Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Sorra halnak meg a mágocsi ˝albérlet˝ lakói

Szörnyű szag, zsúfolt szobák, van olyan ablak, amit ki sem lehet nyitni - ezt tapasztalta egyik olvasónk, amikor Nagymágocson, a Szentesi úti illegális szociális otthonban járt. Ábrahámné Juhász Mária, akinek házában jelenleg albérlőként élnek az idősek, megkeresésünkre azt válaszolta, ez rágalom.

Március elején írtunk arról, hogy Nagymágocson egy családi házban illegális szociális otthon működik. Az idősek kezdetben gondozottként, majd tartási szerződéssel, az utóbbi időben pedig albérlőként laktak, illetve laknak a házban.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Gyámügyi és Szociális Hivatala az üzemeltetőt háromszor sújtotta pénzbírsággal és kötelezte a tevékenység megszüntetésére. Ottjártunkkor több lakó sírdogált, féltek attól, hogy el kell költözniük.

Elmondásuk szerint jól érezték ott magukat, két néni hozzátartozója is úgy nyilatkozott lapunknak, hogy elégedettek szüleik gondozásával. Egy névtelenséget kérő rokon (neve és címe szerkesztőségünkben) azonban másképp vélekedik.

- Nagynéném 2014 tavaszán került oda, mivel kórházi kezelése után nem tudta önállóan ellátni magát. Unokafivérem boldogan tájékoztatta a rokonságot, hogy talált egy magánotthont, ahol jó helye lesz az édesanyjának - mondta.

– Én a Pécs melletti Szentlőrincen lakom, de többször is meglátogattam a nénémet. Borzasztó körülményeket tapasztaltam. Túlzsúfoltság volt, az előtérben is feküdtek. Néném szobájában hatan voltak, még a szoba közepén is állt egy ágy. Összesen egy szekrényük volt, amibe három ember ruhái fértek. A többiek holmija a saját ágyukban volt. Szörnyű szag terjengett mindenütt. Szellőztetni abban a szobában nem lehetett, az ablakot zsalugáter fedte. A szobáról le volt szerelve az ajtó. Az idősekkel senki nem foglalkozott. Tevékenység nélkül, passzívan éltek, mintha élve el lennének temetve. Nem voltak sem könyvek, sem újságok, csak a tévé, az viszont egész nap ment. Nem lehetett tőle pihenni – sorolta.

A hölgytől úgy tudjuk, nagynénje az illegálissá nyilvánított otthonban rühességet kapott, kórházba került.

– Ott nemcsak az élősködőktől szabadították meg, testileg, lelkileg helyre jött. Sajnos a kórházi ápolás után, visszakerülve az „otthonba", nemsokára elhalálozott. Unokafivérem azért a pénzért, amit havonta fizetett, joggal feltételezte, hogy emberi színvonalon látják el az édesanyját. Meggyőződésem, hogy Ábrahámné Juhász Mária kihasználja a hozzátartozók tehetetlenségét, akik a munkájuk miatt nem tudják gondozni a hozzátartozójukat. Amit a rábízott öregekkel lelketlenül és felelőtlenül tett, az már bűncselekmény!

A fentiekkel megkerestük a nagymágocsi otthon főbérlőjét, Ábrahámné Juhász Máriát. – Hamis és nevetséges vádak. Nagyjából ugyanazok, mint amilyenekkel eddig jelentgettek fel a különböző hivataloknál és hatóságoknál. Szerintem ez a panaszos egyike lehet a feljelentgetőknek. A Délmagyarországban megjelent cikk után sokan biztosítottak támogatásukról, a közösségi oldalon is rengetegen vettek a védelmükbe. Amióta megy a hercehurca, vagyis az idősek megtudták, hogy el kell költözniük, már négyen haltak meg. Legutóbb az a néni, aki fotóval is szerepelt az újságban. Őt is nagyon megviselte a gondolat, hogy mennie kell. Végül szívelégtelenséggel kórházba került, és elhunyt. Akik már szociális otthonban vannak, azoknak a hozzátartozói arról számoltak be, hogy rosszabbodott az állapotuk, zavartak lettek, és sírnak, hogy vissza akarnak jönni.

Ábrahámné Juhász Mária azt is mondta, a faluban többen megkeresték, hogy aláírást gyűjtenének azért, hogy ne számolják fel a magánházban lévő „albérletet". – Azt válaszoltam, nincs értelme. Már belefáradtam ebbe az egészbe. Biztos sok mindent el lehet mondani rólam, de hogy rosszul bántam volna az öregekkel, azt nem!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elosztották a sportpénzeket Szentesen

Több mint 46 millió forint támogatásra pályáztak a szentesi sportegyesületek, az idei büdzséből ennél kevesebbet, 25,4 milliót szánt ilyen célra a képviselő-testület. Tovább olvasom