Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Studium Generale Szentes – város a jövőért

Szentes - Studium Generale néven a szentesi önkormányzat a helyi vállalkozók és a Szegedi Tudományegyetem által támogatott tehetséggondozó programot indít. A cél a középiskolások egyetemi, főiskolai felvételire való felkészítése.
A szentesi önkormányzat Studium Generale néven tehetséggondozó programot indít – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón Szirbik Imrepolgármester, aki még elmondta: 1 éves ötlet valósul meg, segítik azokat a tehetséges fiatalokat a továbbtanulásban, akiknek ezt a családjuk nem tudná finanszírozni. Ez befektetés a jövőbe.

A programot támogatja a Szegedi Tudományegyetem: Homoki-Nagy Mária rektorhelyettes közölte, tanszékeik a szentesi középiskolai tanárokkal közös oktatási tematikát dolgoznak ki, vendégül látják a résztvevő diákokat laborjaikban, és nyári tábort is szerveznek számukra. Elárulta: szeretnék, ha a szentesi végzős középiskolások az SZTE valamelyik szakát választanák, de mindenkit segítenek, aki piacképes diplomát szeretne.

Az egyetemi felkészítőket matematikából, fizikából, biológiából és kémiából indítják, a közgazdasági és a műszaki alapismeretek szerepel még a kínálatban, valamint lesz nyelvi képzés – árulta el Tóth Tibor programvezető. A Studium Generaléba a város öt középiskolájának (HMG, Zsoldos, Boros, Bartha, Pollák) mind a 820 harmadikos, negyedikes (vagy 11–12-es), 17–18 éves diákját bevonják. Elvileg a programban való részvétel ingyenes, de a szervezők kitalálták: a fiataloknak fizetniük kell, óránként egy gombóc fagyi árát. Az összeget tankönyvvásárlási támogatásként visszakapja, aki beiratkozik az egyetemre. A felkészítőre november 30-áig lehet jelentkezni, januártól startol a Studium Generale Szentes.

Az országban egyedülálló program anyagi alapját Szentes önkormányzatán kívül a Hungerit Zrt., a MetalCom Zrt., az Árpád-Agrár Zrt., a Délkertész és a HK Ceram Kft. biztosítja, évente 1,5–1,5 millió forintot téve a közösbe. A Studium Generale pénzügyeit a Szentes Városért Közalapítvány intézi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegvári Bursa Hungarica ösztöndíj

Szegvár - Szegvár önkormányzata is kiírta az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen a 2013. évre szóló Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatot a helybeli egyetemisták számára. Tovább olvasom