elmúlt években számos turisztikai fejlesztést hajtott végre. A Zöld Béka Vendégházunk nagyon népszerű a kirándulócsoportok, osztályok, baráti társaságok körében. Cégek is szívesen szerveznek nálunk csapatépítő tréningeket. Az agroturisztikai központ kínálta lehetőségekkel a helyi iskolásokat is megismertetjük. Sőt szeretnénk, ha például a házi tartósítást ott meg is tanulnák diákjaink – nyilatkozta Lőrincz Tibor, akitől azt is megtudtuk, a központ működési költségeit az önkormányzat vállalja.

A tervek szerint jövő tavaszra készül el a beruházás, vagyis a nyári szezonban már látogatható lesz az agroturisztikai központ.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orosz embargó veri el az idei almatermést

A Csongrád megyei almatermesztőket is sújtja az orosz embargó Tovább olvasom