Délmagyar logó

2016. 12. 06. kedd - Miklós -5°C | 2°C

Sportoló és ezermester

Szentes - A kiskőrösi származású, Szentesen élő Anti Sándor augusztus 26-án ünnepelte 90. születésnapját. Tagja volt az 1940-es ötkarikás játékokra készülő úszóválogatottnak, a világháború azonban közbeszólt, az olimpia elmaradt. Szabadidejében festett, rézdomborításokat készített.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– A világégés olimpiai szerepléstől fosztott meg – kezdte történetét Anti Sándor, aki feleségével, Gizellával a szentesi Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon lakója, és augusztus 26-án ünnepelte 90. születésnapját. – Az 1940-ben, Helsinkiben rendezendő ötkarikás játékokra utazhattam volna a magyar úszóválogatott tagjaként – a 100 méter hát volt a számom –, de a háború miatt két olimpia, ez és az 1944-es, Londonba tervezett is elmaradt.

A Kiskőrösön született Anti Sándor Kaposváron ismerkedett meg az úszással: tehetségkutató versenyt rendeztek, amelynek tétje az volt, aki jól szerepel, ingyenesen látogathatja az uszodát. Anti Sándor mindenkinél jobbnak bizonyult, a folytatásban minden korosztályos viadalt megnyert fő számában, 100 méter háton. 1939/40-re már olyan jól teljesített – a felnőtt mezőnyben országos 2. helyezést szerzett –, hogy számításba vették a válogatottnál, minden esélye megvolt az olimpiai részvételre, amikor jött a háború. – Ezután még 7 évet sportoltam versenyszerűen, abbahagytam, mert a fiam betegen született, törődni kellett vele, sokszor kellett neki vért adni – árulta el Sanyi bácsi. Szentesre 1963-ban került, és a Kontaktánál – ma Kontavill – helyezkedett el, ahol a gyártóeszköz-gazdálkodási osztály vezetője volt, 1982-ben ment nyugdíjba. A Kontakta MHSZ lövészcsapatával – amelynek vezetője volt – számos versenyen gyűjtöttek elsőséget, különböző színű érmeket.

Sanyi bácsi domborműveiből Budapesten és Szentesen is nyílt kiállítása. Fotó: Karnok Csaba
Sanyi bácsi domborműveiből Budapesten és Szentesen is nyílt kiállítása.
Fotó: Karnok Csaba

Szabadidejében szívesen festett – volt tehetsége, már általános iskolában több rajzversenyt nyert –, de ezzel a hobbival hamar, 10 kép alkotása után felhagyott. Történt, hogy Bujáki József asztalossal, aki szintén szívesen „mázolt" kedvtelésből, a Tisza-partra mentek tájképet festeni, és hazatérve az ő képe jobban tetszett barátja feleségének. Mivel nem akarta megbántani, több művet nem alkotott. Ekkor kezdett rézdomborítással foglalkozni – több mint 200 ilyen dísztárgyat készített –, ami sikert hozott számára, Budapesten és Szentesen nyílt kiállítása. Szerszámkészítőként jó kézügyességgel rendelkezett, így otthonra is megcsinált mindent, a doboztól a fényképkeretig.

Megsárgult újságok tanúsítják:Anti Sándor az 1940-es olimpiai keret tagja volt, még ha az ötkarikás játékok a háború miatt el is maradtak. Fotó: Karnok Csaba
Megsárgult újságok tanúsítják:Anti Sándor az 1940-es olimpiai keret tagja volt, még ha az ötkarikás játékok a háború miatt el is maradtak. Fotó: Karnok Csaba

– Sportolni mindig szerettem, de az utóbbi időben annyit betegeskedtem, hogy már nem erőltethetem meg magam – mesélte Anti Sándor. – Mintegy 3 éve László Sándor barátommal kimentünk a Tisza partjára, ahol autógumikból rakták ki a lépcsőt, az utat. Az ezen való felkapaszkodás is annyira kifárasztott, hogy megszédültem, és beestem a folyóba. Arra tértem magamhoz, hogy a stég alatt vagyok, dolgozott az életösztön, kiúsztam alóla, megkapaszkodtam a stég szélében, ekkor a barátom elkapta a csuklómat, és kihúzott. Az életemet köszönhetem neki. A szentesi kórházban ápoltak.

Bár betegségek gyötrik, az életkedve mint egy 20 évesé. Elárulta, készül a 100. születésnapjára, szeretné még akkor is vendégül látni a köszöntőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelországban a szentesi klub

Szegváron kezdődött a történet. Egyszer fotókiállítást rendezett a község, az egyik szervező a lengyel fotóművész, Zbigniew Gluszczak volt - Nagy István. Tovább olvasom