Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sokkoló számlák a szentesi társasházban

Szentes - Idén is horribilis gázszámlákat kaptak Szentesen az Apponyi téri tízemeletes házban élők, akik keresik a lehetőséget, hogyan tudnának szolgáltatót váltani.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Lakógyűlést hívunk össze, érvényesíteni szeretnénk az érdekeinket. Körbefűtjük egymást, mégis elképesztő gázszámlákat kapunk. Az is eszünkbe jutott: talán nem stimmel valami a szerződéssel – panaszolta Kristó János. A férfi annak az 50 lakásos szentesi társasháznak a lakója, amelyről egy éve már beszámoltunk lapunkban. Az Apponyi téri tízemeletesben nyáron is 30-40 ezer forintos gázszámlákat kapnak a tulajdonosok, most pedig 60 ezres elszámoló számlákkal döbbentette meg ügyfeleit a szolgáltató Dalkia Energia Zrt. Ez az 50 négyzetméteres lakásokra vonatkozott, az ennél nagyobbakban az összeg arányosan nagyobb. Van, aki nem tudja befizetni a kért összegeket, folyamatosan halmozódik a tartozás. A házban sok nyugdíjas él, nekik különösen nagy gondot okoz a fizetés. – Higgadtan, tárgyilagosan végig fogjuk járni a hivatalos utat, keressük a lehetőségeket. Megnézzük, hogyan tudnánk szolgáltatót váltani. A magas rezsi miatt eladhatatlanok a lakásaink – mondta Kristó János. Mások azért dühösek, mert amíg a hírek rezsicsökkentésről szólnak, ők a saját bőrükön ennek éppen az ellenkezőjét érzik. Elmondták, jogi útra terelik a gigantikus számlák ügyét, ha kell.

A hőfogyasztást a tulajdonosok átalánydíj formájában fizetik, a kintlévőség már tavaly több millió forint volt.

A lakók arra gyanakodnak, hogy a Dalkia mérsékelni szeretné a veszteségét, és talán a tartozást „dobják szét" köztük. A Dalkiával tavaly váltottunk levelet, akkor azt mondták: valószínű, hogy a lakók tulajdonában lévő gázkazán felújítására volna szükség, illetve több korszerűsítési munkát kellene végrehajtani a házban, de segítenek kidolgozni néhány energiatakarékos megoldást is. Az Apponyi tériek nem emlékeznek arra, hogy az elmúlt egy évben bármilyen tárgyalás lett volna a céggel.

Gill Csaba, a Dalkia Energia Zrt. regionális kereskedelmi vezetője kérdésünkre azt válaszolta: olyan kalkuláción dolgoznak, hogy az éves elszámoláskor ne kelljen egyszeri magas összeget fizetniük a lakóknak, illetve továbbra is keresik a megoldást, hogyan tudnak csökkentést elérni. „Nyáron a lakók kérésére módosítottuk a használati meleg víz elszámolási rendszerét, a pontos elszámolás érdekében pedig a lakásszövetkezet olvassa le az órákat és küldi át az adatokat minden hónapban. A szolgáltatóval mint gázbeszerzővel sajnos határozatlan idejű a társasház szerződése, amely évente újul meg. Ez akadályozza a hosszú távú tervezhetőséget. Ismereteink szerint szintén az elmúlt nyáron történt meg a házban a kazántest cseréje" – mondta Gill Csaba.

Olvasóink írták

 • 7. KamuNeni 2013. szeptember 30. 17:19
  „Szerintem egy akkora es olyan lakasoknak mint azok nem szabadna havi 15 ezernel tobbnek lennie telen. Korbe vannak futve, kicsi lakasok. Tuti hogy csalas aldozatai lettek!!”
 • 6. Egyutt_bekeben 2013. szeptember 30. 15:18
  „Macus nénivel kell, hogy egyetértsek. Hiába a legérthetőbb számla, meg rezsicsökkentés, ha olyan ...minőségtelen gáz jön, hogy érdemesebb árammal főzni. És ezt ugyan hogyan is tudná az átlag fogyasztó ellenőrizni, hogy milyen minőségű gázt kap? Erre szivesen hallanék egy konkrét és érthető választ.”
 • 5. zsozso64 2013. szeptember 30. 14:43
  „Ide jutottunk! Az eddigi kormányok nem követelték meg törvényileg a közüzemi szolgáltatóktól a korrekt számlázást!
  Ezért a számlában minden benne van, ami egy kicsit is megkavarhatja az átlag, "energetikus" diplomával nem rendelkező polgár éberségét, és semmi nincs benne amiből kalkulálni lehetne a számla összegét! A jelenlegi kormány a "rezsicsökkentéses ökörséggel" meglelte a lakossági igényt arra hogy valamit kezdeni kell a szolgáltatókkal, de a megoldás enyhén szólva is vicces!!! A hatóságnak meg kellene határozni a szolgáltató felé a minimális fűtőértéket amelyet a szolgáltatott gáznak tartalmaznia kell!!! Ha ezt a hatóság a hálózaton kölönböző helyen, és időben rendszeresen ellenőrizné, műszerrel mérné, és csak akkor engedné a számlát kibocsátani a szolgáltatónak ha a fűtőérték rendben van! Ha a gáz hígabb nem kell abban az időszakban számlát fizetni!!! Ha meg magasabb a szolgáltató olyan keveréket biztosítson amelyikre ő sem fizet rá! Neki van lehetősége, és alkalma a gáz minőségét befolyásolni,.. a fogyasztónak nincs!!! Persze ha a hatóságok a lakosság érdekeit képviselnék, a végén még kiszámítható, üzletileg tervezhető lenne a szolgáltatónak is, és a felhasználónak is az egész! És akkor mire mennének ezekkel a mondvacsinált rezsicsökkentéses,(nem annyit emelünk csak egy kicsit kevesebbet) választási propagandával??”
 • 4. Roland1000 2013. szeptember 30. 13:11
  „nem értem, hogy egy 50 négyzetméteres lakásnak miképp lehet ilyen magas a fűtésszámlája. Nálunk a családi ház fűtésszámlája közel sem ilyen magas. Mi a fene kerül olyan sokba, hiszen valóban. körbe is fűtik egymást. 50 négyzetmétert 6 hónap alatt átfűteni, az félmillió? Mert ha nyáron 30-40e, télen meg 60-e, akkor az 6 x 30 + 6 x 60 = 540.000.-... Ez valami vicc? Ez azt jelenti, hogy ha csak télen fizetnének, akkor midnen hónapban 90e Ft. 50 négyzetméteren?”
 • 3. békaügetés 2013. szeptember 30. 13:11
  „"közös lónak..... "”
 • 2. macusnéni 2013. szeptember 30. 11:45
  „A gáz fűtőértéke romlik.Órákig kell várni,hogy az étel megfőjjön.Valaha 1978-ban ha felrakta az ember a krumplit sűlni,még elfordulni se lehetet a tűzhelytől,hogy nehogy megégjen.Mi van ma,sokáig sűl,mire kész lesz.Valahol csak van hiba!”
 • 1. Zoan1 2013. szeptember 30. 11:22
  „Ezt most nem értem. Van egy gázmérő óra a ház kazánja előtt, ami megméri a fogyasztást, amit szétosztanak a lakók között. Most akkor miért a szolgáltató a hibás a magas számlákért? Gondolom ő azt a mennyiséget számlázza ki, amit a lakók elfogyasztottak, vagy nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz országon át 13 ezer kilométert kerekezett Baranyi Antal Gábor

Jó és rossz élmények egyaránt értek. Egyelőre pihenek, de természetesen már vannak új terveim – fogalmazott Baranyi Antal Gábor. Tovább olvasom