Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Szentes új díszpolgára az amerikai űrhajózásnak dolgozik

Szentes - Haraszti Tegze Péter a chipek fejlesztése terén ért el jelentős tudományos eredményeket, huszonnégy találmány fűződik a nevéhez. A nemzeti ünnepen ő vehette át a díszpolgári címet a városházán, lapunknak 1956-os élményeiről is mesélt.
Az úgynevezett mikro és nano áramkörök fejlesztésében szerzett nevet magának Európában és Amerikában Haraszti Tegze, állítása szerint az integrált áramlás megalkotására a szentesi uszoda két kifolyója ihlette. Huszonnégy találmány fűződik a nevéhez, jelenleg az amerikai űrhajózásnak, légierőnek és a hadiiparnak dolgozik – Los Angeles közelében él. A tengerentúlon elismert tudós egykori iskolájában, a Horváth Mihály Gimnáziumban tartott fizikaórát a diákoknak, mielőtt átvette volna a díszpolgári címet a városházán. Lapunknak elmondta, az órán algebrai egyenlettel próbálta lenyűgőzni hallgatóságát, de azok inkább voltak kívácsiak az életére.

Tegze Budapesten született, a második világháború végén költözött a családja Szentesre, gyermekként itt szerezte meghatározó élményeit. Azt mondta, az indulás lendületét Szentesnek köszönheti, a sportot, a tudományos pályafutás kezdetét. A gimnáziumban tanára, Tóth János irányítása mellett korán egyértelművé vált: átlagon felüli képességei vannak a természettudományok terén. Amikor a tanár úr a görbült térről beszélt, szellemileg mélyen meghatotta. A műegyetemen szerzett villamos mérnöki diplomát, majd Németországba került, onnan pedig Amerikába. Úgy fogalmazott, a legjobban mindig Szentesen érzi magát, s ennek különös oka van: a szentesiek mindig arra törekszenek, hogy megvalósítsák az álmaikat.

A tudós fizikaórát tartott egykori iskolájában, a Horváth Mihály gimnáziumban. Fotó: Vidovics Ferenc
A tudós fizikaórát tartott egykori iskolájában, a Horváth Mihály gimnáziumban. Fotó: Vidovics Ferenc

Régi barátaival, köztük a nyugalmazott bankigazgató Dobossy Lajossal ilyenkor felidézik az úszósikereket, közös élményeket. Tegze emlékszik a régi Petőfi cukrászdára, a leírhatatlan szépségű Tiszára, Pecárszky Kató néni táncóráira és a zongoraórákra is. Szentesen nagyon jó volt felnőni, fiatal fiúként igyekezett a férfiaktól minél többet megtanulni. Azt is elmesélte, az egyik helyi rádiószerelő műhelyben először rendszeresen takarított, majd később maga is javíthatta a gépeket. Ma jóval magasabb szinten dolgozik és alkot – boldog, hogy megvalósíthatta álmait.

Tizenötéves volt '56-ban

Gyerek voltam, de értettem, mi történik – mondta sorsfordítónak tűnő októberi napokról Haraszti Tegze. A Haraszti család a Kossuth térre néző lakások egyikében élt akkor, kisfiúként az ablakból szemlélte, hogyan próbálják a forradalmárok ledönteni a szovjet emlékművet. – Először teherautókat hoztak, aztán harckocsikat, de azokkal sem sikerült, az obeliszk csak megdőlt – emlékezett. Amikor a huszonévesek már a vörös csillagot vették le a közeli járási hivatal tetejéről, akkor már ő is a téren volt. Tetszett neki, hogy nem kellett iskolába járni. Tisztelettel tekintett Hering Bélára, akit a forradalmi bizottság elnökévé választottak a szentesiek. A gimnázium fiatal magyar-történelem szakos tanára végtelen idealizmusával és hazaszeretével lenyűgözte a fiatalságot. A forradalom leverése után őt elítélték, tanítványai pedig a börtönben rendszeresen látogatták – mesélte. Néhány napig mindenki nagyon boldog volt, aztán jött a lehűlés. Amikor a szovjet harckocsik megérkeztek Szentes főterére, a fiatal srácok lementek és szóba elegyedtek velük.

A katonák azt állították, hogy meg akarják védeni a magyarokat az imperialistáktól. Itt nincsenek imperialisták – mondták nekik, s a kis baráti társaság minden „beszélgetés„ alkalommal letekert néhány csavart a tankokról, egyiknek leesett a lánca. Október végén Tegze és néhány barátja úgy érezte, érdemes volna Budapestre menni és forradalmárnak lenni. Egyetlen vonat indult a fővárosba, Szolnokon leszállították őket a szovjetek, mint „ellenforradalmi bandát„. Egyiküknél fegyvert találtak. Tegze elmaradt a csoporttól, de mivel az oroszok tudták, hogy eredetileg öten voltak, őt is keresni kezdték. Egyik társát körbevezették a város főterén, mutassa meg, ki az ötödik fiú. A barát azonban elment mellette, leghalványabb jelét sem adta, hogy ismeri. – Attól féltünk, hogy főbe lőnek minket – mondta. A szolnoki városparancsnok aztán meggyőzte az szovjeteket, hogy a szentesi fiúk munkásszülők gyermekei, tehát ártatlanok, vonatra tették őket, így kerültek haza.

Haraszti Tegze 52 évvel az események után kifejezetten csibészes mosollyal az arcán munkatársunknak úgy fogalmazott, azért nem árulja el a társai nevét, mert még mindig nem lehet tudni, hogy a forradalomban részt venni előny vagy hátrány Magyarországon...

Olvasóink írták

 • 3. konszenzus 2008. november 03. 05:52
  „Gratulálok!
  Igen,vannak olyan Szenteshez kötődő emberek,akikre büszkék lehetünk!
  Ez jó döntés volt!!!!!!
  Szerénységben,kitartásban ,intelligenciában,tudásban......
  példaértékű életútja.”
 • 2. Regi HM-es szentesi 2008. október 26. 19:54
  „Teljes szivemböl gratulalok Tegzenek, emlekszem Ra, egy nagyon helyes, baratsagos srac volt annak idejen! A humora remek, ahogy elmeseli a regi dolgokat.
  Szerintem, olyan dolgokrol beszelt, ami jellegzett Szentesre kb 50 evvel ezelöttröl. Nagyszerü!”
 • 1. Méla Béla 2008. október 26. 09:43
  „Mi Szentesiek udvariasak vagyunk. Ha valamit nem értünk elsősorban magunkban keressük a hibát. Most azt nem értjük, hogy miért nem tudunk maradéktalanul örülni az idei díszpolgárunknak amikor annyi de annyi jeles cselekedetet hajtott végre a maga javára és valamikor régen valamennyit városunk hasznára. Tisztelet és elismerés illeti érte.
  De mi elkényeztetettek az utóbbi években megszoktuk, hogy a velünk együtt élők közül jelölik- és választják ki az arra legérdemesebbet. Az idén is ezt vártuk.
  Ps.: Haraszti úr ez nem az Ön, hanem a döntők minősítése.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 órán át tekernek Szentesen

Szentes - A szentesiek sajátos módon, 23 órás kerékpározással adóznak a forradalom emlékének. Tegnap… Tovább olvasom