Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 3°C Még több cikk.

Száraz, hideg napokat várnak a gazdák

Eperjes, Nagymágocs - Néhány napot leszámítva enyhének mondható az idei tél. A gazdák inkább a fagyos napoknak örülnek, olyankor legalább rá lehet menni a földekre. Van, ahol még mindig nem tudták learatni a kukoricát.
– Egy hektáron még mindig nincs letörve a kukoricám. Sokan vannak ezzel így a környékünkön. Nagyon csapadékos volt a nyár és az ősz is. A belvíz miatt ősszel, amikor itt lett volna az ideje, nem lehetett rámenni a földekre. Nem messze az otthonomtól például egy hétig állt a sárban egy lánctalpas kombájn, mert az sem bírt kikecmeregni a talajvízzel telített táblából – sorolta Horváth Ferenc eperjesi gazdálkodó. Mint mondta, ahol nagy a víz, ott még a mínusz tizenegynéhány fokos fagyok idején sem lehetett bemerészkedni a szántóföldekre. – A 31 hektáros területemen csak 2,5 hektáron tudtam elvetni az őszi búzát. A többi egyelőre parlagon hever. Abban reménykedem, hogy száraz lesz a tél. Most elég 5-6 milliméter csapadék is, hogy megálljon a föld felszínén a víz, annyira telített a talaj. Ha nem kap utánpótlást, tavasszal be tudjuk pótolni az őszi munkákat. Hogy mit vetek a földbe, az még a jövő zenéje… Felénk a tavaszi búzának nincs hagyománya. Az időjárás függvényében tavaszi árpa vagy zab jöhet számításba. Ha május vége felé lehet majd rámenni a földekre, akkor pedig kukoricát vetek – nyilatkozta a gazdálkodó.

Horváth Gyula, a Nagymágocsi Farmer Kft. ügyvezetője is azt reméli, a tél második fele is száraz lesz. A talaj már telített, nem hiányzik az utánpótlás. – Szerencsére eddig nem sok csapadék hullott, az is akkor, amikor szükség volt rá. A vékony hóréteg megvédte a vetést a fagyok idején – mondta. Horváth Gyula reméli, a hideg megritkítja a mezei pockokat is, amik a nagymágocsi kft.-nek is nagyon sok kárt okoztak nyáron és ősszel. – A pockok megették a kalászos növényeink felét. A lucernát teljesen lerágták. Nagy kárt okoztak a napraforgóban és a kukoricában is. Ha mínusz 5, mínusz 10 Celsius-fok körül állna be a hőmérséklet, reményeink szerint jelentős részük elpusztulna.

Vannak földek, ahol a belvíz miatt még mindig nem törték le a kukoricát. A szerző felvétele
Vannak földek, ahol a belvíz miatt még mindig nem törték le a kukoricát. A szerző felvétele

A Nagymágocsi Farmer Kft. szarvasmarhákat is tart. Az ügyvezető arról is beszélt, a száraz, hideg időt a jószágállomány is jobban kedveli, mint a csapadékos, enyhébb telet. Reméli, ónos esőt már nem kapnak.
Az elmúlt hetekben kétszer is volt ónos eső. A nagysúlyú állatok esetében, mint a szarvasmarha, ez különösen veszélyes. Nagyon könnyen szétcsúszhat a lábuk, úgy, hogy esetleg többé talpra sem tudnak állni. Szerencsére mindkét napon meg tudtuk előzni a bajt – nyilatkozta a kft. vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyra málnát szüreteltek Szentesen

Már nem először fordul elő, hogy Szentest megemlítik az egyik jelentős németországi napilapban, a Freie Presse reichenbachi kiadásában. Tovább olvasom