Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Százmillió a panelprogramra Szentesen

Szentes - A szentesi önkormányzat költségvetésében százmillió forintnyi összeg szerepel a panelházak felújításának támogatására. A lakóközösségeknek március 26-áig kell benyújtaniuk a pályázatot, amelyre előzetesen 585 lakás korszerűsítéséhez kérnének a várostól anyagi segítséget.
Kétfordulós pályázatot hirdetett a szentesi önkormányzat az iparosított technológiával készült lakóházak energiatakarékos felújítására. A korábbi évekhez hasonlóan a város a költségek egyharmadát állja, a fennmaradó rész megoszlik az állam és az ingatlantulajdonosok között. A korábbi gyakorlat szerint 400 ezer forinttal járult hozzá a szaktárca és a helyhatóság a nyílászárók cseréjéhez és a homlokzat szigeteléséhez, ugyanekkora összeget kellett a lakóknak is fizetniük. Az eredeti elképzelés szerint a keretet megemelnék 500 ezerre, ám ez még függ a jelentkezők számától is.

Egyre-másra újulnak meg a házak a Kertvárosban is. Fotó: Tésik Attila

Az első fordulóra március 26-áig kell leadni a pályázatokat a városházi lakáshivatalban. Ennek főelőadója, Báthory István lapunk érdeklődésére elmondta: az előzetes igényfelmérés során 585 lakást jeleztek, hogy a tulajdonosuk szeretne kapcsolódni a panelprogramhoz. A város idei költségvetésében 80-100 millió forint közötti összeg szerepel a korszerűsítés támogatására. A tavalyi 400 ezer forintos hozzájárulás egyébként 250 lakás felújításának a támogatására volt elegendő. A főelőadó szerint az első forduló végén derül majd ki, hogy hány lakóközösség gondolja komolyan a csatlakozást az energiamegtakarítást eredményező projekthez. Ha sok lesz a jelentkező, akkor az önkormányzati hozzájárulás csökkenhet. Ez pedig azt jelenti: nem valószínű, hogy 500 ezer forintot ad lakásonként a város. Még az is elképzelhető, hogy 200-300 ezret tud vállalni a helyhatóság.

A korábbi években az önkormányzat bonyolította le a társasházak hőszigetelését: kiírta a közbeszerzési eljárást, vállalta a kivitelezés műszaki ellenőrzését és minden más feladatot. Az idei programban a város már csak támogatóként szerepel, és a pályázatírástól kezdve a munkák ellenőrzéséig minden költség a lakóközösségeket terheli majd. Báthory azt is elmondta: a képviselő-testület várhatóan az áprilisi ülésen módosítja a panelprogramról szóló rendeletét. A pályázat második fordulójának a beadási határidejét pedig május végére tervezik. Így az önkormányzati grémium még a nyári szünet előtt dönt arról, hogy mely lakóépületek kapnak városi támogatást a házak energiatakarékos rekonstrukciójához.

Áprilisig újabb 200 lakás

Eddig 233 lakást korszerűsítettek a panelprogram keretében – tudtuk meg Szente Istvántól, a polgármesteri hivatal vagyongazdálkodási irodájának munkatársától. A Brusznyai sétányon, a József Attila, a Drahos és a Klauzál utcában, valamint a Kossuth téren mintegy 200 millió forintba került a felújítás 2006-ban és 2007-ben. Újabb 208 lakás modernizálása fejeződik be április 30-áig a kertvárosi Cseuz, Köztársaság és a Honvéd utcában. Az itteni munkák összköltsége mintegy 170 millió forint.

Olvasóink írták

  • 3. Szigetelő 2008. március 29. 08:49
    „K.né Mária! Majd pár év múlva rájön, hogy mennyire egészséges a gombás falak között élni. A megtkarítások talán fedezik a szigetelő és a ragasztó anyag eltávolítását, az újra vakolást.”
  • 2. K.né Mária 2008. március 24. 15:53
    „Tényleg jó a Panel Program. Már csak azért is, mert mi például jan.15.-én, lezártuk a radiátorokat. Éppen elég az a meleg, amit a csövek leadnak.Ez havi több ezer forint megtakarítás. Végre most már nem az utcát fűtjük. Arról nem is beszélve, hogy mennyivel jobban néz ki a háztömb.”
  • 1. Szigetelő 2008. március 21. 21:22
    „Jó ez a Panel Plusz, csak egy nagy baj van vele! Néhány év múlva a homlokzatra felragasztott hőszigetelőt le kell kaparni. A fal nem szellőzik és bepenészedik. Ha a hőszigetelő és a homlokzat között nem hagynak rést, akkor semmit nem ér az egész!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen nézik a húsvéti nyúl talpát

Idén is legalább 1,8 milliárd forintot költünk csokinyuszira, a boltok már egy hónapja elkezdték az… Tovább olvasom