Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Szentes beadta pályázatát a Petőfi Szállóra

Szentes - A szentesi Petőfi Szálló ügyeit és a felújítására alakult cégeket áttekinteni komoly feladat. A téma ismét napirenden volt, a város a manapság gyakran emlegetett Norvég Alap segítségével részleges renoválást tervez.
Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

– Áttekinthetetlen a szituáció a Norvég Alap kifizetéseinek felfüggesztésével kapcsolatban, de annyira talán nem kemény a helyzet, mint amilyennek tűnik. Nemcsak Szentes, hanem országos szervezetek is pályázni akarnak műemlék-felújításra, a beadási határidő nem változott. Egyelőre annyi biztos, hogy a futó pályázatok kifizetéseit függesztették fel, a most beadottakra reményeink szerint nem vonatkozik a szigor – közölte Szirbik Imre polgármester a legutóbbi testületi ülésen. A téma a Petőfi Szálló sorsa volt, két napirendi pont is érintette.

Áprilisban írtuk: a város pályázati pénzből két ütemben újítaná fel az épület bizonyos részeit, ehhez előbb meg kell szerezni az arra a részre vonatkozó jogerős építési engedélyt a Pendola Szentes Kft.-től, a város 45 millió forintot szánt erre. Az építési jogosultság azóta jogerősen az önkormányzat tulajdonában van, a pénzügyi elszámolások megtörténtek, a helyhatóság május 21-én benyújtotta a pályázatot.

Az ülésen Horváth István hangsúlyozta, hogy tavaly decemberben egy jogerős bírósági ítélet értelmében a Pendolát – amelyben a város 10 százalékkal képviselteti magát – 70 millió forint kártérítésre, valamint a perköltség megfizetésére kötelezték, ez a pénz az Arcadom Zrt.-nek jár.

Erről az ügyről többször írtunk. 2010-ben a részvénytársaság mint kivitelező vonult fel a szállodához, később mindenki beperelt mindenkit, az Arcadom például a Pendolát, amely az elmúlt évet 77 milliós mínusszal zárta. Meg is jegyezte Horváth István, hogy ilyenkor, ha egy társaság saját tőkéje a jegyzett tőke alá kerül, lépni kell valamit: tőkepótlás, alaptőke-csökkentés vagy társasági forma megváltoztatása jöhet szóba.

A másik témakör a Szentes Spa Kft. tavalyi működése volt. Ez a cég akkor jött létre, amikor új irányvonalat vett a Petőfi Szálló felújítása. Szentesnek 39 százalékos részesedése van a társaságban. Az önkormányzat képviselő-testülete már kétszer kérte, hogy alakuljon meg a Spa felügyelőbizottsága, elméletileg őt delegálták oda, de eddig nem jött létre ez a testület – mondta Szabó Zoltán. Ez pedig jogsértő állapot, fűzte hozzá Demeter Attila.

A városatyák sem a Pendola, sem a Szentes Spa tavalyi beszámolóját nem fogadták el.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Körülrajongták Jakabos Zsuzsannát

Szeretem az ilyen felkéréseket, Szentesen még soha nem jártam, nagyon jók a benyomásaim – közölte Jakabos Zsuzsanna Európa-bajnok úszó. Tovább olvasom