Délmagyar logó

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos -2°C | 7°C Még több cikk.

Szentesen is várják a panelprogramot

Az első körben kétszáz lakás felújítását támogatná a szentesi önkormányzat, csatlakozva a kormány által meghirdetett programhoz. A városatyák a jövő héten arról döntenek, vegyen-e fel hitelt erre a munkára az önkormányzat. A közös képviselőkkel már megállapodott a város.
Szentesen összesen ezerkétszáz panellakás van, a segítséget a legtöbb tulajdonos szívesen fogadná. Fotó: Tésik Attila
Elkészíthetik a hőszigetelést, kicserélhetik az ajtókat, ablakokat, kijavíthatják a tetőt, rendbe tehetik a ház környékét a sikeresen pályázó lakóközösségek. A Sikeres Magyarországért Panel Plusz Hitelprogramban a kormány lakásonként 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatást ad, a kalkulált szükséges összeg egyharmadaként, melyhez ugyanennyit kell letenniük az asztalra a lakástulajdonosoknak és az önkormányzatnak. A pályázati kiírás szerint október 31-éig kell beérkezniük az igényléseknek.

A rendkívül rövid határidő gyors cselekvésre késztette az önkormányzatot, ezért a jövő pénteki testületi ülésen tárgyalják a képviselők a témával foglalkozó előterjesztést. A hét első napjaiban a városháza munkatársai egyeztetésre hívták a közös képviselőket a belvárosban és a Kertvárosban. Az összejöveteleken az önkormányzat nevében tárgyaló Báthory István és Szilvássy Árpádné hangsúlyozta, a város szerepelni akar a hitelprogramban, s – amennyiben a képviselők is úgy döntenek – hitelt vesz fel a ráeső egyharmad rész előteremtéséhez.

Amennyiben a döntés megszületik, a szentesi közös képviselőknek két hetük lesz arra, hogy a lakókkal egyeztetve elkészítsék vagy elkészíttessék a pályázati anyagot, a bankokkal tárgyaljanak, s a földhivataltól beszerezzék a szükséges iratokat. A megbeszéléseken a társasházak képviselői elmondták, szerintük az ötlet önmagában jó, a megvalósítás az idő rövidsége miatt már kissé nehezebb. A kertvárosiak úgy vélik, felújításokra szükség van, sok helyen a szigetelés hiánya miatt magas a fűtésszámla, a nyílászárók cserére szorulnak, a házhoz vezető utak, járdák állapotán is volna mit javítani.

Az önkormányzat tervei szerint első körben kétszáz szentesi lakás indulhat el a programban. A városban összesen ezerkétszáz lakás teljes felújítására lesz szükség. A kormány is több fejezetben képzeli el az összesen félmillió otthon felújítását. Mindehhez a többség akarata szükséges: egy-egy lakóközösség négyötödének egyöntetű döntése kell, ebben az esetben startolhatnak a házak a vissza nem térítendő támogatásért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tető alatt a szentesi Tesco

Minden jel arra utal, hogy a karácsonyi ünnepek előtt már megnyílik a Tesco Szentesen. A… Tovább olvasom