Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Székely Tamás: Idén biztosan felépítik

Szentes - A szolnoki ideiglenes mentőhelikopter-központot azért fogják működtetni szeptembertől, hogy a szentesi légibázis felépüléséig se maradjon légi mentés nélkül a dél-alföldi régió – nyilatkozta lapunknak Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az pedig pénzkérdés szerinte, hogy a megye vagy a város működtesse-e a szentesi Dr. Bugyi István Kórházat.
A szentesi légimentő-bázis felépítésére – mint azt megírtuk – múlt héten írták alá a kivitelezési szerződést az Országos Mentőszolgálat és a Légimentő Kht. vezetői a közbeszerzési pályázatot megnyert Magyar Aszfalt Kft.-vel a 90 millió forintos beruházásra. Ugyanakkor jelentette be az Egészségügyi Minisztérium, hogy Szolnokon átmenetileg helikopterállomást működtetnek. Szentesen ezért is hallani olyan véleményt, miszerint a szolnoki bázisból úgyis végleges lesz, akkor pedig nem építik meg a Kurca-parti településen a dél-alföldi régió légimentő-centrumát. Felvetésünkre azt nyilatkozta lapunknak a szentesi fóruma után Székely Tamás egészségügyi miniszter, hogy a szolnoki központ ideiglenes megoldás.

– Ezt azért találtuk ki, hogy amíg sikerül megépíteni a szentesi bázist, addig se maradjon légi mentés nélkül a dél-alföldi régió. Az új légimentő-állomásunk, amelyet december végéig felépítünk Szentesen, a kor minden kihívásának megfelelő lesz – mondta lapunknak adott interjújában a szaktárca vezetője. Hozzátette: az itt dolgozóknak ugyanakkor színvonalas munkahelyet is biztosít majd. A minimális létszám egy orvos, egy pilóta, egy betegápoló, továbbá egy irányító. – Nyilvánvalóan ennek a munkának is pontos szabályai vannak, arról például, hogy hány órát lehet repülni, a munkatársaknak milyen egészségi állapotban kell lenniük. Tehát az ide tartozó váltólétszámra is szükség lesz – jelentette ki Székely Tamás. Hangsúlyozta: csak szükségmegoldás a szolnoki bázis, amely legkésőbb szeptember közepétől már működik.

A miniszter szerint pénzkérdés, hogy a szentesi kórházat a megye avagy Szentes üzemeltesse. Fotó: Vidovics Ferenc
A miniszter szerint pénzkérdés, hogy a szentesi kórházat a megye avagy Szentes üzemeltesse.
Fotó: Vidovics Ferenc

A szentesi Dr. Bugyi István Kórház szülészeti osztályán – mint arról többször beszámoltunk – spontán vetélés után küretet végeztek egy 31 éves aszszonyon a közelmúltban, és az operáció során, szakemberek véleménye szerint, hibát követtek el. Később a szerencsétlen nő életét vesztette. Mint ismeretes: eset körülményeinek a vizsgálata még nem zárult le. Lapunk azt kérdezte a minisztertől, hogy egyedül a műtétet végző orvos felelős-e a történtekért.

– A konkrét esetről nekem nincs annyi információm, hogy megalapozott véleményem lehessen. Annak mintájára azonban, ha az egészségügyben bármi történik, akkor én vagyok a hibás mint egyes számú vezető, ebben az esetben elvileg lehetséges az osztályvezető főorvos felelősségét is vizsgálni – nyilatkozta Székely Tamás.

Közismerten nem felhőtlen a viszony a szentesi önkormányzat mint a kórház tulajdonosa és az egészségügyi intézményt működtető megyei közgyűlés között. Szirbik Imre polgármester már felvetette, hogy a város adósság nélkül visszavenné a megyétől a kórházat, mint ahogy azt tartozásmentesen átadta még 1992-ben. Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke szerint nem aktuális a kérdés. Lapunknak korábban azt nyilatkozta: nem gondolja, hogy járható út lenne a 30 ezer körüli lélekszámú Szentesnek városi kórházként működtetni a kiemelt státusú intézményt, amikor több mint 100 ezer lakos ellátása tartozik hozzá.

Megye avagy a a város üzemeltessen?

– Azt kell mondjam, hogy ez pénzkérdés – nyilatkozta Székely Tamás. – Ebben a finanszírozási rendszerben ugyanis, ami Magyarországon van, a működtetőnek kell viselnie bizonyos fenntartói költségeket. Most például pályázik a szentesi kórház európai uniós forrásra, s az önrészt hozzá kell tennie valakinek. Ha a megye van jobb anyagi helyzetben, és tud biztosítani több saját erőt az intézmény korszerűsítésére, akkor a megyénél van jobb helye. Ha nem, akkor a városnál. Hozzátéve persze, hogy a jelenlegi jogi szabályozás értelmében a megyéé az ellátási kötelezettség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az új igazgatónak szüksége van Keserű Imrére

Szentes - A szentesi gimnázium és szakképző iskola új igazgatója arra törekszik, hogy békében… Tovább olvasom