Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Szentesen drágább a fehérpaprika

A paprika hazájában nagyobb a keletje és az ára a fehér húsú zöldségnek, mint a megye más városaiban. A kiskereskedelmi forgalomban tapasztalható magasabb ár oka: az őstermelő és a zöldséges közötti egyezség.
A belvárosi zöldségeseknél néhány száz forint alatt lényegében semmit nem lehet vásárolni, a zöldségek és gyümölcsök között érdekes helyet foglal el a paprika. A fehér húsú termés hazája Szentes, ahol valami különös oknál fogva drágább a paprika, mint a megye más városaiban. Kiugróan sokért, csaknem négyszáz forintért is lehet venni kilóját egyes zöldséges üzletekben, a központban lévő élelmiszerboltban is csaknem háromszázat kérnek a „szebb kivitelű" paprikáért. Felfedezőkörutunk során kiderült, hogy a nem túl szép, ám mégis paprikaformájú paprika százhúszért is kapható, a valamivel tetszetősebb kétszázért – pontosabban százkilencvennyolcért elvihető. Az utóbbi, árban és minőségben elfogadhatónak tűnő kínálat a beszerzés forrásának köszönhető: a szentesinek nevezett paprikát az Árpád Agrár Rt.-től vásárolta a kiskereskedő.

A tölteni való C-vitamin-bomba elmaradhatatlan a szentesi árusok polcairól, miközben rengetegen termelik maguk is saját fogyasztásra a paprikát, a városban legalább tizenöt zöldségesnél lehet vásárolni, ez a szám nem tartalmazza az áruházakat. Paprikával telített tehát a piac, a zöldségesek legtöbbje őstermelőtől vásárol. Az eladó és vevő közti alku eredménye lesz az ár, mely a forgalomban emelkedik. A szentesiek megveszik a sokféle paprikát sokféle áron, s hajlandóak érte sokat is adni. Ebben feltétlenül hasonlítanak a Rózsadomb vásárlóihoz, akik hat-hétszáz forintot is odaadnak kilogrammonként a szentesi paprikáért. A fővárosi vásárlók egy szempontot nagyon fontosnak tartanak: a paprika szentesi legyen.

Ledó Ferenc, a szentesi Délkertész elnöke elmondta, hogy a szövetség éves forgalmának legkisebb hányadát teszi ki a szentesi vagy Csongrád megyei kiskereskedők megrendelése. A Délkertész hetente 2500 mázsa paprikát ad el, melyet egy részben az Árpád, más részben őstermelők neveltek. A mindig frissen értékesített áru nagy része áruházláncokba kerül, egyedül a Lidlnek nem ad el a Délkertész – mondta Ledó. Meglepetés érte mégis a szövetséget nemrégiben: Prágába szállítottak árut, s néhány nap múlva a messze földre elvitt termést a csongrádi Lidlben fedezték fel. Úgy tűnik, a kertészet hazájában termesztett zöldséget helyben semmi nem veri meg.


Máshol valamivel kevesebb

A közvetlenül az őstermelőtől vásárolt paprika feleannyiba kerül Szentesen, mint ha a zöldségesnél vesszük. A Klauzál utcai kispiacon egy darab húsz forint, míg a zöldségesben negyvennyolc. Hódmezővásárhelyen a belvárosi üzletekben és árusoknál a szentesinél átlagosan olcsóbban, kilogrammonként kétszázharminc és kétszázötven forint között lehet hozzájutni. A makói fehérpaprika-piac hasonlót mutat a szentesihez: itt is csaknem háromszázba kerül kilója a tölteni való szép termésnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom