Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Senkinek sem kell a derekegyházi patika

Nem akadt eddig jelentkező, aki megvenné az értékesítésre meghirdetett derekegyházi gyógyszertárat. A végrehajtási eljárás azért kezdődött, mert a patikus eladósodott. Amíg a jelenlegi üzlet nem zár be, új gyógyszertár nem nyithat a faluban. Az évek óta húzódó patikaügyet minél hamarabb le szeretné zárni a község polgármestere.
Papp László patikus maga váltja ki a betegek receptjeit. Fotó: Tésik Attila
Nem kelt még el a derekegyházi patika. Eddig több alkalommal írtak ki pályázatot a gyógyszertár értékesítésére, miután beszállítójának nem fizette ki tartozását a patikus, Papp László. A bírósági határozatot követően a végrehajtási eljárásban nem akadt olyan jelentkező, aki a megadott feltételek mellett látott volna fantáziát a gyógyszertár üzemeltetésére a községben. A tavaly augusztusban kezdődött jogi procedúra öt hónap alatt nem hozott eredményt, s időközben a parlament módosította a végrehajtási eljárásról szóló törvényt. A január 9-étől érvényes új szabályok több időt engednek a teljesítésre kötelezett félnek.
Lapunk úgy tudja, hogy a derekegyházi patikus élt ezekkel a lehetőségekkel, s így még legalább négy hónapig nem kel el a gyógyszertár. Az idő előrehaladtával egyre alacsonyabb áron hirdetik meg eladásra az intézményt, ez pedig a leendő vevőnek kedvez.

Szabó István polgármester nagyon szeretné, ha végre pont kerülne a patikaügy végére. Mint mondja, szomorú, hogy a települési önkormányzatoknak gyakorlatilag semmiféle jogosítvány nincs a kezükben egy ehhez hasonló helyzetben a cselekvésre, vagyis a gyógyszerellátás biztosítására. A község elöljárója elmondta, hogy a gyógyszerellátás is úgy működik, ahogyan az orvosi ellátás: a kötelezettség a községet terheli, míg a finanszírozás kizárólag az egészségbiztosító feladatköre. Örvendetes volna, ha a törvényhozók átgondolnák, hogyan lehetne javítani ezen a helyzeten – mondta Szabó István.

Szavai szerint a faluban gyakorlatilag 2004 augusztusa óta megoldatlan a gyógyszerkérdés. Akkor vált ugyanis nyilvánvalóvá, hogy újabb szállítmányok nem érkeznek a patikába, mely az elmúlt időszakban kiürült. Papp László gyógyszerész ma is maga utazik a közeli városokba, hogy kiváltsa a recepteket, majd házhoz viszi a gyógyszert a derekegyházi betegeknek. Úgy tudjuk, hogy az egyedül élő patikus számíthat a családja segítségére, ha végleg el kell hagynia a gyógyszertárat – mely a lakása is egyben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszáz állást teremtett a Tesco Szentesen

Valamelyest csökkent a szentesi térségben a munkanélküliek száma. Ez összefügg a közmunkaprogramok… Tovább olvasom