Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Szentes lett az otthona az amerikai lektornak

Szentes - Amikor 1990-ben Szentesre érkezett, tudott magyarul köszönni és huszonötig számolni az amerikai Timothy Lehman. Az akkor frissdiplomás tanár a szentesi gimnázium meghívására egy lektori állás miatt jött, amire nagy szüksége volt diákhitele miatt. Inkább vállalt nyaranta munkát Svájcban, hogy „ledolgozza" tartozását, mintsem elhagyta volna a várost.
- Olykor hiányzik a nagyváros, de egy-két nap után már nyugalom után vágyom. Szeretem a harangszót, finomak az ásványvizek, a levesek és a magyar borok, a pacal viszont egy rossz rágógumira emlékeztet. A termálfürdők hasonlóan nagyszerűek, mint nálunk otthon Pennsylvániában - kezdi a beszélgetést Timothy Lehman, a szentesi gimnázium amerikai származású lektora.

Szentes lett az otthona az amerikai lektornak.
Szentes lett az otthona az amerikai lektornak.

Mindent Szentesről

A delmagyar.hu hivatalos szentesi Facebook-oldala, nem csak szentesieknek!

 
Tim négy testvére mellett a legfiatalabb gyerek volt a hívő családban. Középiskolás korában szülei elváltak, édesapja pedig messzire került a családtól. Egyetemista testvérei és sokat dolgozó édesanyja mellett hirtelen nagy szabadság zúdult rá, és hagyta, hogy a társaság, a körülmények rossz útra térítsék. Ám egyik testvére még időben megragadta a grabancát: ez jelentette a fordulópontot Tim számára. Isten felé fordult. - Isten nélkül nem lesz sem a társadalomban egyensúly, sem az emberben. Hívőként az ember reménykedve él, de kell még a bölcsesség, a tudás és a szeretet is. A magyarok jóval pesszimistábbak, mint az amerikaiak. Itt sok a kifogás, az amerikaiak nem ismerik a megoldhatatlan kifejezést. Amikor Szentesre érkeztem a rendszerváltás idején, az emberek sokkal derűlátóbbak voltak, a légkör viszont megváltozott. A pénz- és létbiztonság hiánya azóta sajnos a tengerentúlra is begyűrűzött. Böjte Csaba szerzetes prédikációit nagyon szeretem, mert igazakat mond, és Nick Vujicic, a láb-és kar nélküli ember is nagy példaképem, mert megtanít reménykedve élni és küzdeni. Hamarosan Budapestre jön, alig várom előadását.

- Az amerikai politikai mentalitás hasonló a magyarhoz, ott sem akar a két tábor egymással kommunikálni, ami nélkül pedig elképzelhetetlen az előrelépés. Az itteni iskolakultúra viszont más: a magyar diákok felállnak, amikor a tanár belép az osztályba, több tisztelet jár neki, nagyobb a szigor és a fegyelem, és a tanár-diák kapcsolat sem olyan közvetlen, ami szerencsésnek mondható - véli. Alaposabb az itteni oktatás, viszont az érettségivel járó feszültség Tim szerint felesleges stressz a diákoknak. Amerikában minden év végén vizsgáznak a gyerekek a tanagyagból, amit könnyebb megtanulni. Egy kisvárosban kevés lehetőség van a nyelvgyakorlásra, de ha egy-két nyelvet tisztességesen megtanul az ember, biztosan helytáll külföldön is.

- Kellemes, élhető város Szentes, de a 14-18 éves korosztály számára hiányzik a közösségi tér, a kulturált kikapcsolódási-szórakozási lehetőséget biztosító hely. Erre sokat panaszkodnak a diákok. A 23 év alatt több barátot is szereztem itt, családommal telefonon, interneten tartom a kapcsolatot. Amikor idejöttem, az emberek barátságosak és kedvesek voltak, azonnal itthon éreztem magam a városban, ezért sem mentem el innen. Tanítottam már Csongrádon, Szegeden is, most Orosházára járok át Szentes mellett. Eredetileg az Egyesült Arab Emírségekbe szólt a szerződésem egy ottani egyetemre, de az utolsó pillanatban elúszott a lehetőség, pedig jó fizetést ajánlottak. Ezután dőlt el, hogy a Horváth Mihály gimibe jövök. Akkor annyit tudtam Magyarországról, hogy Európa közepén van. Osztálykirándulások alkalmával eljutottam Pécsre, Egerbe, voltam a Duna-kanyarnál és a Balatonnál, ami igazi kincs. Nagyon tarka, szép ország ez. Igaz, okosan kell dönteni, mire költhet az ember. Évekig jártam innen Svájcba dolgozni nyaranként, hogy legyen elég pénzem, mégsem hagytam el Szentest. Most 59 éves vagyok, és rendben mennek a dolgaim. Amíg Isten máshová nem vezet, addig biztosan itt maradok.

Olvasóink írták

  • 3. szbarat 2013. március 09. 14:01
    „Jó cikk. Valóban jó ember a Timothy.”
  • 2. nie 2013. március 08. 10:30
    „örülök, hogy értékes ember érzi magát jól a városban!”
  • 1. KamuNeni 2013. március 07. 09:08
    „Hallelujah. Ez a pozitiv felfogas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a gyermekorvosi praxis - nincs jelentkező

Ha hamarosan nem akad vevő egy szentesi gyermekorvosi praxisra, megszűnhet. A téma a testületi ülésen is szóba került. Tovább olvasom