Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Szabad szellemben nevelte a gyerekeket Bácskai Mihály

A 78 éves Bácskai Mihály szerint a diáknak mindent szabad, ami nem életveszélyes. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium nyugalmazott igazgatója alapította a ma már országos hírű szentesi drámai tagozatot. 1978 óta az itt tanult diákok közül nem mindenki lett színész, de nagyon sokan elégedettek az intézménnyel. Miska bácsival a múltat idéztük.
A hetvenes években divat volt azt mondani: legyen kétszer több a színház. A neves színész és rendező, Várkonyi Zoltán hangoztatta ezt mindenfelé az országban. Követői támogatták ebben, hiszen tapasztalat volt, hogy a 18-20 esztendős nőknek szóló drámai szerepeket negyvenéves színésznők játszották, hiányzott a fiatalság a világot jelentő deszkákról. A kormány végül igent mondott a kezdeményezésre, megindult három gimnáziumban a drámai tagozat – egy maradt állva, a szentesi Horváth Mihály Gimnázium. Bácskai Mihály akkor már évtizedek óta vezette a diákszínjátszást a városban, így a tagozat már csak egy keretet adott a szellemi közegnek. Bácskai Mihály és felesége, Erzsébet próbálkoztak magyar tagozat létrehozásával is, amely a humán műveltség elmélyítésére adott volna lehetőséget a diákoknak. Ez a kezdeményezésük azonban nem járt sikerrel.

Színházi kézfogó

Bácskai Mihály nyilatkozata szerint mindent a feleségének köszönhet, akivel egyetemistaként ismerkedett meg. Szegeden a Pillangókisasszonyt adták, s a jegyük egymás mellé szólt. Az előadás alatt megfogták egymás kezét. Bácskai Mihály azt mondta, amíg Erzsébettel nem találkozott, fogalma sem volt a helyesírásról. Erzsébet szintén magyar–történelem szakon végzett, később pszichológiából és pedagógiából is diplomát szerzett. 1989-ben ment nyugdíjba, férje szerint nagyon nehezen viseli a tanítás hiányát.

A dráma tagozat viszont meghozta gyümölcsét. Mindenki nem lehet színész – mondta Bácskai Mihály lapunknak –, viszont nagyon sokan bátrak lettek az önkifejezésben. Az életvezetés szempontjából nem elhanyagolható vonást játékkal lehet erősíteni. A pedagógus nagyon rosszul teszi, ha saját képére akarja formálni a diákot – véli a hetvennyolc éves tanár. A kamaszodó diákban készül valami kibontakozni, ami a személyiségének alapja, az ő igazi kincse, ezt pedig fel kell tárni és gondoskodással körülvenni.

Miska bácsi szerint a feltétlen szeretet az, ami miatt a régi diákok visszamennek az iskolába. A színház egyenlő a játékkal, ez ötvöződik a neveléssel. Bácskai Mihály darabjai nem komplett színházi előadások, hanem a gyermekek megnyilvánulásainak rendezett formája egy magasabb nívón. Az iskola titka a tehetség kibontakoztatása. A verstanulás mint memoriter sosem volt megtiltva. A finoman elejtett célzásból évtizedekre visszamenőleg minden diák tudhatta: muszáj verseket tanulni.

Névjegy

Bácskai Mihály 1929-ben született Csikérián, a falu Bácsalmás és Szabadka között fekszik félúton. Középiskolásként már verseket írt. Szegeden szerzett magyar–történelem szakos tanári diplomát. 1952–53 között a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban tanított, majd áthelyezték Szentesre. A drámai tagozat alapítója 1996-ig tanított. Elméleti alapvetéseit fogalmazta meg Diákszínpad és diákszínjátszás című könyvében. Apáczai- és Radnóti-díjas pedagógus.

Bácskai Mihály az őt övező szimpátiát személyi kultusznak nevezi és visszautasítja, s nevet, ha ez szóba kerül. Kétségtelen, arra nagyon büszke, hogy az általa megalkotott pedagógia alapjait még ma is tanítják a drámatanárok. Tanárkollégáival és a diákokkal rendszeresen focizott hétfő esténként, de nemrégiben szögre akasztotta a futballcipőjét. – Rájöttem, valahogy mindig a vesztes csapatban játszom... – mondta nevetve.

A gimnáziumban eltöltött évtizedekre visszagondolva, emlékeiben gyönyörködik Bácskai Mihály. Úgy érzi, helyes volt a szabadság légkörével megajándékozni a gyerekeket. Szerinte a diáknak mindent szabad, ami nem életveszélyes. Talán meglepőnek tűnhet ez a kijelentés, a határ mégis ez: tanítson a tapasztalat – a sérülés széléig, a szeretet védővonaláig. Bácskai Mihály pedagógiájáról Alföldi Róbert, a Bárka Színházban azt mondta a gimnazistáknak: „Legyetek tudatában annak, hogy szerencsések vagytok. Szabad szellemben nevelkedtek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

675 éves Szentes

Az 1332-ben kiállított oklevél tanúsága szerint idén októberben lesz 675 éves Szentes. A… Tovább olvasom