Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Szentesen is racionalizált az egyház

A felsőpárti Jézus Szíve-templom papja nyugdíjba ment, helyére nem találtak új plébánost. A püspökség ezért a Szent Anna Egyházközséggel összevonta ezt a közösséget.
Nem maradt gazdátlanul a Jézus Szíve-templom Szentesen, miután Samu András atya nyugdíjba ment. A hívek között nagy tekintélynek örvendő pap hajlott korára való tekintettel kérte, hogy most már mentsék fel a szolgálat alól.

– Próbáltam őt marasztalni, de meg kellett értenem a szempontjait – mondta Gyulay Endre megyés püspök. A hetvenöt esztendős Samu atya helyére új vezetőt nem talált a katolikus egyház, ezért a Jézus Szíve-templom plébániáját egybevonta a Szent Anna-temploméval.

A városszéli és a városközponti templomot is látogatják, az utóbbiban igen gyakran rendeznek komolyzenei koncerteket, ezért a plébánia erős szállal kapcsolódik a város kulturális életéhez. A nemrégiben érkezett Kovács Tibor plébános feladata mindkét helyen a lelki szolgálat, munkáját egy világi ember, Kammerer Tibor káplán segíti. Mindketten részt vesznek az iskolai hitoktatásban, szervezik az egyházközség mozgalmas életét.

A megyés püspök lapunknak elmondta, az istentiszteleteket, a temetéseket, a keresztelőket és mindenféle egyházi szertartást ugyanúgy megtartanak a felsőpárti templomban, mint eddig, a hívők tehát semmiben nem szenvednek hiányt.

A püspökség területén körülbelül százharminc-száznegyven papra volna szükség a kiegyensúlyozott és megnyugtató szolgálathoz, ehelyett mindössze nyolcvanan vannak, akik gyakorolják ezt a hivatást. A püspök elmondta: nem Szentes az egyetlen város, ahol kényszerűségből hasonlóképpen működnek plébániák. Szegeden Petőfitelep és Tarjánváros áll hasonló kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűts professzor havat lapátoltatna a Heti hetes tagjaival

Oroszországban közmunkát kell végeznie annak, aki a tévében trágárul beszél: nálunk is elmehetnének… Tovább olvasom