Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Százötvenszer adott vért Sándor és József

Szentes - Százötvenszeres véradónak lenni országos viszonylatban is kimagasló teljesítmény, ám a szentesi Török Józsefet és László Sándort inkább az motiválja, hogy bajba jutott embertársaikon önzetlenül segíthetnek.
Török József Imre 47 éve ad vért, de bevallása szerint azt nagyon sajnálja, hogy eleinte csak évente egyszer nyújtotta karját. Ma már évi öt alkalommal jár, s számításai szerint már úgy 180-nál is tarthatna. Azt is sajnálja, hogy sokan nincsenek tisztában azzal: csak egészséges embertől vesznek vért, s bizony, azokból még mindig sokkal több van, mint véradóból. Magán semmi rosszat nem tapasztalt, inkább jót: újratermelődnek a vörösvérsejtek a szervezetében, ezt a rendszeres véradó tevékenységének tulajdonítja.
A családban is akad, aki követi József példáját: amikor fia 18 éves lett, elhívta magával, azóta már 30 alkalom fölött jár ő is.

László Sándor veszi át a jutalmat Molnár Gyulától a MVK területi elnökétől.
László Sándor veszi át a jutalmat Molnár Gyulától a MVK területi elnökétől.

Az alapítvány jutalmazott

A véradók napja alkalmából minden év novemberében köszönti a Magyar Vöröskereszt területi vezetősége, a Dr. Bugyi István Kórház vérellátó osztálya és az Együtt a Véradókért Szentesen alapítvány kuratóriuma a kerek számhoz érkezett véradókat. A legutóbbi ünnepségen az alapítvány ma már 4 és fél millió forintos alaptőkéjének kamataiból és az adó 1 %-okból befolyt összegből jutalmaztak 178, legalább harmincszoros véradót.

 
A kórház vérközpontjában dolgozva, 1965-ben ment el először véradásra József, akkor még olyan üvegpalackokban tárolták a vért, amin feltüntették a véradományozó nevét is. Egy kolléganőjétől tudta meg ő is, hogy kinek segített véradományával, de nem csinált belőle nagy ügyet, mondván, ez természetes. Ma már erre nincs lehetőség, hiszen anonim a véradás.
Családjában nem volt ismeretlen előtte a példa, hiszen apja is véradó volt, nővére a májgyulladásos betegségénél éppen a családfőtől kapott vért.
A férfi úgy gondolja, egészségi állapotán a kocogás is sokat javít, napi 75 percet áldoz testmozgásra. Mind a kettőt, a véradást és a sportolást is propagálja, ráadásul, mint fogalmaz, a kocogás nem korfüggő, lehet, hogy félmaratonra is felkészül. A véradásnak ezzel szemben 65 évben húzták meg a korhatárát. József azonban, bár betöltötte ezt a kort, azóta már kétszer adhatott vért, engedélyezték kiváló egészségi állapota miatt, s ha már itt tart, szívesen elmegy 155-ig.

Fáradhatatlan véradó László Sándor is, aki négy évtized alatt hasonlóan 150 alkalommal adott vért, ráadásul az ő vércsoportja nagyon ritka, 0 Rh negatív. Emiatt előfordult, hogy behívták, ha sürgősen szükség volt a véradományára.

Testvére már járt véradásra egy társasággal, de Sándor, mint elárulja, akkoriban még nem is volt tisztában azzal, hogy ez milyen fontos és nemes cselekedet, mégis, 1972 óta háromhavonta rendszeresen nyújtja karját. A MÁV-nál dolgozott 42 éven át, s főnőke plusz szabadnapokkal honorálta, ha dolgozói véradásra jártak.

Sándor azt is külön kiemeli, hogy a vérközpontban mindenki nagyon kedves, udvarias, segítőkész, de ezt tapasztalta régen is, még Szekeres Veronika idejében, ugyanis a régióvezető főorvos korábban a szentesi vérközpontban dolgozott.

Lányát ő is akkor vitte magával, amikor nagykorú lett, harminc véradásnál jár, s neki is ugyanolyan a vércsoportja. Sándor két emlékezetes esetről is beszámol, amikor tudomást szerzett arról, kiknek volt szüksége a vérére: a '70-es évek közepén kapott egy kedves üdvözlőkártyát, melyen egy kisfiú mondott köszönetet, a férfi nem is tagadja, jól esett neki a gesztus. Olyan is történt még katonakorában, hogy egy balesetet szenvedett tiszten segített ritka vércsoportjával.

Még legalább öt évig segíthet véradományával, hiszen a napokban tölti be 59. életévét. Ő maga is jól jár vele, hiszen ebből is tudja, egészsége rendben van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy mennyiségű ammónia gáz került a levegőbe

A szentesi Hungerit ZRt. területén megtartott katasztrófavédelmi gyakorlat szituációja szerint a gázból nagy mennyiség került a levegőbe.
Tovább olvasom