Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Sikerült száműzni a civakodást Szentesen

Tanulmányi ösztöndíjat szerzett a fiataloknak a szentesi romák kisebbségi önkormányzata, amely munkanélküli személyeket is jövedelemhez juttatott, a város helyhatóságával való jó kapcsolat eredményeként. A legnagyobb sikert az jelenti, hogy már a második ciklusban dolgoznak együtt Faur Zoltán elnök vezetésével a grémium tagjai.
A szentesi cigány kisebbségi önkormányzat egyik legnagyobb érdeme, hogy 1998 óta működik. Korábban ugyanis menetrendszerűen jöttek a civakodások, ezeknek a legtöbb esetben az lett a következménye, hogy felbomlott a testület. Faur Zoltán elnök vitathatatlan érdemeként száműzetett a grémiumból a civakodás, aminek eredményeként sikeresen munkálkodnak a romák felemelése érdekében.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén beszámolót vitattak meg a kisebbségi önkormányzat elmúlt évi tevékenységéről. Az elnök úgy fogalmazott: átérzik munkájuk jelentőségét, és a kisebbség érdekeit szem előtt tartva teszik meg javaslataikat a helyhatóságnak. Faur szerencsésnek nevezte a romák önkormányzatát, mert élvezik a város vezetőinek és a polgármesteri hivatal munkatársainak a bizalmát.

Ennek is köszönhető, hogy jó néhány állástalan jutott jövedelemhez egy évig a kisebbségi társadalom tagjai közül, mert Szentes nyert a Küzdelem a munka világából való kirekesztődés elnevezésű pályázaton. E program keretében az idén januártól is négy személyt tudnak foglalkoztatni a kisebbségi önkormányzat irodájában. A berekháti telepen a roma vezetők segítették a szennyvízcsatorna-hálózat építésének szervezését is, továbbá a gázvezeték lefektetéséhez forrásokra is sikerült szert tenniük. A kisebbségi önkormányzat képviselője, Fehér Mónika elmondta: hatvan fiatalnak pedig tanulmányi ösztöndíjat szerzett a roma önkormányzat a Magyarországi Cigányokért Közalapítványtól.

A fideszes Halmai László a beszámoló kapcsán azt mondta: hiába van a szennyvíz- és a gázvezeték csonkja Berekháton, ha az ottani családoknak még fürdőszobájuk sincs. Szűcs Lajos alpolgármester szerint viszont az infrastruktúra kiépítése fejlődést jelent azoknak, akik rá tudják csatlakoztatni ingatlanukat a gázvezeték- és a csatornahálózatra. Az alpolgármester úgy véli: önmagáért beszél, hogy ezt a kisebbségi önkormányzatot – az előzőekkel ellentétben – sikerült egyben tartani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobilos csalók

Nagymágocson, Eperjesen, Szegváron és Szentesen is van már sértettje az újféle telefonos csalásnak,… Tovább olvasom