Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Szentes visszavenné iskoláinak fenntartását

Szentes - Visszavenné négy, megyei fenntartású középiskoláját Szentes. Az intézmények átadásáról jövő héten tárgyal a megyei önkormányzat.
Tíz évvel ezelőtt pénzügyi nehézségek miatt adta át Szentes a Horváth Mihály gimnázium, a Boros Sámuel Szakközépiskola, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola fenntartását a megyei önkormányzatnak. A város képviselő-testülete május 23-i ülésén azonban úgy döntött, visszavenné a tulajdonában lévő, időközben összevont négy középiskola fenntartói jogát.

– Erről a határozatról akkor tájékoztattuk a megyei közgyűlés elnökét, az önkormányzat átvételi szándékát pedig november 5-én egy újabb levélben erősítettük meg – mondta Szűcs Lajos szentesi alpolgármester. – Arra kértük a megyei önkormányzatot, tájékoztasson bennünket az iskolák gazdálkodásáról, hogy azt felhasználva elkészíthessük a város jövő évi költségvetési koncepcióját.

Nap kérdése: Szentesiek-e a szentesi diákok? Fotó: Tésik Attila
Nap kérdése: Szentesiek-e a szentesi diákok?
Fotó: Tésik Attila

A négy intézmény átadásáról november 27-én tárgyal a megyei önkormányzat. A megyei közgyűlési előterjesztésben az áll, hogy a törvény előírja, ha az elmúlt négy év átlagában a településen élők közül került ki az intézményben tanulók több mint a fele, akkor a megyének kötelessége azt az oktatási intézményt átadni. Annak működtetését pedig a települési önkormányzatnak legalább 3 évre vállalnia kell. Az átlag tekintetében a Horváth Mihály gimnázium és tagintézménye, a Boros Sámuel összesen 57,4 százalékot, míg a Zsoldos Ferenc Középiskola és tagintézménye, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 47,3 százalékot mutat. Utóbbinál a város további vizsgálatot kér.

Szűcs Lajostól megtudtuk, az intézmények átvételére egy évben csak egyszer van lehetőség. Az ehhez szükséges egyeztetéseket március 31-éig szeretnék lefolytatni, így a 2009/2010-es tanévben már a város működtethetné a négy középiskolát.

Aláírásgyűjtéssel kezdődött

Idén áprilisban aláírásgyűjtés kezdődött azért, hogy Szentes vegye vissza a megye fenntartásából a Horváth Mihály gimnáziumot, és adja vissza önállóságát. A megyei önkormányzat ugyanis összevontan működteti középiskoláit. Májusban ülődemonstrációt tartottak a tanárok, így tiltakozva Keserű Imre elbocsátása miatt. A drámatanárral az akkori igazgató nem hosszabbított szerződést. Júniusban zárt ülésén választotta meg a Horváth Mihály gimnázium új igazgatóját a megyei közgyűlés. Magyar Lászlóné kinevezését azonban július 10-én visszavonták, mert az igazgató nem élvezte a kollégák bizalmát. Később a szentesi H. Szabó Réka lett az iskola vezetője. Megállapodott Keserű Imrével, aki óraadó tanára maradt az intézménynek.

Olvasóink írták

  • 3. surjana 2008. november 24. 08:17
    „Mi ez? Tánci-tánci? Ha nincs pénze a városnak fenntartani az intézményt, nesze tartsd fent megye, ha jobban áll anyagilag, akkor visszaköveteli? Ha már egyszer lemondott róla, miért kéri vissza? De köpönyegforgató ez a társaság is!Sajnos a mai magyar társadalmat ez jellemzi!”
  • 2. benq 2008. november 23. 20:45
    „http://mrahalom.myminicity.com/”
  • 1. KovácsPistike 2008. november 22. 18:06
    „Szűcs miről beszél? Azt az iskolát is bezáratta, ahol "igazgató" volt. Az oktatásügy közelébe sem szabadna engedni a szakmailag nulla Szűcsöt és Bácskainét!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre újabb mobil csomópont épül Szentesen

Szentes - Négy körforgalommal egyszerűsítené Szentes belvárosának közlekedését az önkormányzat. A Kossuth és a Tóth József utca találkozásánál nyáron raktak össze egy mobil körforgalmi csomópontot, ezt jövőre egy újabb követi a főutca egy másik kereszteződésében – ideiglenesen. Tovább olvasom