Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Szentesen is drágább a távhőszolgáltatás

Harminckét százalékkal emelkedik a távhőszolgáltatás díja Szentesen – az érintettek jelentős része mégis kevesebbet fog fizetni. A lakosság nyolcvan százaléka igényelt támogatást a kormánytól. A kertvárosiak pénztárcájából ugyanannyi megy el a rezsire, mint tavaly.
Ezerháromszáz lakásban – a termálenergiának köszönhetően – nem hat drasztikusan a gázáremelkedés. Fotó: Tésik Attila
Míg a megye más városaiban másfélszer annyit kell fizetni januártól a távhőszolgáltatásért, addig a szentesieknek csak harminckét százalékkal többet. A képviselő-testület decemberi ülésén döntött az emelés mellett. A gáz ára hetven százalékkal nőtt, a lakosság ennek csak töredékét fizeti – tájékoztatta lapunkat Döbrőssy Iván. A távhőszolgáltató vállalat vezetője elmondta, az előny a termálvíznek köszönhető. A termálenergiával való gazdálkodás eredménye volt a közelmúltban néhány fejlesztés, és ezért sem akkora a növekmény.

Az elmúlt év végén közel ötszázan keresték fel a szolgáltató Vásárhelyi úti központját, hogy segítséget kérjenek a támogatást igénylő lapok kitöltéséhez. Döbrőssy Iván becslése szerint az érintett szentesiek nyolcvan százaléka kap az államtól segítséget a fűtésszámla kiegyenlítéséhez. Egészen pontosan 1306 lakás melegítésében érdekelt a városi hőszolgáltató. Egy átlagos, 52 négyzetméteres lakás éves fűtési díja tavaly 115 ezer forint volt. A 49 százalékos támogatásnak köszönhetően idén csak 59 ezer forintot kell majd fizetniük azoknak, akik

alacsony jövedelmük miatt az úgynevezett első kategóriába tartoznak. Szentesen a gázáremelés tehát a távfűtött otthonoknak mindössze egyötödében lesz érezhető. Döbrőssy szerint egyébként az igénylőlapok tartalma alapján számos visszaélésre nyílik lehetőség: nem szükséges hozzácsatolni jövedelemigazolást, csak egyetlen adószámot kell feltüntetni.

A vízdíjat nem támogatja az állam, a szentesi önkormányzat által megszavazott 11 százalékos növekedés látható lesz a januári fogyasztást mutató számlákon. A víz köbméterenként áfa nélkül eddig 210 forintba került, ezután 252-t kell érte fizetni. Az átlagos, kétszobás lakásokban 10 köbméter fogy el egy hónapban. Ikládi András, a Szentes-víz Kft. műszaki vezetője szerint rendkívül különbözőek a szentesiek fogyasztási szokásai, ezért jelentős eltérések mutatkoznak a 12 ezer ügyfél adataiban.

Az önkormányzat feladatköre a helyi járatú buszjegyek árát is megállapítani. December 31-én még 125 forintot kért a sofőr egy utazásért, január elsején már 140-et. A csaknem kilencszázalékos növekedés elsősorban a felsőpártiakat és a kertvárosiakat érinti, ők használják leggyakrabban a helyi tömegközlekedést. Mészáros Zoltán, a Volán kirendeltségvezetője szerint még így is ráfizetéses lesz 2007-ben az utaztatás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb pénz jut a sportra Szentesen

Jövőre tíz százalékkal kevesebb pénzt áldoz a tervek szerint a szentesi önkormányzat a sportra.… Tovább olvasom