Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Százötvenezer forint térítési díjat kérnek Szentesen

Szentes - A szentesi református nagytemplomi egyházközség főtéri idősek otthonában havonta 100-150 ezer forint közötti térítési díjat kérnek a lakóktól. A készülő önkormányzati fenntartású otthonban 70-100 ezer forintot kérnek majd havonta. Máshol a megyében 55-65 ezer forintért lakhatnak az idősek otthonokban.
Már költöznek a lakók Szentesen a főtéri idősek otthonába, amelynek fenntartója a református nagytemplomi egyházközség. Megírtuk korábban: az önkormányzat közösen pályázott az egyház tulajdonában lévő épületben az ötven személy befogadására alkalmas intézmény kialakítására. A beruházás több mint félmilliárd forintba került, az összeg tartalmazza a ház teljes berendezésének költségét is.

Bolla Sándor nyugalmazott lelkipásztor nagyon jól érzi magát új otthonában.
Fotó: Miskolczi Róbert

Kovách Péter lelkipásztor tájékoztatása szerint eddig húszan jelentkeztek, közülük tízen már birtokba is vették az új otthonukat. Továbbra is várják az érdeklődőket a Gurdon Lajos igazgató vezette intézménybe, ahol nemcsak egyedülállókat, de házaspárokat is fogadnak.

A lelkész azt tanácsolja: minden elkötelezettség nélkül nézzenek szét náluk azok, akik foglalkoznak a gondolattal, hogy beköltöznének az otthonba. Az étkeztetésre árajánlatokat kértek, s a legkedvezőbb feltételeket a szomszédos étterem kínálta. A lakóknak naponta háromszor szolgálnak fel ételt, hetente három alkalommal vacsorára is meleg étket kapnak. A rászorulóknak lehetőségük van arra, hogy diétás menüt válasszanak.

Idősek otthona a parkerdőben

A szentesi önkormányzat százszemélyes otthont építtet az időseknek a liget melletti parkerdőben. A tervek szerint a létesítményt az idén nyáron vehetik majd birtokba a lakók. A képviselő-testület még tavaly döntött a térítési díjakról: az 1-2 ágyas szobák fejenként 100 ezer forintba kerülnek majd havonta, a 2-3 ágyasokért 80 ezret, a négyágyasokért pedig 70 ezret kell fizetni. Lencséné Szalontai Mária, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályvezetője szerint valószínűleg az önkormányzat is a díjak emelésére kényszerül.

Az önkormányzattal már megkötötte a megállapodást az egyházközség, ennek értelmében a város tíz személyt utalhat be az intézménybe. Kovách Péter elmondása szerint a helyhatóság már élt is a lehetőséggel. A térítési díjakkal kapcsolatos kérdésünkre azt válaszolta: 150 ezer forintot kérnek havonta az egyágyas szobák lakóitól, 120 ezret a kétszemélyes szobák lakóitól, míg 100 ezret azoktól, akik hárman laknak egy szobában. A házaspárok térítési díja pedig 130 ezer forint fejenként. Az összeget egyébként mindig a hónap végén kell kiegyenlíteniük a lakóknak.

Az intézmény fenntartója – a vonatkozó jogszabály szerint – a nyugdíjaknak csak nyolcvan százalékára tarthat igényt, a fennmaradó húsz százalékot meg kell hagynia zsebpénznek. Kérdésünkre, hogyan tudják megfizetni az alacsonyabb jövedelmű idős emberek a magas térítési díjat, azt mondta a lelkész: van olyan, aki korábban eladta a házát, s pénzintézetben helyezte el az árát, és abból egészíti ki a különbözetet. Másoknak pedig a gyermekeik fizetik be a hiányzó összeget. Kérdésünkre hozzátette: nem csak értelmiségiek jelentkeztek az otthonba.

Vásárhelyen 55, Csongrádon 65 ezer forint

Januártól 54 ezer 120 forint a havi térítési díj fejenként a vásárhelyi Kovács-Küry Időskorúak Otthonában, ahol a lakók két- és négyágyas szobákban élnek. A csongrádi Aranysziget Otthonban az 1-2 ágyas szobák térítési díja havonta 65 ezer 100 forint személyenként, a többágyasaké pedig 60 ezer forint. Péter Árpád, az Aranysziget Otthont fenntartó megyei önkormányzat sajtófőnöke lapunkat arról tájékoztatta: a megyei közgyűlés februári ülésén döntenek a díjak minimális emeléséről.

Olvasóink írták

 • 12. gyermek 2008. január 18. 14:54
  „Szomorú, hogy mindenbe egyből bele lehet keverni a politikát-pedig mikor leírtam a véleményem nem is gondoltam rá.Annyit még azért megemlítenék, bár nem ehhez a témához kapcsolódik: azért, hogy a szeretteim sírját megcsinálhassam ÉN saját kezűleg miért kell az egyháznak súlyos 25000 Ft-ot fizetnem csak úgy...
  Egyébként láttam az otthont és igazán szuper, de még mindig nem értem miért kér ennyit az egyház.Tanításaik szerint segíteni kívánnak...Nem tehetnék meg ezt jóval kevesebbért? És akkor talán nem kellene használni a kifosztás szót-de addig?”
 • 11. toronyőr 2008. január 17. 18:26
  „Verjük el a port az agyházakon! Nem volt elég negyven évig?
  Az otthont a cikk írója is melegen ajánlja, mert látta! Kifosztással vádoló Te láttad? Mert arról mindenki hallgat hogy a kormány a támogatások, és jogosultság csökkentésével okozza a költségviselők terheit. Az egyház az intézményeit régen a birtokai jövedelméből rtartotta fenn. Ma ez nincs. Idős ember van. Snkit nem akarnak kifosztani. Ez egy lehetőség. Ugyan ilyen szbályok szerint fog működni az Önkormányzati Idősek Otthona legfeljebb ott nagyobb lesz az állami fejkvóta.”
 • 10. gyermek 2008. január 17. 16:24
  „Az egyház sem kispályázik a szerencsétlen (vagyis aki már oda be tud kerülni nem is szerencsétlen-szüleimnek kettejüknek sem futná a nyugdíja...)hívek kifosztásában.Végülis a középkor óta ezt csinálják...”
 • 9. Szolgáltatás 2008. január 12. 09:16
  „Az egész gusztustalan!
  Kik veszik igénybe ezt a "szolgáltatást"? Akiknek nicsen senkijük sem, azokat még megértem.
  De akikkel gyermekeik sem törődnek... na ezt már nem tudom megérteni.
  Ez is egy jó lehetőség az idős és magatehetetlen emberek kifosztására!”
 • 8. Kovách Péter 2008. január 12. 01:22
  „Válasz néhány kérdésre
  Az árak összehasonlítása csak akkor lehetne reális, ha a különböző intézmények szolgáltatásait is összehasonlítanánk.
  A nyugdíj 80%-a nem a teljes térítési díj összegét jelenti. A nyugdíj 80%-át a beköltöző idős ember vagy a hozzátartozója egészíti ki a térítési díj összegére.
  Beugró nincs, a havi térítési díjat kell fizetni mindig utólag.
  Mindenkit szeretettel várunk megnézni az Otthont.
  Cím: Szentes, Kossuth tér 4.
  Telefonszám: 63/816-006, 63/816-010
  Kovách Péter lelkipásztor”
 • 7. levcsi 2008. január 11. 23:25
  „A raszorulok dietas menut valaszthatnak???
  Ez most botorsag vagy valami eufemizmus akar lenni? Vagy en maradtam le valami uj szlengrol? :)

  Ez az ertelmisegizes tenyleg furcsa kicsit, de mas szempontbol is. Szeretnem en azt a nyugdijas tantonenit latni, akinek 150E a nyugdija 80%a!
  Vagy megintcsak lemaradtam valamirol?”
 • 6. dodo 2008. január 11. 10:07
  „Gondolom, nem kötelező beköltözni!”
 • 5. Balázsi Irén 2008. január 10. 10:19
  „B. I.
  Kedves Kecskemétiné!
  A református nagytemplomi egyházközség telefonszáma: 63/
  314-024. Jó szívvel ajánlom az otthont.”
 • 4. Jo Bacsi 2008. január 10. 08:37
  „NemTom mer kollott azt a mondatot hogy
  "Kérdésünkre hozzátette: nem csak értelmiségiek jelentkeztek az otthonba." Nem szabadna az ujsagnak egy ilyen allast foglalnia es promotalni az amugy is rossz szekta rendszert ami az orszagban van. Te ujsagocskam hogy szeretned ha az emberek gondolnak rolad??? Alcsony rendunek vagy felsobb rendunek?? Ugye vannak akik nalad sokkal tobbet ernek es tudnak es vannak akiknek tobb oenze is van. Miert akarod hogy teged is lenezzenek mikor mindenki egyforma. Nem????”
 • 3. Bond 2008. január 10. 08:29
  „Sose értettem, hogy miért nem piaci alapon dőlnek el az árak. Gusztustalannak tartom ezt a ´vegyük el a házát/lakását beugrónak majd sajtoljuk ki belőle havonta is, amit csak lehet´ hozzáállást. Remélem, mire én leszek nyugdíjas, megváltozik ez.”
 • 2. Kecskemétiné 2008. január 10. 08:15
  „Címet szeretnék kérni vagy elérhetőségi telefonszámot!
  Szívesen megnézném .”
 • 1. Fecó 2008. január 10. 07:44
  „"Csillagászati összegért lakhatnak az otthonban"
  1 kicsit bulvárora sikeredett a cím, de tényleg nem olcsó hely. Viszont nagyon sok az "extra" ( meg lehet nézni) ezért nem a szobánkénti lakók száma az egyetlen szempont.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szentesen veszélyes korcsolyázni

Szentes - Szentesen a szabad vizeket felmelegíti a termálvíz, így sehol sem ajánlott a korcsolyázás.… Tovább olvasom