Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Szentesből Csongrád-alsó lett

Szentes, Csongrád - Több középiskola működik, illetve a tanulói és a dolgozói létszám is nagyobb Szentesen, mint a szomszédvárban, a megyei közgyűlés mégis Csongrádon hozza létre az intézmények gazdálkodási központját. Az sem számított a döntésnél, hogy Csongrádon nincs az Erste Banknak fiókja, holott az iskolák ott bankolnak.
„Szentes-alsó". Így emlegették városukat az elmúlt évtizedekben a csongrádiak, ha megszűnt valami a településen, vagy átszervezések és összevonások miatt csupán a Kurca-partján vált elérhetővé egy hivatal. Pénteken fordult a kocka: a két város hét középiskoláját fenntartó Csongrád megyei önkormányzat úgy döntött, a kiadások csökkentése érdekében iskolaigazgatók helyett területi alapon működő gazdasági központok irányítsák az intézmények pénzügyeit. Azzal, hogy az új központot Csongrádon állítsák föl, a két szentesi megyei képviselő, Kovács János (Fidesz) és Szirbik Imre (MSZP) nem értett egyet.
Közös indítványukat, miszerint önálló gazdálkodási központ legyen Szentesen, a polgári többség leszavazta. Szirbik hiába vetette fel, hogy ha már spórolni akar a megye, a szentesi kórháznál központosítsa a gazdálkodási feladatokat, mert ott minden feltétel adott ehhez, a javaslatát elutasították.

Az átszervezésről szóló önkormányzati előterjesztésben szerepel az érintettek előzetes véleménye is. Ebből a táblázatból kiderül, hogy például a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola igazgatója, Pintér Etelka szerint a tervezett Csongrád–Szentes gazdasági csoport megalakítása rövid és hosszú távon is többletköltségekkel járna, amit számításokkal is alátámasztott. A szentesi intézményvezetők azt javasolták, hogy Szentesen és Csongrádon egy-egy gazdasági szervezetet hozzon létre a megye, de ha ez nem lehetséges, akkor a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola legyen a gazdálkodási csoport központja. Azt is hozzátették, hogy az iskolák működőképességét akkor látják biztosítottnak, ha a jelenlegi személyzet az eddigi munkamegosztásban, időben és formában dolgozhat tovább.

Noha a megyei vezetés megtakarítást remél az átszervezéstől, az sehol sem szerepel az anyagban, hogy mennyit. És ha már számok: Csongrádon a 3 középiskolában 168 szakmai dolgozót foglalkoztatnak, a négy megyei fenntartású szentesiben 208-at. Ha a diákokat nézzük, ott még nagyobb a különbség: Szentesnek kétszer annyi középiskolása van, mint Csongrádnak. Ami pedig a napi gazdálkodási munkát illeti: nem véletlenül hangoztatták Szentesen, hogy a Tisza túlpartján nincs az Erste Banknak fiókja. A két város hét megyei fenntartású középiskolája ugyanis ennél a pénzintézetnél bankol.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. studyfy 2011. március 14. 17:28
  „bénaimre, ",mivel már írtam anyósom szegvári,többször járok arra,ott jobban működik minden".
  Asszonyom, ha megtenné soroljon már fel 5-6 dolgot ami jobban megy Szegváron, mint Szentesen. Jobb képű a postás?”
 • 38. jtozso 2011. március 14. 13:23
  „béaimrenéni!!!!!!!!!!!!!
  Szirbik Imre kitűnően irányítja a várost lassan 20 éve,ezt még Kósa Úr is elismerte egyik nyilatkozatában.
  A párthű és szem ellenzős emberek,mint amilyen te is vagy nem látják a fától az erdőt.
  Teljesen mindegy,hogy mit írogatsz ide és más helyekre,mert értelmetlen minden mondatod,ugyanúgy mint Gémes Úrnak.”
 • 37. bénaimre 2011. március 14. 10:06
  „Gondolom elolvasták Gémes Úr nyilatkozatát,de valószínű sajátságosan értelmezték azt.Már többször írtam,hogy hagyjuk a képviselőket dolgozni.Érdekes a polgármesterünket "Szirbik Imrét" nem bírálják,hogy mit "nem"tett szeretett városáért...ugye elfelejtették. A Civiltv-ben nyilatkozott a svájcifrank alapú kötvényeinkről,ki fogja ezt visszafizetni,bisztos nem Ő. Szentes megmentője, a ZSoldos Iskolának felajánlotta a berekháti felújjított iskolát használatra. Hogyan fognak a gyerekek ingázni az órák szünetében mellesleg a főutvonal mellett,valószínű 7mérföldes csizmával. Hamár említették a vármegyéket szerintem Szirbik Úr megpályázná örömmel,mert még a kistérség sorsa se lett rendezve...de miért nem???? Gémes Úr a logika elvét képviseli és a megyei képviselők is. Ha ezt a lépést nem teszik meg már többször leírtam ,hogy gazdasági cunami érhetet volna bennünket. 8 év alatt már végigsöpört a cunami hazánkban,valószínű emiatt nem működnek a vállalkozások sem. Nézzék végig Szentes városát minden becsukott már,csak a kínai üzletek virágzanak,mivel már írtam anyósom szegvári,többször járok arra,ott jobban működik minden,és ez érdeme azért valakinek. Itt a jóidő,nézzék már meg az ujdonsült ipari-parkunkat,road-show is megvolt még sincs befektető,de jót lehet rajta mondjuk kerékpározni. Melyik kormány tette tönkre a vállalkozásokat,egészségügyet,és kik szavazták meg . Én is láttam a televízióban Gémes L-t és amit mondott szerintem reménykeltő mindannyiunk számára.Képviselő Úr legalább "bort iszik,és nem vizet prédikál".”
 • 36. Teutatas 2011. március 14. 07:22
  „Most őszintén! Ha a Fidesz létrehozza a járásokat, a "vármegyékben" akkor szerintetek ki lesz a járási kormányhivatal vezetője? valószínűleg erre hajt a Gémes.”
 • 35. jtozso 2011. március 13. 21:14
  „Helyesen a mondat eleje:Én nem tartozom egyik párthoz sem,”
 • 34. jtozso 2011. március 13. 21:11
  „dződvok
  Teljesen igazad van,miden nyilatkozata Gémes Úrnak felháborító.
  Én tartozom egyik párthoz sem,csak józan ésszel próbálom felfogni a történteket,sajnos az esetek többségében nem értem a döntéseket.
  Az meg teljesen felbosszantott,hogy a Gémes Úr beszél politikai döntésről a szentesieket illetően.
  Hát mi ez a FIDESZ irányította Megyétől,ha nem politikai döntés a többivel együtt.
  Komolyan mondom nem értem a felnőtt embereket,hogy hogy csinálhatnak magukból szemrebbenés nélkül h...t.”
 • 33. sisao 2011. március 13. 19:59
  „Abban az esetben ha a megye érthetően kimutatja az összevonás hasznát és azt ,hogy ez a megtakarítás magasabb a Csongrádhoz való csatolással ,akkor talán még el is tudnám fogadni!!! DE ÍGY!!!!!!!!”
 • 32. dződvok 2011. március 13. 19:24
  „jtozso! Nem tudom, hogy mi a meglepő.......Gémes Úr sosem arra válaszol, amit kérdeznek tőle. :)
  Azt sem értette meg, hogy nem Szentes-Csongrád ellentétről van szó (vagy NEM AKARTA).
  A lényeg, hogy amiket bemagol, azt jól szajkózza, bár nem vagyok biztos benne, hogy érti is amiről beszél. :)”
 • 31. jtozso 2011. március 12. 22:41
  „Gémes Úr!
  Most néztem meg a televízióban a nyilatkozatát,nem szó szerint idézem,csak a lényeget.
  Azt mondta,hogy nem szerette volna ha politikai döntés született volna,a szentesiek(gondolom Kovács Urat is beleértette)akartak politikai döntést.
  Tessék nekem megmondani,hogy mi lett volna a politikai döntés benne,ha nem Csongrád hanem Szentes látja el a feladatokat?
  Arra nem gondolt esetleg a nyilatkozata alatt,hogy Csongrádon FIDESZ-es Polgármester van?
  Nevetségesek a nyilatkozatai mindenféle szempontból,csak a beszajkózott szöveget mondja mindig tartalom nélkül.A nyakatekert mondatait nem lehet csak egyféleképpen értelmezni,mégpedig úgy ahogy a pártja diktálja Önnek,csak az a jó és igaz amit Önök kitalálnak.”
 • 30. szentesivagyok 2011. március 12. 18:07
  „Bénaimre!

  Hihetetlen és menthetetlen esetnek tetszik lenni. Senki nem gátolja a megyei önkormányzat munkáját, nincs is rá lehetősége és szerintem szándéka sem (azt tesz amit akar hiszen óriási többsége van a FIDESZ-nek, így a felelőssége is óriási és megosztathatatlan) . Viszont a megyei önkormányzat, se akadályozza az intézményeiben folyó szakmai munkát, és az intézményeit ne politikai kifizetőhelynek tekintse, és ne kisstílű bosszú eszközének tekintse. A mai kormány gazdaságpolitikájáról pedig ne beszéljünk inkább, majd az idő eldönti mennyire szolgálja az ország érdekét. A dolgozókat nem kellett bonokkal megvenni, elég volt az ígéreteket összevetni a fizetésekkel.
  Nem javaslok Önnek már semmit, hiszen nem szeret a valósággal szembe nézni, sőt a tapasztalatiban sem hisz, csak a propagandát szajkózza.”
 • 29. studyfy 2011. március 12. 17:07
  „bénaimre" A megyei önkormányzat pedig végezze dolgát,és az Ő hathatós segítségükkel nem megyünk csődbe,és fény lesz az alagút végén" Azt kívánom, hogy ebben az alagútba várja be a fényt. Nagyon hosszú időre kell berendezkednie....”
 • 28. jtozso 2011. március 12. 13:49
  „bénaimrenéni
  Túl naiv és szűk látókörű,nagyon szemellenzős vagy,ugyanis ezt a sok marhaságot nem tudtad volna ép ésszel összehordani.
  A rosszindulatodról meg jobb,ha nem beszélek.”
 • 27. bénaimre 2011. március 12. 11:19
  „Köszönöm a megtisztelő sorokat,én nem vagyok Bin Laden , és nem kívánok senkit se lelki terrorba tartani. De úgy gondolom,hogy hamár többször említettem az elmúlt 8év alatt a Kóka-Bajnai-Gyurcsányi klán minden javaslatot lesöpört,úgy hogy még meg se hallgatta azokat,és az országot rombadöntötte. Valahogy újra kell építeni szervezni az országot. Mint a kiéhezett hiéna úgy próbál a volt politikai elit a hatalmát visszaszerezni bármi áron. Akit lehet megpróbálnak lejáratni,és minden hülyeséget kitalálni/kormánygép,valótlan összefésülések,médiatörvény,szakszervezeti dolgozókat megvették 10.000ft-os bónnal,hogy menjenek az utcára/A gyurcsányi kormány csak eladta az országot,tudom ez nem bűn... Az önálló gondolkodást 8 év alatt kiírtották. A legjobb szócsöveik a mai napig is kártevőként dolgoznak,az egyik legjobb szerintem Kálmán Olga.Ahol lehetett lenyúltak mindent. A volt politikai elit munkálkodása során nem leépített hanem kifosztott minket,és most bőszen ordítanak minden olyan dologért ami az érdekeiket sérti. Az ugye nem volt probléma,hogy 8 éven keresztül a médiát is letarolték,tv2,rtl,köztévé,ezen időszak alatt csak ők "osztották az észt",más politikai véleménnyel rendelkező ember nem igazán kapott szót,most változott a kép. Végre eltünt a napkelte csodaműsora,mekkora hisztéria volt ebből is. A megyei önkormányzat pedig végezze dolgát,és az Ő hathatós segítségükkel nem megyünk csődbe,és fény lesz az alagút végén. Akinek szégyelnie kellene magát pedig szégyelje ,hátha könnyebb lesz a lelkiismerete. Inkább azon kellene elgondolkodni,hogy ne várjuk meg a gazdasági amputációt,hanem kezeljük a gazdasági sebeinket és gyógyuljon meg a "gazdasági magyar beteg" . Inkább segítsük a megyei önkormányzatot,és munkájukat ne hátráltassuk.”
 • 26. szentesivagyok 2011. március 12. 08:40
  „Kedves bémaimre!

  A világ sötétre és világosra, jóra és gonoszra osztása biztosan megkönnyíti a tájékozódását a világban. Ha Ön nem veszi észre, hogy a jelenlegi Magyarországon az önálló gondolkodás, azaz a szabadság felszámolása folyik (demokrácia leépítése intézményeinek kiüresítése a véleményszabadság felszámolása) akkor ezt ennek köszönheti.
  Aki bűncselekményt követett el azt ítélje el a bíróság párthovatartozása, vagy szilpátijától függetlenül!!! Lehetőség szerint ne egy párt alkosson csak alaptörvényt, ellenőrizze a médiát, hozzon meg előre ítéleteket stb.! Ami itt folyik az visszaélés a demokrácia intézményeivel, a parlamenti kétharmaddal, ami ugyan törvényes, de nem demokrata megtartás!
  Javaslom Önnek, hogy nézzen a színfalak és a propaganda mögé, hátha reálisabb képet kap a világ dolgairól. Gyűlöletével is kezdhetne valamit, mert hozzászólásai felérnek egy lelki terrortámadással.”
 • 25. agyhalott 2011. március 11. 17:44
  „Gyűjtögettem ide linkeket, amik kissé ellentmondanak/kiegészítik bénaimre és vighzoli hozzászólásait, de valamiért Cenzné férjét ez nagyon zavarta :(”
 • 24. jtozso 2011. március 11. 11:20
  „bénaimrenéni!
  A megyei képviselők munkáját ugyanúgy nem lehet ésszerű,hozzáértő szakmailag alátámasztott érvekkel segíteni,mint az Ország Gyűlés többségének a munkáját.
  Kétharmados többséggel azt csinál amit akar(egypártrendszer,nincs kontroll)Kádár korszakkal egyenlő,még a döntéseik is.
  Felhívnám mindenki figyelmét,hogy nagyon nagy felelősség kontroll nélküli egypárti döntéseket hozni,ugyan is a hibákat nem lehet senkire kenni,márpedig van hibás döntése a Parlamentnek jócskán.
  Úgy nem nehéz kormányozni,hogy mindent a kisemberekkel akarok megfizettetni,mert nekem és a környezetemnek úgysincs anyagi gondom.”
 • 23. bénaimre 2011. március 11. 09:35
  „Az elmúlt 8 év országrontó politikusainak csak töredéke ellen van eljárás ,a többi aki bennevolt némi nemű disznóságban lapít illetve közli,hogy semmihez soha az égvilágon nem volt semmi köze. Valószínű,hogy amnéziában szenvednek. Akik a pénzünket elherdálták valójában megfoghatatlan emberek. Ezeket a pénzeket már visszavenni szinte lehetetlen,bár az elszámolási bisztos úr megpróbálja a lehetetlent is. Úgy látom,hogy az mszp-s elit nem nyugodott bele,hogy elfogyott a kifogyhatatlan pénztárca kifosztása. Ha a józanész elvét követjük ránk most egy másfajta gazdasági politika vár. Az ésszerüséget nézve,az átszervezésekkel pénzmegtakarítás jár,szerintem az iskolákban ugyanúgy lesz villany és fűtés is. A banki kérdésben szerintem semmi vád nem érheti a megyei önkormányzatot,mert eddig is van olyan megyei intézmény aki már egy éve a szentesi Erste bankhoz jár ügyintézni. A megyei képviselők munkáját segíteni kellene nem pedig folyamatosan bírálni.”
 • 22. vighzoli 2011. március 11. 07:37
  „Tisztelt bénaimre!
  Az elmúlt 8 év tolvajai megvannak, börtönben, előzetesben ülnek. Ők már nem lophatnak, ezért logikus, hogy pénz már nem tűnhet el. Ebből csak az következhet, hogy annyival több pénz marad a kasszában, tehát most többnek, de legalábbis annyinak kell lenni, mint az elmúlt évben. Mégis a megszorításokra alapozva úgy tűnik, hogy kevesebb elkölthető forint van. Kérem ezt tartsa szem előtt.
  Dolgozni. Igen, ezt szeretne mindenki. Az én értelmezésemben az a munka, aminek célja van, ami jobbá teszi az életet, ami javít a rendszeren és nem pedig ellene dolgozik. Ezek az intézkedések biztosan ezt a célt szolgálják, efelől nincs kétségem, csak új és ismeretlen, amitől félünk. Nem hiszem, hogy a képviselők úgy szavazták meg a javaslatot, hogy ne láttak volna valamiféle hatástanulmányt, pénzügyi kimutatást, egy jól működő példát. Amennyiben ez igaz, akkor a vita legegyszerűbb lezárása az, ha ezeket nyilvánosságra hozzák.
  A fenntartó szóban megígérte, hogy mindenkinek megmarad a munkája, az átszervezésből nem származik kára senkinek. Úgy érzem, hogy az adott posztot betöltő emberek adott szava sokat ér. Ők nem találkoznak nap mint napa diákokkal, szülőkkel, nem kell őket megnyugtatniuk, hogy továbbra is olyan színvonalon tanulhat a gyermekük, mint eddig. Remélem, hogy lehet bennük bízni, és az ígéret a tettekben is megnyilvánul. Ez már nem rajtunk múlik. Mi tanítunk tovább, intézzük az ügyeket, takarítunk és pakolunk. Még esetleg fűtés és világítás nélkül is.”
 • 21. agyhalott 2011. március 10. 23:24
  „Miért jut nekem ezekről a megoldásokról és magyarázatokról állandóan Rákosi és Kádár eszembe???”
 • 20. agyhalott 2011. március 10. 23:22
  „"Az sem számított a döntésnél, hogy Csongrádon nincs az Erste Banknak fiókja, holott az iskolák ott bankolnak."

  Gondolom ez akkor sem számított, amikor a megye racionálisan döntve a csongrádi iskolák számláit áthelyezte a szomszéd városba. (Szerintem fogalmuk sem volt róla, hogy Csongrádon nincs erste.)

  A múlt pénteki közgyűlés azért meggyőző volt az átszervezéseket illetően: A most mennyibe kerül? mennyibe fog ezután kerülni? mit mutatnak a számok? kérdésekre a "fogalmunk sincs" volt mindig a válasz, de biztosan jobb lesz, mert mi találtuk ki...
  Mi a fene köze van egy megyei közgyűlésnek egy 50-60 km-re lévő város intézményeihez? Semmit nem tudnak róluk, esély sincs arra, hogy jó döntéseket hozzanak. És további marhaságokra kényszerítik őket.
  Persez ha csak nem azt nevezzük jó döntésnek, hogy ahol a barátaim vannak hatalmon, azokat szeretjük, a többiek meg dögöljenek meg :(”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Védekezés a belvíz ellen – uniós pénzből

Derekegyház - Hamarosan egyáltalán nem veszélyezteti Derekegyházt a belvíz: 56 milliós beruházással… Tovább olvasom