Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Számítógép figyeli a teheneket

Fábiánsebestyén - Számítógép figyeli a tehenek egészségi állapotát, a jószágok igényük szerint járnak leadni a tejüket. Fábiánsebestyénben világszínvonalú istállókat avattak.
– Alig több mint egy éve raktuk le az alapkövet, ma pedig átadunk egy hipermodern fejőházat, amely szinte minden tekintetben szakít a hagyományokkal. Az Európai Unióban megszűnik a tejkvóta, a versenyképes helyeken jelentős erősödésre lehet számítani. Aki nem halad a korral és nem hajt végre a most látható projekthez hasonló fejlesztéseket, előbb-utóbb egy skanzenben találja magát – jelentette ki tegnap Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára Fábiánsebestyénben, ahol a Kinizsi 2000 Zrt. új tehenészeti telepét avatták fel.

A beruházás 1,8 milliárd forintba került, az összeg hozzávetőleg fele-fele arányban hitel és támogatás. A telepen két új istálló épült, kibővült a silótér, a csapadékvíz-elvezetés és az úthálózat, a legkorszerűbb trágyakezelési eljárást alkalmazzák. Az a fejőrobotos technológia, amit beépítettek, világszínvonalú, Európában sem lehet lépten-nyomon hasonlót találni. A rendszer minden egyedet felismer, az igényeinek megfelelően automatikusan gondoskodik a táplálásáról, a jólétéről, figyeli az egészségi állapotát és az ivarzását.

Számítógép figyeli a teheneket. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Mivel a tehenek nem tökéletesen egyformák, a tőgyük is különbözik, a fejőkelyheket pontosan oda helyezi a számítógép, ahová az adott állatnál éppen szükséges. Az állatok akkor mennek a tejet leadni, amikor eljött az ideje, erre „jutalomfalattal" veszik rá őket. Ezzel a módszerrel sokkal kevesebb stressz éri a jószágokat, és 10-15 százalékkal növelni lehet a tejtermelést.

– A jelenlegi, ötszáz körüli állományt mintegy 750-re szeretnénk bővíteni. A tervek szerint a jövő év elejére elérjük ezt a számot – jelentette ki Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a részvénytársaság igazgatóságának tagja. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, hogy a fábiánsebestyéni fejlesztés nagyszerűen illeszkedik a kormány vidékfejlesztési stratégiájába.

Az ünnepségen a társaság vezérigazgatója, Farkasné Márton Katalin és Kispál Ferenc, az agrárgazdasági kamara Csongrád megyei elnöke hosszú távú megállapodást írt alá. Ez alapján a telepen szakmai rendezvényeket tartanak majd az agrárszakembereknek.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a wellnessrészleg építése

Már a kivitelezői szerződéseket készítik elő a szentesi wellness- és élményfürdő építéséhez. Nyáron adták át a fedett sportuszodát, amely mellé az új részleg készül – írtuk korábban. Tovább olvasom