Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Szentesé lesz a gimnázium?

Szentes - Szentes visszakaphatja gimnáziumát a megyétől – a két önkormányzat ma egyeztet az ügyben. Ha a megyei közgyűlés május 13-i rendkívüli ülésén átmegy a javaslat, a 2011-es tanévtől újra a város lehet az iskola fenntartója.
Nyugvópontra kerülhet a szentesi Horváth Mihály gimnázium ügye, ami közel három éve borzolja a kedélyeket a helyi és megyei önkormányzatnál. Bácskainé Fazekas Márta igazgatónőt 2007 nyarán leváltották, a fenntartó megyei közgyűlés pedig elindította a szentesi középiskolák összevonását. Ezt nem vették jó néven a Kurca-parti városban: a tanárok aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy az 1999-ben megyei fenntartásba átadott intézmény kerüljön vissza a városhoz, ezt a helyhatóság is támogatta. A megyén 2008 végén született határozat arról, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat a gimnázium visszaadásáról. Azóta csak szócsatákba keveredtek a felek, érdemi előrelépés nem történt.

Lapunk úgy értesült, hogy ezúttal a megyei vezetés részéről merült fel a kérdés mielőbbi megoldása. Kovács Kálmán, a megyei közgyűlés oktatásért felelős alelnöke érdeklődésünkre elmondta: május 13-án rendkívüli ülésen dönthetnek majd a képviselők arról, hogy újra önálló intézmény legyen-e a szentesi gimnázium. Az előterjesztés – amit már véleményezett a szülői munkaközösség és a tantestület is – szerint a gimivel összevont Boros Sámuel szakközépiskola a Zsoldos–Pollák tandem mellé kerülne, a három középiskola gazdálkodása közös lenne, de ez a szakmai munkát nem érintené.

A gimnázium idén önállóvá válhat, jövőre pedig visszakerülhet városi fenntartásba. A szerző felvétele
A gimnázium idén önállóvá válhat, jövőre pedig visszakerülhet városi fenntartásba.
A szerző felvétele

– Jelentős megtakarítást sikerült elérnünk a szentesi középiskolák összevonásával. Mivel korábban voltak igények a helyi önkormányzat részéről, hogy visszavennék a középiskoláikat, most azon dolgozunk, hogy minden feltételt biztosítsunk ehhez. Pénteken is tárgyalunk a városvezetéssel a visszaadás ütemezéséről és egyéb kérdésekről. Az biztos, hogy egyelőre a gimnáziumon kívül a többi középiskolánál nem teljesül az a kritérium, miszerint a tanulók több mint fele helybeli legyen – nyilatkozta lapunknak az alelnök.

– Örülünk, hogy a megyei vezetés is fogékony lett a kérdés megoldására. Szentes önkormányzata kimondta: vissza szeretné venni a középiskoláit, s ha egyszerre nem is sikerül, legalább egyenként – mondta lapunknak Szirbik Imre. A polgármester szerint arra, hogy már szeptembertől városi fenntartás alá kerüljön a gimnázium, kicsi az esély, mert ehhez május derekáig mindkét grémiumnak döntenie kellene. Realitásnak azt tartja, hogy a 2011/2012-es tanévtől legyen szentesi intézmény a gimnázium.

Olvasóink írták

 • 14. andante 2010. május 20. 14:01
  „Sorhasu, jtozso!
  Az mind semmi, de én egyszer majdnem láttam, hogy éhezteti a macskáját, kővel dobálja a kóbor kutyákat, azt meg konkrétan tudom, hogy villával eszi a rántottlevest!
  Talán nem a névtelenség homályából kéne megrendezni a "ki tud nagyobbat tódítani?" versenyt. Ti nyertetek, lapozzunk!”
 • 13. metrum 2010. május 19. 15:20
  „Sorhasu!!!!!!

  Én nem a gimi igazgatónőjéről, hanem a Boros Sámuel tagintézmény vezetőjérőll írtam!
  ( a két személy nem ugyanaz ) H. Szabó Réka munkásságáról nem sokat tudok. <- ő a gimi igazgatója.

  A Boros Sámuel Szki. vezetője Szólik Mónika.”
 • 12. toxi-2 2010. május 13. 17:29
  „jtozso

  hát elég zsar izlése volt a "srácnak", kissé morbid ..................”
 • 11. szilléri 2010. május 12. 20:36
  „Keserű marad ?”
 • 10. sorhasu 2010. május 12. 17:33
  „moderálva”
 • 9. jtozso 2010. május 11. 11:06
  „Azt,hogy részeg volt-e az igazgatónéni,nem tudom,-azt viszont igen,hogy még osztályfőnök korában az egyik tanítványa volt a barátja,Láttam őket kéz a kézben sétálni,és a srác(mivel ismertem)kérdésemre igennel válaszolt.”
 • 8. metrum 2010. május 10. 18:43
  „Örülök, hogy újra a városé lesz az intézmény, sokkal szabadabb korszak veheti kezdetét a gimi életében.
  !!!
  DE, ne feledkezzünk meg a Boros Sámuelről sem, ami méltán harcolta ki a szakmai elismerést az egész országban és Európában is! Számtalanszor lehet hallani az iskola sikereiről (pl.: Szentesinfon, Civil/Kurca Tévében)

  Ő is megérdemelné az önállóságot, és nem rakosgatni ilyen meg olyan gazdasági tömörülésbe! Nehéz helyzetbe került az iskola mostani vezetése! Mégis látván az új igazgatónőt, szakmaiságból és dinamizmusból nincs hiány!

  Hajrá Gimi, Hajrá Boros, Hajrá Szentes!!!”
 • 7. sorhasu 2010. május 10. 08:39
  „Abból mi igaz, hogy részegség miatt a sürgösségin kellett kezelni a gimi igazgatónőjét?”
 • 6. niemand 2010. május 08. 12:25
  „megy a gimi vándorútra, egyik kézből a másikba.......”
 • 5. czibor 2010. május 07. 21:23
  „A pénzt is adják hozzá vagy a városnak kell kigazdálkodni?”
 • 4. nsada75 2010. május 07. 13:45
  „Akkor megint igazgató csere lesz...”
 • 3. westwood 2010. május 07. 13:34
  „hát többek között elvileg az is tiltva van hogy ne lehessen hangzatosan zsidózni és cigányozni
  nü akkor meg?”
 • 2. asztenoszsz 2010. május 07. 11:50
  „??????”
 • 1. medvejanos 2010. május 07. 10:44
  „Az oktatásba miért lehet politikát vinni? Na én úgy tudtam, hogy ez tiltott...
  A megtakarítások sikeresek. Jól tudom, hogy a Boros megtakarítását a giminek kellett oda adni, amely nem tudott a költségeken belül maradni? Az szabályos, hogy az ottani diákok pénzét átadják másik suliba?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lara egy darabig még Pesten marad

Bóta Lara és édesanyja egyelőre kényszerűségből nem költözik vissza Budapestről Szegvárra. Az elmúlt fél évből 3 hónapot kórházban töltött a csöppség. Tovább olvasom