Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Szentes visszakéri a gyógyfürdőt

Szentes - Visszakéri üzemeltetésre a termálfürdőt Szentes a megyei önkormányzattól. A város rengeteget költött a létesítmény korszerűsítésére, ennek eredményeként külföldiek is látogatják a tetőtérben kialakított nappali szanatóriumot. A gyógyászati részleg jövőbeli státusáról a megyegyűlés dönt csütörtökön.
Önálló képviselői indítványt nyújtott be a megyegyűlésnek Szirbik Imre szentesi polgármester, a megyei önkormányzat tagja. Beadványával azt szeretné elérni, hogy a városnak adja át a megye üzemeltetésre az Ady Endre utcai termálfürdőt. Ennek a szentesi önkormányzat a tulajdonosa, ám a létesítmény jelenleg a Dr. Bugyi István Kórház részlegeként működik. A helyhatóság jó gazdája a gyógyfürdőnek, százmillió forintokat költött az utóbbi időben a korszerűsítésére. Felújíttatták a medencéket, az épület burkolatát, továbbá kicserélték, illetve kijavították az elavult gyógyászati berendezéseket.

Az elvégzett munkák közül azonban az egyik legjelentősebb az volt, hogy a tetőtérben a mai kor követelményeinek megfelelő nappali szanatóriumot alakítottak ki. A mozgásszervi és egyéb bajaikra az egészségbiztosító anyagi támogatásával mindenféle kezelést megkapnak itt a betegek, közben pihenhetnek is a szobájukban. A 2-3 hetes kúrák igen kedveltek nemcsak a térségben élők körében, hanem a külföldiek is visszatérnek a gyógyászati részleg szolgáltatásainak igénybevételére. A határon túlról érkezők többsége a gyógykezelések után a ligeti sport- és élményközpont területén lévő vendégházakban száll meg. Ők már egyesítették a ligeti és az Ady Endre utcai fürdőt.

A szentesi önkormányzat százmilliókat költött a termálfürdő korszerűsítésére. Fotó: Tésik Attila
A szentesi önkormányzat százmilliókat költött a termálfürdő korszerűsítésére.
Fotó: Tésik Attila

Valójában ezt szándékozik elérni a szentesi önkormányzat azzal, hogy a gyógylétesítményt működtetésre kéri a megyétől. Szirbik Imre úgy fogalmazott: a fenntartói változás nem érintené a kórháznak a fürdőben folyó egészségügyi tevékenységét, az ott folyó gyógyító és rehabilitációs munkát. Ugyanakkor a két intézmény – a ligeti strand és a gyógyászati részleg – egyesítésével a város ismét pályázhatna az egészségturisztikai létesítmények komplex fejlesztésére. Korábban már tudniillik benyújtottak egy pályamunkát a Dél-alföldi regionális operatív program (Rop) felhívására. Ez azonban nem nyert, mert noha a ligeti uszoda termálvizes medencéiben is gyógyulhatnak a betegek, ám ezt a szolgáltatást nem támogatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Ha a megyei közgyűlés csütörtöki ülésén olyan határozat születik, hogy átadják a gyógyfürdőt működtetésre a szentesi önkormányzatnak, akkor ismét pályázhatna a város az egészség megőrzését segítő létesítmények korszerűsítésére. A Rop ugyanis ősszel ismét kiírja a pályázatot.

Halmai nem üzenget

Megkerestük Halmai Lászlót, a megyei önkormányzat tulajdonosi bizottságának elnökét, mi a véleménye arról, hogy Szentes üzemeltetésre kéri a megyétől a gyógyfürdőt. A fideszes politikus azt mondta: a döntés után készségesen áll rendelkezésünkre, mert ha most nyilatkozna, olyan lenne, mintha az újságon keresztül üzengetne. Azt is közölte, hogy a témáról a jövő héten fogadóórát tart Szentesen, a művelődési és ifjúsági házban.

Olvasóink írták

 • 6. jogos 2008. június 22. 00:57
  „ET-nek teljesen igaza van, teljesen jogos az észrevétel!!!!!!”
 • 5. Bingo 2008. június 19. 23:59
  „Szirbiknek és a balliberálisoknak nem kellenek igazgatók (kórház, középiskolák), de mindent szeretnének visszakérni. Ki érti ezt?”
 • 4. ET 2008. június 18. 20:27
  „Vaki mondja már meg mi jót tett nekünk eddig a megye?
  Végre mozduljunk már meg amai a városé az nem a megyéé!
  Vissza kell veni a kórházat a rendelőintézetet is. A megye magyarázza csak meg a kórház eladósódását! Miért is támogatja nagyobb mértékben a makói kórházat? Miért is kedves nekik
  Hódmezővásárhely? Tudjuk a POLITIKAI elkötelezettség mindenek felett! Halmai Úr pedig jobban tenné ha a templomba járna és nem a városa ellen cselekedne folyton!”
 • 3. Kurtavas 2008. június 18. 13:26
  „Elképzelhető, hogy Szirbik indítványát megszavazza a megye? A Halmai-féle "nyilatkozatból" nem úgy tűnik, és bizony nagy szégyenünk nekünk, hogy az ilyen emberek kényének kedvének vagyunk kiszolgáltatva, bármilyen jót is akar valaki a városunknak,”
 • 2. Maugli 2008. június 18. 10:14
  „Halmai Úr míg helyi képviselő vólt akkor is a város érdeke ellen tevékenykedett.Mosz igazán kiélheti magát. Igazi párt katona !”
 • 1. szentesi 2008. június 18. 08:09
  „Tegyék közzé Halmai Úr fogadóórájának időpontját,mert sok mindent szeretnék megkérdezni tőle,pld.hogy tud elszámolni a lelkiismeretével,feltéve ha Van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toulouse-ba vitték a szentesi darabot

Szentes - Franciaországba repült egy csapat diák Szentesről, a toulouse-i színházi fesztiválon adják elő A kis herceg átiratát. Tovább olvasom