Délmagyar logó

2016. 09. 30. péntek - Jeromos 12°C | 24°C

Sokba kerülhet az öntözővíz

Nagymágocs - Egy törvénytervezet szerint 500 köbméter felett vízkészletjárulékot kellene fizetni az öntözésre használt vízért. Ez újabb kiadás lenne a gazdálkodóknak. Ha valaki a tavaszi belvizet használná nyáron locsolásra, ingyen tehetné, a tárolás azonban nagyon sokba kerülne.
A halastavak és a rizsföldek feltöltésére használt víz után is vízkészletjárulékot kell fizetni a jövőben, ha elfogadják a törvénytervezetet. Az egyéb öntözésre használt vizek után pedig 500 köbméter felett kell a gazdáknak a zsebükbe nyúlniuk. A tartósan száraz időszakokban eltekintene az állam a bevételtől, akkor ingyenes lenne a vízfelhasználás.

Az utóbbi évek időjárása alapján a gazdák többsége azt vallja, ma már nem lehet öntözés nélkül gazdaságosan termelni. Az aszály hatalmas károkat okoz.

– A területünk egy részén felszíni vízből öntözünk, a Körös vizével. A kormány döntése alapján tavaly ingyen kaptuk, ami nagyon jó volt – mondta Horváth Gyula, a Nagymágocsi Farmer Kft. vezetője.

Úgy tudjuk, az Unió miatt szűnik meg ez az ingyenesség idén nyártól. Ez növeli a gazdálkodók kiadását. A vízigényes növényi kultúráknál hektáronként 1500 köbméter vízzel kell számolni, ami nagyjából 150 milliméter csapadéknak felel meg. Ez egy hektárra körülbelül 30 ezer forintos vízdíj.

Horváth Gyula elmondta, felszíni vízzel nem mindenhol tudnak locsolni. Az ilyen helyeken fúrt kutakból nyerik a locsolóvizet. – Eddig csak a különböző engedélyek, valamint a fúrás jelentett költséget – mondta Horváth Gyula.
 
Öntözésre jó lenne a mostani belvíz, ha a föld tulajdonosa tudná tárolni. Fotó: Kovács Erika
Öntözésre jó lenne a mostani belvíz, ha a föld tulajdonosa tudná tárolni. Fotó: Kovács Erika

A törvénytervezetben arról is szó esik, hogy a tavasszal betárolt ár-, illetve belvizek felhasználása továbbra is ingyenes lesz.

– Ez nem rossz ötlet, de húzós – mondta ezzel kapcsolatban a nagymágocsi cégvezető. – Alföldi viszonylatban egy belvíztároló építése nagyon bonyolult és költséges. Egy olyan beruházásról van szó, amelyről nem lehet tudni, hogy megtérül-e, hiszen szerencsére nincs minden évben belvíz. Mondjuk arról sem vagyok meggyőződve, hogy a belvíz minden esetben alkalmas az öntözésre. A minősége okozhat meglepetéseket – mondta el véleményét.

A tervezetben arról is szó van, hogy aki öntözés céljából feketén fúratott talajvízkutat, annak két éve lesz, hogy azt bejelentse. Aki elmulasztja, hatalmas vízgazdálkodási bírságra számíthat. Ennek összege magánszemélyek esetében 300 ezer, cégeknél 1 millió forint lesz. A bejelentési kötelezettség a házi célú kerti kutakra nem vonatkozik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába várnak egy hónapot az időpontra a betegek

Hiába várnak egy hónapot az időpontra a betegek
Egy hónapban csak egyetlen reggel van lehetőségük a szentesi betegeknek, hogy időpontot kérjenek egy rendelésre. Tovább olvasom