Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sok a dudás, kevés a csárda - teremhiány a zeneiskolában

Szentes - Nincs oka panaszra az augusztusban igazgatónak kinevezett Várkonyiné Mihály Ernának. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont vezetője szerint a szentesi zeneoktatás változatlanul népszerű a városban, ezért is szerepel tervei között a telephely bővítés.
Jelenleg 406 tanulója van a 28 pedagógussal bíró szentesi zeneiskolának. A számokkal elégedett az igazgatóasszony, de teremre még szükség lenne. A távlati tervek között szerepel a megkerülhetetlen telephelybővítés, hiszen az egyéni hangszeres oktatás mellett nagy szerepe van az együtteseknek is: a citerások, a könnyűzenei együttes, a gitárosok és a vonósok mellett az ifjúsági és a városi fúvószenekar is rendszeresen összejön próbálni- mondja Várkonyiné, aki örül, hogy a telephelyeken- a Kosztában, a Klauzálban és a Szent Erzsébet Iskolában - sikerült megoldani a hangszeres és elméleti oktatást. Jó lenne, ha az együttesek is ideális körülmények között gyakorolhatnának.

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont vezetője, Várkonyiné Mihály Erna.
A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpont vezetője, Várkonyiné Mihály Erna.

Szerencsére a mai gyerekek is szívesen vesznek részt hangszeres oktatásban. A tandíj félévente 6 ezer forint, de ezt a tanulmányi átlag is befolyásolja. Jelenleg a gitár, a szintetizátor és a dob a legmenőbb hangszer, de a fúvósokat is szeretik a gyerekek, akik ideális esetben 2-3. osztályos korban kezdik a hangszerekkel való ismerkedést. A felvételin a ritmusérzéket, a hallást vizsgáljuk, és énekeltetjük a gyereket. Sajnálatos, hogy a mai gyerekek milyen keveset énekelnek, nemcsak az iskolákban, otthon is. Ez pedig a szülők bűne, hiszen az alapok az énekléssel kezdődnek.

- A zenetanulás jó hatással van a logikára, mindkét agyféltekét dolgoztatja, formálja a zenei ízlést és önállóságra is nevel, hiszen otthon gyakorolni kell az órákra, és ezt egyedül kell megoldaniuk- állítja a 2000-ben végzett tanár, aki nem a levegőbe beszél, hiszen édesapja, Mihály Béla mellett kisgyermek kora óta volt alkalma zenét tanulni. - A többi gyerek azt hitte, nekem könnyű, mert az apukám tanít klarinétozni, pedig sokkal többet követelt tőlem - de csak jót akart nekem. Most is nagy segítség édesapám, hiszen a vezetői széket tőle vettem át. Ő jelenleg a városi és az ifjúsági fúvószenekar vezetője és tanít is.

- Arra törekszem, hogy a zeneiskola növendékei és oktatói közösséget alkossanak - például a zenekarok segítségével. Jó tudni, hogy a mai világban töltekezni lehet nemcsak az együttzenélésből, hanem a csapat formálta közösségből is. Az elődök, Nagy János és Mihály Béla értékrendjét követve az ő megkezdett munkájukat kívánom folytatni. Tanulósarkot alakítottunk ki a gyerekeknek, működik a zeneovi nagycsoportos gyerekek számára. A köznevelési és közművelődési feladatokat ellátó intézményben a kínálat széles: zongora-, fúvós- és ütő-, vonós- és gitár-, zsolfézs, magánének és népzene tanszak közül válogathatnak a gyermek és felnőtt növendékek. Tavasz óta belső újítások vannak az iskolában, világítás- és fűtéskorszerűsítés is történt, nyílászáró- csere is volt, most éppen a festésnél tartunk. Összességében rendben mennek a dolgok, csak több terem kellene…

Olvasóink írták

 • 3. tothmariaaa 2012. november 27. 21:52
  „Én egészen biztos vagyok benne, hogy a Mihály család kezében nincs rossz kézben a vezetés :)
  Erna is, szintúgy mint az édesapja, a zenének él, ennél több pedig nem kell egy ilyen posztra :)
  Én kívánom neki, hogy lelje örömét benne :)”
 • 2. anya5353 2012. november 24. 18:19
  „Én nagyon örülök, hogy családban maradt a vezetés...:)
  Sokat köszönhetek ennek a zeneiskolának, 10 évig voltam növendékük.
  A gyermekeim is tanulnak zenét és a mai napig ha tehetem ellátogatok a hangversenyekre.
  További sikeres munkát kívánok a tanári közösségnek és sok-sok élményt a növendékeknek!!!”
 • 1. nie 2012. november 24. 16:38
  „Örömteli hír, hogy ennyi tanul zenét, csak így tovább!
  Családban maradt a zeneiskola vezetés? kicsit olyan, mintha családi tulajdon lenne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: Milyen vizet iszik?

Ezúttal arról faggattuk szentesi olvasóinkat, hogy milyen vizet isznak? Tovább olvasom