Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Szegedről irányítják a mentőállomást

A szentesi önkormányzat azt szorgalmazza, hogy a helyi mentőállomásra kerüljön vissza a Szegedre helyezett diszpécserközpont. A Dél-alföldi Regionális Mentőszervezet orvosigazgatója, dr. Zentay Attila lapunkat arról tájékoztatta: a racionalizálás éppen a hatékony mentésirányítás, valamint a gyors és korrekt diszpécserszolgáltatás érdekében történt.
A szentesi önkormányzat sérelmezi, hogy a mentőállomásról Szegedre vitték a diszpécserközpontot. Szűcs Lajos alpolgármester lapunknak azt nyilatkozta, hogy az Országos Mentőszolgálathoz elküldött levelükben azt szorgalmazzák: kerüljön vissza az irányítóközpont a Kurca-parti településre. Szerinte nagy szükség lenne erre főleg annak tükrében, hogy a több mint százezer lakos ellátásáért felelős szentesi kórház kiemelt státust kapott.

Az alpolgármester úgy véli: amióta Szegeden működik a diszpécserközpont, „idegenebb lett" a szolgáltatás. A szentesi állomás munkatársai ugyanis szinte mindenkit ismernek a városban, s egy-egy telefonhívás alapján meg tudták ítélni, hogy jogos volt-e a segélykérés vagy feleslegesen riasztották őket. – A megyei központ ezt nem tudja eldönteni – tette hozzá az alpolgármester, aki azt is elmondta: a hónapokkal ezelőtti jelzésükre még nem kaptak választ.

A Dél-alföldi Regionális Mentőszolgálat orvosigazgatója, dr. Zentay Attila lapunkat arról tájékoztatta, hogy a diszpécserközpontok centralizálása a mentésirányítás ésszerűsítése érdekében történt tavaly az egész országban. Hozzátette: a szentesi példa nem egyedi eset. A közel kétmillió lakosú Budapest valamennyi mentőállomását is egy központból irányítják évtizedek óta. Az orvosigazgató nyilatkozata szerint a racionalizálás éppen a hatékony mentésirányítást, valamint a megfelelő híradástechnikai rendszerek birtokában a gyors és korrekt diszpécserszolgáltatást segíti elő. Jelenleg a nagyobb megyékben kettő, a kisebbekben, így Csongrádban is egy irányítóközpont működik.

A szolgálat igyekszik a mentési kapacitást az igényekhez igazítani. Zentay Attila szerint a mentőszolgálat Csongrád megye valamennyi állomásán eleget tesz a mentési feladatának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Latolgatják az esélyeket

A június 10-ére kitűzött időközi önkormányzati választásokon hét képviselőjelölt indul Szentesen, a… Tovább olvasom