Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Széles sávon netezhet 14 település

Modern optikai vezeték köti össze Csongrádot és Szentest még tizenkét környékbeli településsel. A 328 millió forintos beruházás most készült el, a gazdasági minisztérium által nyújtott pályázati forrásból.
Befejeződött a szélessávú internethálózat megépítése: a 146 kilométernyi vezeték műszaki átadása most zajlik. A rendszer alkalmas adatok, kép- és hang átvitelére, bármilyen felhasználó számára. A 96 optikai szálból álló, 14 milliméter vastag gerinc tizennégy települést köt össze, Szentes, Szegvár, Mindszent, Derekegyház, Nagymágocs, Árpádhalom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke, Csongrád, Bokros, Felgyő, Tömörkény és Csanytelek lakói számára elérhető. A szentesi és csongrádi társulás, valamint Mindszent részvételével valósult meg a program, így kistelepülések is kapcsolódhatnak egy fejlődőképes hálózatra.

A Tanet Kft. alvállalkozóként, helyi partnereivel együtt valósította meg a beruházást, maximálisan kihasználták a rendelkezésre álló keretet. Tari János, a cég vezetője közölte, a megrendelő által szabott határidőhöz képest később, a pályázati elszámoláshoz rendelt határidőhöz képest viszont jóval korábban végeztek a munkával. 154 napot késtek a társulások által elvárt időhöz képest, ennek oka pedig az volt, hogy a konkurens piaci szereplők – köztük a TVNetwork – az építési engedélyt különböző fórumokon megtámadták, összesen huszonkét alkalommal. Mivel a gazdasági minisztérium 2008. februárig adott határidőt, volna még fél évük a befejezésre.

Mindössze néhány száz méter hiányzik a Szentest és Csongrádot összekötő vasúti hídon, ám ennek megvalósítása is folyamatban van. A hálózaton biztosan szolgáltat majd a Tanet, a rendszer üzemeltetője pedig az Opticon Kft. Körmöczi Béla ügyvezető igazgató szerint a vezeték a jövő technikája, és innovációs fejlesztésekre alkalmas. A társulások együttesen nagy értékű vagyonra tettek szert, amely a szabályok értelmében öt évig elidegeníthetetlen: jelenlegi szándékuk szerint azután is köztulajdonban marad.

Az unió is támogatta

Az önkormányzatoknak nem volt pénzük az internethálózat kiépítésére, ezért támogatásért folyamodtak, és magántőkét vettek igénybe – mondta Szigeti Miklós. A szentesi társulási iroda munkatársa arról tájékoztatott, hogy lehetőségként jelent meg a gazdasági minisztérium e célra kiírt pályázata. Önerő híján a Belügyminisztériumhoz folyamodtak, és nyertek 50 millió forintot. Ez önmagában kevés volt: minimum 25 százalék saját forrás kellett. A hiányzó 32 milliót az Opticon Kft. tette le. Mivel a feltételek között szerepelt, hogy a leendő hálózatnak legyen üzemeltetője, a folyamatba bevonták a céget.

Ezek után az Opticon 10 évre szóló haszonbérbe vehette a rendszert. Az önkormányzatok a Gazdasági Versenyképesség Operatív Programon sikerrel szerepeltek, és megkapták a támogatást a szélessávú internet kiépítésére, összesen 246 millió forintot – ezt az összeget uniós alapok és a magyar költségvetés biztosította a települések számára. A beruházás tehát 328 millió forintból valósult meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól halad a szociális intézmény építése Szentesen

Szentes - Előreláthatólag 2008 januárjában adják át az idősek integrált szolgáltató centrumát… Tovább olvasom