Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Sokat fizet, aki tisztább vizet akar

Szeged, Szentes - Barnásfekete víz folyik a Kurcába Szentes fölött – régóta, engedéllyel. A zöldhatóság szerint van tiszta és tisztább állapot – a város azonban, mivel tisztábbat akar, tisztíttatja a folyót.
Folyik a békalencse a Tiszán: a sodorvonalban haladó zöldségről híradós anyagot forgatott a szegedi városi televízió. A tudósítás megnyugtatta a nézőket: nem kell beavatkozni, mert a lencse nem borítja be a teljes vízfelületet, nincs veszélyben az élővilág. Ez igaz. Arról azonban már évek óta nem esik szó, hogy a lencse és a rucaöröm az öntözőcsatornákból folyik a Tiszába, és a tápanyag fölhalmozódása miatt szaporodik el. Táplálja a szerves szennyeződés is, ami csak akkor tűnik fel, ha nagyon sok van belőle. Azt, hogy nem normális jelenségről van szó, például az is bizonyítja, hogy az algyői csónakkikötő őre szerint, amikor elkezdett folyni a lencse, egy napig kicsit büdös is volt a Tisza.

Az derül ki ilyenkor, hogy az állam és hatósága alkalmas lehet arra, hogy lépjen, ha baj van, és vigyázzon a jelenlegi állapotra, de ahhoz, hogy javuljon a vizek tisztasága, többre van szükség.

A Kurcából például most már nemigen folyik lencse a Tiszába. Ez jórészt annak köszönhető, hogy Szentesen felismerték: a szennyezést csak ellensúlyozni lehet, megszüntetni nem. A helyi civilek összefogtak az önkormányzattal, és nem megőrizni, hanem javítani akarják a víz minőségét. A város – mint korábban megírtuk – évente 7 millió forintot költ erre. Amikor kell, átöblítteti a medret, a városi szakaszon két szökőkút frissíti a vizet. Megbízott egy céget, amely bioremediációs kezelést végez: a bepermetezett baktérium lebontja a szennyeződést. Baloghné Berezvai Csilla városi főkertésztől tudjuk, ez a cég ellenőrizte végig a vízről is a folyót, mivel munkájának hatékonysága szempontjából fontos tudnia, merre vannak szennyező források. Így derült ki, pontosan hol vannak ezek a befolyók.

Füsti Molnár Lajos a legjelentősebb szennyező forrásnál a Kurcán. A csövön hivatalosan csak termálvíz ömlik be néha, de ha folyik, minden hal eltűnik a környékről. Fotó: Tésik Attila
Füsti Molnár Lajos a legjelentősebb szennyező forrásnál a Kurcán. A csövön hivatalosan csak termálvíz ömlik be néha, de ha folyik, minden hal eltűnik a környékről.
Fotó: Tésik Attila

A környezetvédelmi felügyelőség szokott bírságolni: erről mindig értesül Szentes, mert a pénz 30 százaléka az önkormányzatot illeti. Ezekből Baloghné Berezvai Csilla főkertész szerint nem jön be 7 millió forint, legföljebb a két szökőkút áramszámláját lehetne belőle kifizetni. De inkább ne jönne be egy fillér se, mert az azt jelentené, hogy senki se szennyez.

Szabályosan szennyez

A Szenteshez tartozó Kurca-szakaszon a legjelentősebb szennyező forrásnak az úgynevezett Zuhogói tiltó fölötti szakaszon lévő két nagy átmérőjű csövet találták. Ez egy belvízelvezető árok tartalmát átemelő szivattyú két régi kifolyója. Ha itt folyik a víz, a pecások szerint elmenekülnek a halak a környékről. Az Atikövizig szerint alapesetben is sötét az itt gyűlő víz, merthogy termálcsurgalék és kénes – ezt így tudja Füsti Molnár Lajos, a helyi horgászegyesület elnöke is. Az önkormányzat, az Atikövizig és az Atiköfe nemrég helyszíni bejárást tartott. A felügyelőség igazgatója, Kardos Sándor lapunknak azt mondta, itt nem találtak semmi olyasmit, ami sérti a törvényt. Tény, hogy az engedéllyel bevezetett termálvíz barna, és hogy létezik jó, jobb és egészen jó környezeti állapot is, de itt minden megfelel az előírásoknak.

Olvasóink írták

 • 6. toxi-2 2009. augusztus 26. 21:36
  „polg. mest. hiv. ???”
 • 5. Lacko84 2009. augusztus 26. 10:11
  „Én nem tudom mit csinálhatnak,de borzasztó hogy bekell csukni minden nyílászárót a lakásban mert elhánnya magát az ember olyan büdös van az egész városban. Ha valaki tudja hova lehet panaszt tenni kérem írja meg. Köszi”
 • 4. Realis 2009. augusztus 26. 05:43
  „Tegnap este majdnem elszédültem a Lapistó felé vezető úton. Lehet hogy trágyáztak arrafelé?”
 • 3. Lacko84 2009. augusztus 25. 23:43
  „Igaz nem ide tartozik,de valaki nem tudja mi lehet az a r...hadt büdös az egész városban? Vmi borzasztó milyen büdös van! A lakásban is alig lehet meglenni. Az utcán meg majd elhánnya magát az ember. Hova lehet ezzel fordulni? Kinek lehetne panaszt tenni? Erről miért nem írnak vmi cikket?”
 • 2. medvejanos 2009. augusztus 25. 14:00
  „Tisztelt SSO!

  1, A Kurca soha nem lesz folyó, mivel ha zsilippel szabályozzák akkor már csatorna.
  2, Tudtommal most is zsilippel van szabályozva a kurca..., mivel mikor alacsony víz állás esetén tisztítani akarták a kurcát nem tudták, szal szerintem zsilip van most is. Bár lehetséges, hogy tévedek, de én így tudom.”
 • 1. SSO 2009. augusztus 25. 12:19
  „miért nem lehet a Kurcát folyóvá alakítani? északon megnyitni a körösnek, délen pedig a tiszának. zsilppel szabályozni, nem pedig gáttal. olcsóbb is lenne, nem kellene szivattyúzni...lenen folyása, nem ülepedne meg benne a kosz sem.
  Aki meg szennyet enged bele,azt jól megbüntenti...ennyi.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset Gádoros és Szentes között

Szentes, Gádoros - Egy személyautó lehajtott az útról és felborult a 4642. számú úton. A sofőr… Tovább olvasom