Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Susanna olajozottan szól

Szentes - Különleges program minden évben Zsuzsanna napon meghallgatni a Susanna névre keresztelt muzeális zenegépet a Koszta József Múzeumban. Vidovics Ferenc órásmester hagyományosan csak február 19-én szólaltatja meg a masinát nagyközönség előtt.
Az órásmester, miközben "dalolásra bírta" Susannát, elmesélte: bő egy évtizede már, hogy hálából vállalta el a zenegép felújítását, mert német vendégeit a ligeti múzeumban olyan szépen gardírozta az akkori igazgató. Akkor még nem sejtette, mire is vállalkozott: két éves munkájába került, míg a fia segítségével sikerült életet lehelni a szerkezetbe. Susanna hosszú hallgatás után 2001 februárjában szólalt meg újra, azóta 1-2 év híján minden Zsuzsanna-napon kedves múzeumi program a szentesiek számára. Mivel a pacsirta is ilyentájt szólal meg, a „susannázáshoz" kötötték Fekete Zoltán előadását, melyen a biológiatanár madárhangokat lejátszva mesélt a szárnyasokhoz fűződő élményeiről.

Susanna hangja előadás közben kicsit megakadt, olajozásra szorult.
Susanna hangja előadás közben kicsit megakadt, olajozásra szorult.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Cintányér, dob és triangulum mellett zongora játssza a fő dallamot, melyek kottáját tűkkel hengerekre szegezték. Juhos András csongrádi zongoratanár volt az órásmester segítségére a törött páncéltőke kijavításával, s a zongorát is felszerelte új húrokkal. A több mint 100 esztendős zenegép egy bécsi hangszergyártó cég műhelyéből került ki, erre a gép hátulján található bélyegző alapján jöttek rá.

Susanna viszontagságos történetének részletei ma már a homályba vesznek. A múzeumban úgy tudni, a Károlyi család hozatta az osztrák fővárosból, s állítólag a nagymágocsi grófi kastélyból került ki idővel egy kocsmába, ahol a vendégeknek szolgáltatta a muzsikát. Erre utal a nyílás az oldalán, ahol 10 filléressel lehetett megszólaltatni.

A második világháború végén el akarták szállítani Szibériába, de csak a Jászságig jutottak vele, mert „nehéz volt és nem volt rajta óramutató", az órásmester tréfás megjegyzésében. Ismeretlen körülmények között került a szentesi múzeumba is, amelynek külső raktáraiban vészelte át az elmúlt évtizedeket, egészen a felújításáig.

13 évvel vagyunk a restaurálása után - Vidovics mester legalábbis a babonás számnak tudta be, hogy ez alkalommal megtréfálta a szépkorú zenegép: Susanna hangja „előadás közben" kicsit megakadt, olajozásra szorult. Megkérdeztük az órásmestert, mit gondol, mennyi élet és „ének" van még Susannában, mire így szólt: „De jó lenne addig élni, amíg Susanna szólni fog."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A penészen vitáznak a szentesi bérlakásban

A lakó 100 ezer forint tartozást halmozott fel, talán ezért nem orvosolják a panaszát. Tovább olvasom