Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Szentes nem kér a Bursa Hungaricából

Szentes - Szentes idén sem csatlakozott a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázathoz, Szegeden pedig még nem született döntés. Makó és Csongrád idén 5 és fél-5 és fél milliót különített el erre a célra. Vásárhely vezetése a beérkezett pályázatok függvényében dönt az összeg mértékéről.
Csongrád megye legnagyobb települései közül eddig Makó, Hódmezővásárhely és Csongrád csatlakozott a Bursa Hungarica felsőoktatási önkormányzati ösztöndíjpályázat 2009. évi fordulójához, a szegedi közgyűlés pedig holnap tárgyal majd róla.

– Szentes ötödik éve nincs a bursa hungaricás települések listáján, a fiataloktól ugyanis számos negatív visszajelzést kaptunk, például késtek a kifizetések – tudtuk meg Lencséné Szalontai Máriától, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjétől. Az önkormányzat ezért úgy döntött, minden évben saját felsőoktatási ösztöndíjpályázatot hirdet. Ez egyszeri támogatás, amelynek a minimumösszege 15 ezer, a legmagasabb 50 ezer forint. Az ösztöndíjra – a bursához hasonlóan – szociálisan hátrányos helyzetű fiatalok jelentkezhetnek. Tavaly 167 hallgatót támogattak, idén erre 5 millió forint áll rendelkezésre.

Makó és Csongrád önkormányzata idén 5,5-5,5 millió forintot különített el az ösztöndíjra. A Maros-parti település a kezdetek óta minden évben segíti a felsőoktatásban, nappali tagozaton, államilag finanszírozott képzésben részt vevő helyi fiatalokat. A hallgatók 4000 forintot kapnak Makótól, az állam és a megye részével együtt ez maximálisan havi 10 ezer forint ösztöndíjat jelent. Tavaly 160 jelentkezőből csupán hatot utasítottak el. Csongrádon a települési támogatás havi 3000 forint. Utoljára 182 hallgatót segítettek. A megyeszékhelyen 2007-ben 15 millió forintot különítettek el erre a célra a költségvetésből. A 2007/2008-as tanév első félévében 298-an kaptak ösztöndíjat, amelyből a város része havonta 5000 forint volt. Vásárhelyen a Bursa Hungaricára tavaly 10 milliót szavazott meg a közgyűlés. A támogatás összegét havi 2500 és 4000 forint között állapították meg. Legutóbb 285, felsőoktatásban tanuló helyi fiatal kapott ösztöndíjat. A mostani keretösszeget beérkezett pályázatok függvényében a novemberi közgyűlésen állapítják meg.

A két típus

A Bursa Hungarica ösztöndíjnak A és B típusa van. Előbbit tíz hónapon keresztül, míg az utóbbit hat egymást követő tanulmányi félévben folyósítják. Az A típusút az államilag finanszírozott képzésben részt vevő fiatalok igényelhetik. A B típusúra a végzős középiskolások, valamint azok a felsőfokú diplomával nem rendelkező érettségizettek jelentkezhetnek, akik a következő tanévben felsőfokú tanulmányokat kezdenek.

Olvasóink írták

 • 6. önkéntes közösségi segitő 2008. október 02. 07:25
  „Felsőoktatási törvény 2005.
  Kormányrendelet a felsőoktatási törvényről.

  Megjegyzés:
  Az önkormányzat Ifjúsági Bizozzsága és Oktatási Bizottsága nem
  lenne illetékesebb ez ügyben. Mi a véleménye a SZIDÖK-nek ?
  A cikk címe lehetett volna pontosabb is, pl. Miért nem kell......?

  Az érintett fiatalokat a miért érdekelné.

  "004-től EU tag lett Magyarország ! Tisztelettel:
  Egy Délvilág előfizető és olvsó”
 • 5. Oboa 2008. szeptember 26. 21:00
  „Szerinted melyik a több? Egyszeri max.50000 Ft, vagy havi 10000?
  A fiatal nem csak Szentesről mennek el, hanem az egész országból! Diplomások is! Külföldön adóznak és nem kérnek a hazai ilyen-olyan pályázatokból. Jól megy ennek az országnak!”
 • 4. szentesi tanár 2008. szeptember 26. 17:34
  „A város 15-50 eFt közötti összegeket fizet havonta - ha elolvasod a cikket, benne van. A késés pedig 5 évvel ezelőtti történet, itt olvashatsz róla:
  -> http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2003/11/nembursa.htm

  Ami más kérdés: ez a gesztus nem sokat változtat azon, hogy a fiatalok közül továbbra is sokan elmennek Szentesről - mert máshol jobb, jövedelmezőbb állást pályázhatnak meg.”
 • 3. Oboa 2008. szeptember 26. 09:15
  „Mennyit fizet a város? Miért kapják késve? Kinek a hibájából? Erről nem szól a fáma.”
 • 2. szentesi tanár 2008. szeptember 26. 05:56
  „A Bursával rosszul jártak anno. Szentes utalta a pénzt a szervezetnek, de onnan késve kapták meg, ráadásul az összeget levonták a rászoruló hallgatók szociális ösztöndíjából. Ezért 2003 óta a város inkább közvetlenül fizet.”
 • 1. Oboa 2008. szeptember 25. 10:00
  „Négy településnek jó, Szentesnek semmi nem jó? Nem csoda hogy fogy Szentes lakossága!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán teszik le a légibázis alapkövét Szentesen

Szentes - Szerda délután az egészségügyi miniszter jelenlétében teszik le Szentesen a… Tovább olvasom