Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Szentes a szobrok városa

Szentes - Az elmúlt negyedszázadban szinte minden évben gyarapodott Szentes egy-egy köztéri alkotással. Ezért nem véletlen, hogy a szobrok városaként ismerte el a települést a kulturális minisztérium.
Díszoklevélben ismerte el az Oktatási és Kulturális Minisztérium Szentes kulturális életének folyamatos fejlesztését. A dokumentum szerint a Szobrok városa programban elért eredményeiért érdemelte ki a település az elismerést, amelyből csupán hármat osztottak ki a 10 ezernél nagyobb lélekszámú városok között. Szirbik Imre polgármester lapunk érdeklődésére úgy fogalmazott: büszkék lehetnek rá a szentesiek, hogy mások is észrevették, mennyi műalkotással gazdagodott a város az elmúlt 20 évben.

A teljesség igénye nélkül: az új postaépület átadása után állították fel Tóth Valéria bájos Fortuna-szobrát, a 90-es évek elején az országban elsők között avattak második világháborús emlékművet a ligetkapunál. A régi emlékműveket felújíttatta a város, illetve rangjához méltó helyre került a Horváth Mihály-szobor, és a félig elveszett, de helyreállított díszkút a Luther téren. Utóbbihoz hasonlóan népszerű lett a Randevú kút a gimnáziummal szemben.

Az Olvasó nő szobra egyre népszerűbb Szentesen. A szerző felvétele
Az Olvasó nő szobra egyre népszerűbb Szentesen.
A szerző felvétele

A 2000-es években sem vesztett lendületet a köztéri alkotások ügye: az évtized elején került a zsinagógából átalakított könyvtár elé az Olvasó nő szobra, ami mellé egyre többször ülnek a szentesiek. Magánkezdeményezésre állítottak mellszobrot Wass Albertnek, és így szépült meg a vasútállomással szemközti Nádai Géza tér is. Tavaly Csíky László Táncoló székely című alkotását avatták a sétálóutcában, míg a térség hajdani urának, báró Harruckern János György mellszobrának még nem találták meg a megfelelő helyet – jelenleg a megyeházán látható. És akkor még nem beszéltünk arról a Blaha Lujza-mellszoborról, amely néhány éve nyomtalanul tűnt el a Széchenyi ligetből.

Olvasóink írták

 • 2. fruzsina_1 2010. április 21. 12:55
  „Gratulálok a Városnak az elismerő címért, de ugye senki sem lehet próféta saját hazájában így ez most is igaz.Szentesnek egyetlen egy olyan szülötte van aki végzett szobrszművész és nem annak mondja magát. Elképzelhető, hogy talán pályáztatni kellene Szentesen műalkotások elkészítését és nem meghívásos alapon megbízni az alkotókat. Pályáztatáskor pedig lehet, hogy a megfelelő szakmai zsüri nem azt választja ki ami Y-nak tetszik. Ha nekem tetszik X alkotása, akkor vegyem meg, de ne erőltessenek rám bármit. Legyen színesebb, nívósabb, művészileg is értékelhető alkotás minnél több. Talán ekkor elérhetjük azt is, hogy pályázni fog Zsuzsa is és lesz a szülővárosában is egy szobra.
  (Tóth Zsuzsa 2004-ben végzett a PTEMK szobrász szakán. Szobrászi munkájának elismeréseként, 2004 nyarán a Szentendrei Malommúzeumban állított ki, ahol művésznők mutathatták be munkáikat. A Közelítés Egyesület képviseletében önálló kiállítást rendezhetett Marseille-ben. Pécsről ő nyerte el a Reneszánsz Rt., a Budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának közös köztéri szoborpályázatát. E szobor Szellőn található. Köztéri szobra van Pécsett a Babits gimnáziumnál, Békéscsabán a Szent István Egyetem Alma Mater Hostelnél. Megtalálható munkája Izlandon és különböző magángyűjteményekben. http://www.szoborlap.hu/627_babits_mihaly_szobor_pecs_toth_zsuzsa_2003.html http://epiteszforum.hu/node/10568
  Előadása volt a Műcsarnokban : A tér a szobrászatban, a szobrászat tere konferencián. Folyékony és légnemű anyagok megjelenése a kortárs szobrászatban címmel.
  Tóth Zsuzsa elsősorban légnemű anyagok (például víz, gőz, füst) szobrászi analizálásával foglalkozik, a tapintás számára formával nem rendelkező motívumokból hoz létre meggyőző szobrászi formarendet.)”
 • 1. niemand 2010. április 16. 20:26
  „csodálkozom a minisztérium döntésén, de új szelek fújnak ezután......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászparadicsom lesz a kubikgödörből

Szentes - Horgászvízzé alakítja át az évtizedek óta gazdátlan kubikgödröt, az Antal-tavat Gődér… Tovább olvasom