Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Segítenek a mágocsiak

Nagymágocs - Példaértékű összefogással segítik a falu és a térség lakói azt a nagymágocsi családot, amelynél húsvétvasárnapra virradóra leégett a melléképület és a lakóház teljes tetőszerkezete. Karaiékat is meglepte, milyen áldozatkészek falun az emberek.
Tíz napja a nagymágocsi önkormányzat turistaszállójában hajtja álomra fejét a Karai család: házuk tetőszerkezete és a melléképület teljesen leégett a húsvéti tűzben. Karai Zoltánné három iskolás gyermekével és édesanyjával otthon tartózkodott aznap, és szerencséjükre még ébren voltak, amikor lángra kapott a melléképület. Mind az öten kimenekültek, de azt már sem ők, sem a tűzoltók nem tudták megakadályozni, hogy a lángok átterjedjenek a ház tetőszerkezetére.

– Már vasárnap reggel jöttek a szomszédok, ismerősök, hogy segítsenek, és az önkormányzat is egyből mellénk állt – mondta Karainé Julianna. A tűzeset óta mindennap önkormányzati dolgozók segítenek a romok eltakarításában és a lefóliázott födém víztelenítésében: tegnap négyen szorgoskodtak a ház körül. Az asszony hozzátette, a község egy számlát nyitott számukra, ahová az adományokat várják. Egy helyi vállalkozó, Horváth Gyula építőanyagot ajánlott fel, és a helyi nyugdíjasklub is gyűjtést szervezett számukra. Szerdán a szentesi Pálmások Szövetsége íróasztalt és egyéb használati tárgyakat hozott a családnak.

A Karai házaspár 6 évig csinosította nagymágocsi házát, amely húsvétkor félig leégett. A szerző felvétele
A Karai házaspár 6 évig csinosította nagymágocsi házát, amely húsvétkor félig leégett.
A szerző felvétele

Stibál Róbert polgármestertől megtudtuk, az önkormányzat amellett, hogy átvállalja a kőművesmunkák költségeit, 300 ezer forint kamatmentes hitellel is segítené a családot. Erre a helyi rendelet szerint nem lenne módja, de méltányosságból módosítanák a jogszabályt. A turistaszállóban is addig maradhat a család, amíg végeznek otthonuk helyreállításával.

– Csak hat esztendeje költöztünk ki Szentesről Nagymágocsra, ezért bennünket is meglepett, mennyien ajánlották fel a segítségüket a faluban és a környéken. Hálásak vagyunk érte – fűzte hozzá Karai Zoltán, aki Németországban dolgozik, és a tűzeset másnapján érkezett haza.

Julianna, aki tavaly vesztette el állását, elárulta azt is: a házra nincs biztosításuk. Megszűnt, mert figyelmetlenségből nem fizették. Ugyanakkor az ingatlan után még jelentős hitelt törlesztenek.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. álmodozó 2010. április 26. 00:24
  „Ámen. Szerintem is itt zárjuk le.”
 • 24. felületkezelő87 2010. április 25. 19:32
  „Igazat adok és elnézést kérek, de azoktól nem, akik felháborító módon szapulják a családot, rájuk még mindig igaz a véleményem. Nagyon feldühített, hogy ennyire szomorú és kétségbeesett helyzetben is van olyan, aki még egyet rúg az emberekbe, csak azért is. És ez nem csak erre a családra vonatkozik, hanem mindenkire. Egyszerűen csak nem értem, hogy ha még akár rossz viszonyban is vagyunk valakivel, a bajban miért kell még szavakkal is bántani, legalább ilyenkor tudnánk egy kicsit befogni a szánkat, nem pedig rosszindulatú megjegyzéseket tenni. A család olyan amilyen, de legalább ilyenkor ne bántsuk egymást, mert nekünk is ugyanúgy fájna ilyen helyzetben. Mégegyszer elnézést azoktól, akik nem tettek rosszindulatú megjegyzéseket.”
 • 23. saniboy 2010. április 23. 18:25
  „Faluba összetartanak városba meg nem ......Ennyi és téma lezárva és aki azthiszi h vele nem történhet ilyen az nem biztos,,,,,,,,nem kell a családot bántani hisz van elég bajuk.”
 • 22. sasfióka 2010. április 23. 17:44
  „Sziasztok! Felületkezelő! Szerintem álmodozónak meg lehet velük a személyes problémája,amiért nem védi,meg segíti őket,ebbe se te se más nem tud rendet tenni!!! Sok ellenszenved kivívott ez a család magának,amiért sok-sok ember nem mozdult meg!!!
  Jó veszekedést!!:)))”
 • 21. álmodozó 2010. április 23. 15:05
  „Nem a köszönésről beszéltem....Spec.nekem köszön. Az igazság pedig nem fáj, mert nem tudod az igazságot.
  Inkább megyek és csatlakozom hozzájuk, bulizunk együtt, mint itt vitatkozok veled.”
 • 20. felületkezelő87 2010. április 23. 13:44
  „Nagyon elszégyelltem magam... Látom igaz a mondás, hogy fáj az igazság. Én úgy tudom, hogy minél kisebb egy település, annál összefogóbbnak kéne lenni a közösségnek, ha baj van. És itt kérem szépen mi történt? Egy család bajba jutott, segítségre van szüksége és szégyen szemre nyilvánosan még mindenki beléjük is rúg egyet. Ez a szegénységi bizonyítvány, és nem egy emberről, hanem egy egész közösségről. Az én véleményem az, hogy ha valaki ekkora bajba jut, hogy amiért nap mint nap dolgozott hosszú éveken át egy pillanat alatt elveszik és fedél nélkül marad 3 gyerekkel, akkor nekem aztán teljesen mindegy, hogy ismerem vagy sem, vagy mint ez esetben köszön az utcán vagy sem, ahol tudok segítek. Szerintem a falu lakosaitól az is nagy segítség lett volna, hogy nem kezdik el őket még szidni is, így is megvan a maguk baja, inkább néhány biztató szóval próbálják enyhíteni a fájdalmukat. Csakhogy úgy látom ennyi kultúra azért senkibe nem szorult. Úgyhogy ne nekem írogasd, hogy maradjak csöndben, hanem az itt szapulóknak, inkább szálljanak magukba és gondolkodjanak el az unalmas óráikban nekik hogy esne ha ilyen helyzetben még az ilyesfajta kicsinyes gyűlölködéssel is szembe kéne nézniük. Különben meg nektek nem tökmindegy, hogy köszön-e vagy sem ha még beszélőviszonyban sem vagytok? Nem alszol rosszabbul, ha valaki köszönés nélkül elmegy melletted. Más dolgotok sincs, csak ezen agyalni, hogy úristen de bunkó mert nem köszönt? Inkább olvassatok, hátha szorul az agyba egy kis tudomány is.”
 • 19. álmodozó 2010. április 23. 00:03
  „Kedves felületkezelő87
  Azt gondolom az összes nagymágocsi lakos nevében mondhatom, hogy a lehető legjobb ötlet volt tőled elhúzni innen, és keresni valami alkalmasabb helyet, ahol az elvárosiasodást gyakorolhatod, és felvághatsz vele, hogy most nagy vagy!
  Képzeld, nekünk is leégett a házunk, és még csak a szánk sem sírt, örültünk, hogy életben maradtunk.Nem kértünk segítséget sehonnan, egyszerűen csak érkezett, a "bunkó, földműves" nagymágocsi lakosoktól.
  Te viszont, aki most úgy kiosztottál, hogy csak na saját magadról állítottál ki szegénységi bizonyítványt.
  Igen, tény, hogy ezt a családot nem igen szereti itt senki. Meg van az oka. De míg nem tudod miről beszélsz, addig jobb, ha csöndben maradsz.”
 • 18. felületkezelő87 2010. április 22. 21:46
  „Na látom itt is beindultak már a mágocsi ócsároló "földművesek".Bezzeg ha a ti házatok teteje égett volna le a ti szátok még jobban sírna. Szégyellem, hogy mágocsi voltam, legszívesebben le is tagadnám. Ilyen alpári tuskókat még nem hordott a föld a hátán komolyan mondom. Az összes mágocsit mutogatni kéne, hátha akkor hoznának valami hasznot.”
 • 17. álmodozó 2010. április 20. 23:26
  „Tudod rotátor egy blogra nem írhatsz akármit. Nem írhatod le a véleményed, mert feljelentenek, és már mehetsz is a bíróságra. Nem véletlen, hogy hat év "beilleszkedés" után ott tartanak, ahol. Nincs különbség falu és város között ezen a téren.”
 • 16. rotátor 2010. április 20. 14:53
  „..........na ez a különbség falu és város között! (a helyzetjelentő és rosszindulatú kommentekre gondolok)Ebbe a faluba nehéz lehet beilleszkedni!”
 • 15. katonabácsi 2010. április 20. 07:47
  „Akkor ezek szerint az is kevés ahhoz, hogy köszönjön apuka, ha valaki egy utcában lakik velük. De az már bunkóság szerintem, ha valaki bemegy egy boltba, köszön és csak néznek az emberek, mint a birkák.”
 • 14. álmodozó 2010. április 19. 23:33
  „Ezt aztán megaszondtad, de ja. Nagyjából így van, annyi kiegészítéssel, hogy ismer, de nem köszön. Na ezt városon sem szokták,kivéve persze ha az ember nem hordja túl magasan az orrát.
  Szipor! A cikkben benne van, hogy az anyuka elvesztette az állását....”
 • 13. z927 2010. április 19. 22:43
  „Az urbanizácóból eredendő dezurbanizáció. Azaz a városból vissza vidékre költözés, melynek eredménye: városon nem köszönnek az emberek egymásnak, csak ha közeli ismerősök. Na ez falun nem így megy, főleg, hogy mindenki ismer mindenkit általában. Természetesen, akik úgy költöznek ki, nem ismerik az új környezetet, de ne a már meglévő környezetnek kelljen alkalmazkodnia!”
 • 12. Szipor 2010. április 19. 20:15
  „Felvilágosítana valaki, hogy mi a baj ezekkel az emberekkel? Ha jól tudom dolgoznak a szülők, a gyerekek is rendesek. Akkor mi a bibi???”
 • 11. álmodozó 2010. április 19. 08:41
  „Én nem akartam ennyire szókimondó és kemény lenni. Sajnos egyet kell értenem az előttem szólókkal.
  Remélem a helyzet hozzásegíti őket, hogy belássák, a nívó amilyen szinten szeretnek élni nem biztos, hogy fontosabb mint elfogadott tagja lenni egy közösségnek, akik -még így sokak számára ismeretlenül is- megmozdult értük. A kép sajnos sok mindent elárul, amin változtatni kellene.”
 • 10. pillecukor 2010. április 19. 08:09
  „feltételezem, derogál beállni azok közé, akik dolgoznak.”
 • 9. sasfióka 2010. április 18. 21:55
  „Sziasztok! Most olvasom a kommenteket.......hát én is tudnák mit mondani,igaz,hogy sajnálatra méltóbbak lennének,ha mondjuk ők is beállnának lapátolni,nem csak pózolni kell tudni!!!
  Nem nagyon ismerik itt őket,de ahogy hallom sok helyen,amit tudnak róluk,vagy amennyire kiismerték itt őket,abba nem sok jó van,sőt...........nem akarom bántani őket,de tegyék össze a kezüket,hogy ennyi segítséget kaptak,mert felét se érdemelték meg!!!! A gyerekeket sajnálja mindenki,de sajnos a szülők nem kívánatosak Mágocson,és ez nem a falu hibája(bár sok a rosszindulatú ember) Nekik kellett volna beilleszkedni,és nem a mágocsiaknak hajbókolni nekik,mert itt nem elég villogni egy lízingelt fekete autóval,olyat bárki tud kihozni a szalonból,és törleszteni........nem lesz tőle menő,vagy vagány.....bármennyire is hiszik!!!
  Szóval,csak annyit,hogy tessék leszállni a földre,és megbecsülni a "paraszt mágocsiakat" Mert nem különb ő itt mint mi,sőt van még itt mit neki behoznia!!!!!!!”
 • 8. exchange 2010. április 18. 14:47
  „Azért szép hogy ott ilyen segítőkész emberek vannak.”
 • 7. AN 2010. április 17. 20:08
  „Hát, ahogy látom Kuraiék mégsem illeszkedtek be olyan nagyon. Remélem, olvassák ezeket a véleményeket és elgondolkodnak azon, hogy vajon hány embert séretettek meg, és nem fog nehezükre esni BOCSÁNATOT KÉRNI EZÉRT, ÉS MEGKÖSZÖNNI A TÁMOGATÁSOKAT.”
 • 6. Kupec 2010. április 17. 06:49
  „Valahogy,hitelesebb lenne a dolog és indokoltabb a segitség ha Karai úr! nem nike melegitöben feszitene hanem lapáttal a kezében munkásruhában.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentes a szobrok városa

Az elmúlt negyedszázadban szinte minden évben gyarapodott Szentes egy-egy köztéri alkotással. Tovább olvasom