Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Szegeden folytatja a szentesi lexikonszerkesztő

Szentes - - Szegeden folytatja pályáját a szentesi Bodrits István könyvtáros, lexikográfus, aki a Kurca-parti településen eltöltött több mint két évtized alatt országos elismerést szerzett az általa szerkesztett és írt kiadványokkal. Ugyanilyen feladatok várnak rá a megyeszékhelyen is.
Bodrits István huszonhét évet töltött Szentesen, ahol huszonnégy esztendeig könyvtárosként dolgozott. Az országosan is elismert lexikográfus, szerkesztő olyan csendesen költözött el a Kurca-parti településről, hogy csak a barátai figyeltek fel a hiányára. Amikor távozásának okáról kérdeztük, a szegedi Hittudományi Főiskolán is tanult könyvtáros Szent Pálnak a Timóteushoz írt második leveléből vett idézettel válaszolt: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam…"

Szentesi évei alatt a mérleg serpenyőjébe 27 könyv szerkesztése, 30 lexikonban való közreműködés és számtalan szakmai műhely elismerése került. A helybeliek a legbüszkébbek a Kurca-parti vallomások című kötetre, valamint az azt megelőző Vallomások Szentesről című kiadványra. Bodrits István azonban a Révai új lexikonát említi, mint országos jelentőségű munkáját. A 18 kötetes kiadványnak ő volt a Csongrád megyei szerkesztője, ebben a tisztségében a tőle megszokott magas színvonalon dolgozta fel megyénk összes településének történetét Algyőtől Zsombóig.

Bodrits István Szentesen 27 könyvet szerkesztett, 30 lexikon elkészülésében közreműködött. Fotó: Tésik Attila

Ő írta a Csongrád megyét bemutató terjedelmes szócikket is a Révaiban. A „leltárában" a Nagy szentesi sportkönyv szerepel a második helyen, amely vidéki viszonylatban példátlannak számít. A lektori vélemény alapján mintaértékű az a teljesítménye is, amit a Tények könyve és a Tények könyve medicina című kötet Csongrád megyei fejezetében nyújtott. A hagyomány szolgálatában című kiadványban a megye muzeológusait mutatta be a tőle megszokott alapossággal. Ugyanez jellemző szerzőként és szerkesztőként egyaránt Az első magyar újságíró-lexikonban végzett munkájára is. Még a rendszerváltozás előtt két munkatársával megírt városi kortárslexikont, a Szentesi ki kicsoda című művet pedig etalonnak tartották más településeken is, ahol ennek alapján készítették el a helyi kiadványukat.

Bodrits István a megyeszékhelyen folytatja munkásságát

– Hálás vagyok a Gondviselésnek, hogy megadta a lehetőséget, hogy pályám Szegeden beteljesedhet, tudásommal, emberi tartásommal szolgálhatok – vallja. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola történelem–könyvtár szakán szerzett diplomájával olyan feladatok várnak rá, mint amilyeneket Szentesen is végzett. Hozzátette: az eddigi tudását kell kamatoztatnia. A megye és a települések történetéről adattárat hoz majd létre, és elkészíti a neves szegediek életrajzi lexikonát.

Olvasóink írták

  • 1. Sarah Connor 2008. február 12. 08:42
    „Kár, hogy elmegy Bodrits. Egy koponyával ismét kevesebb lesz Szentesen. De mit is lehet tenni egy olyan városban, ahol még mindig a régi kádereknek terem babér?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy évtized után újra van rendőre Eperjesnek

Eperjes - Tíz éve nem volt körzeti megbízottja Eperjesnek. A megyehatárszéli faluban most újra van rendőr: Skolka Zoltán Orosházáról települt át. Tovább olvasom