Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Szentesen 20 millióval tartoznak az ingatlanok bérlői

Szentes - A Kurca-parton is megelégelték, hogy 20 millióval tartoznak az önkormányzati ingatlanok bérlői. Átnézik az ügyeket, valamint azt, megbecsüli-e az ügyfél a várostól kapott segítséget. Ha nem: költözhet.
Más településekhez hasonlóan Szentesen is problémát okoz, hogy az önkormányzati ingatlanok bérlői esetenként tönkreteszik azokat, vagy rendkívül nagy tartozást halmoznak föl. A jelentős, a legutóbbi állás szerint 250 milliós költségvetési hiány mellett ez megengedhetetlen, határozta el magát a város vezetése. A 20 millió forintos kintlévőség behajtása érdekében a testületi tagok és a szolgáltatók vezetőinek részvételével nemrégiben egyeztetést tartottak.

– Nem a tömeges tartozás a jellemző a városban, néhány bérlő halmozta fel a kintlévőséget – számolt be Chomiak Waldemar, a grémium szociális bizottságának vezetője. – Magánszemélyek és vállalkozók egyaránt tartoznak. Úgy vélem, előbbiek esetében túl sok remény nincs arra, hogy visszaszerezzük a pénzünket, de akkor is humánus módon kell eljárni. Alacsonyabb komfortfokozatú, olcsóbb bérű és rezsijű csereingatlanokat kellene számukra felajánlani. Problémát jelent azonban, hogy ez korlátozott számban áll a rendelkezésünkre. Érdemes lenne fontolóra venni, hogy most, a nyomottabb piaci árak mellett vásárolhatnánk-e egy-két házat ilyen célra.

A képviselő emlékeztetett, hogy közel 450 önkormányzati ingatlannal kell Szentesen gazdálkodni. A kilakoltatást ellenzi, de ha a bérlők nem mutatnak semmilyen együttműködést, lépni kell, mondta. Hasonló véleményen volt Szirbik Imre polgármester. Nézete szerint a bérlők részéről elvárható magatartás volna, hogy ilyen komoly segítségért cserébe megbecsüljék a helyzetüket.

– Első lépésként tételesen átnézzük a 20 legnagyobb tartozást fölhalmozó magánszemély kintlévőségeit. Az üzletekkel egyelőre azért nem foglalkozunk, mert ezeknél a bérlet esetleges megszűnésének kisebb a szociális hatása, mint egy lakás esetében. Minden megoldást számba veszünk, de ha nincs a családnál méltányolható körülmény, vagy többször előfordult, hogy problémák merültek föl akár a bérlet, akár a közüzemi díjak fizetése kapcsán, felmondjuk a szerződést.

Információink szerint a városvezető által hiányolt együttműködő magatartás néha valóban hiányzik. Úgy tudjuk: egyes bérlők olykor hetekig nem tartózkodnak a várostól használatra kapott lakásaikban. Hogy ez ne fordulhasson elő, a jelenleg hatályos helyi rendeletet módosítani kell, mondta egy, az egyeztetésen részt vevő szakember. Más források szerint olyan bérlő is van, aki minden lehetséges szociális és lakásfenntartási támogatást igénybe vesz, ám eddig egyetlen, a város által felajánlott közcélú munkát sem fogadott el. Azt pedig már lapunk is megírta: az egyik lakásból az elmúlt évben a bérlők leszerelték és eladták a radiátorokat.

Olvasóink írták

  • 1. nádiposzáta 2012. február 16. 08:37
    „Kossuth utcán élő cigányokat nagy becsben tartja az önkormányzat ,nap mint nap a rendőrség látogatja őket, nem kis tartozást halmoztak fel egyesek ,Szentes szégyenfoltja .”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rékasi Wass-estje Szentesen

Folytatódik a Pódiumbérlet előadássorozata, Rékasi Károly önálló estjével, a Megyeháza dísztermében, február 13-án, 19 órától. A színészt az estjével kapcsolatban kérdeztük. Tovább olvasom