Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szentesen már csak a hotel hiányzik

Kiskunfélegyháza, Szentes - A fürdő a varázsszó: a szentesi fejlesztések vendégeket hoznak a városba, ezért is jelentősebb az idegenforgalma, mint a 38 kilométerre lévő Kiskunfélegyházának. A Bács megyei várostól a rohamosan fejlődő Kecskemét is visz el vendégeket.
 Beszédes számok

2013-ban Kiskunfélegyházán 3244 volt a turisták száma, Szentesen 8288. Petőfi és Móra városára 1425 külföldi volt kíváncsi, míg a Kurca partjára 1659 vendég. Vendégéjszakákban Szentes 21 ezer 152-vel vezet a félegyházi 6889-cel szemben.

A közelmúltban a kiskunfélegyházi Tourinform-iroda kezdeményezésére összeültek a város és vonzáskörzetének szállásadói. A megbeszélés fő témája az volt, milyen marketingeszközökkel lehetne a városban működő 8 szállásadó kihasználatlan kapacitásait megismertetni a vendégekkel. Megállapították, hogy Petőfi és Móra városa a turisták számára kevés programot nyújt. A közeli Bugac is csak főszezonban vonzó látványosság.

– A korábbi években, amíg a kecskeméti Mercedes-gyárat építették, jóval több vendég fordult meg Kiskunfélegyházán. Miután pedig Kecskeméten egy-két év alatt több szállodát is átadtak, a külföldi vendégek száma is csökkent városunkban – mondta Seres Ferenc, a Malom Hotel igazgatója.

– Mivel szállodánk nem wellneshotel, vendégeinknek a városban lévő 4 csillagos minősítésű uszodát és a gyógyvizes strandot tudjuk ajánlani. A megbeszélésen egyébként abban maradtunk, hogy összefogunk a szobák kiadására, a jó minőségű szálláshelyek és programok kialakítására.

A KSH a 2014-es adatokat még nem összegezte, csak a 2013-as számok állnak rendelkezésre. Ezek azonban arról árulkodnak, hogy Félegyháza a vendégek és a vendégéjszakák számában jócskán lemaradt a tőle 38 kilométerre lévő, hasonló fekvésű és turisztikai adottságú Szenteshez viszonyítva. A két város lélekszáma is közel azonos: Kiskunfélegyházán 29 ezer 340-en, Szentesen 28 ezer 190-en éltek 2014. január 1-jén.

A szárnyasnapok is jeles program a szentesi turisztikai naptárban. Fotó: Imre Péter
A szárnyasnapok is jeles program a szentesi turisztikai naptárban. Fotó: Imre Péter

Kiskunfélegyháza Móra Ferenc és Petőfi Sándor emlékeit őrzi, van impozáns szecessziós városházája, múzeuma, több temploma, szélmalma, pusztája. Szentesen templomok, múzeum, galéria, valamint a kalandpark, a Széchenyi liget és a Kurca-part a látványosság. Független turisztikai szakértők szerint a szentesi fürdőfejlesztések öregbítették a kisváros hírnevét.

– Szentest sportvárosnak hívják az országban, a vízilabdázókat és az úszókat mindenki ismeri. Amióta megépült a fedett uszoda, teljes komplexumot használhatnak a kikapcsolódni vágyók, és egyik rendezvény követi a másikat – mondta Márton Mária, a Szentesi Üdülőközpont ügyvezető igazgatója.

– A központ egy 7 hektáros területen fekszik, nagyon szép hely, szinte átöleli a Kurca. 127 szálláshelyünk van fa- és kőházban, plusz a kemping férőhelyei. Egyre több a külföldi, németek, franciák, olaszok jönnek lakókocsival, lakóbusszal, a fiatalok pedig kezdenek rákapni a sátrazásra.
Szentesről nagyon hiányzik egy hotel, amellyel a szomszédvár, Félegyháza már büszkélkedhet. Az üdülőközponton kívül csak panziók, vendégházak vannak a Csongrád megyei településen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálják, miért nem érdekelte a munka az embereket

A szentesi városházán most próbálják megtalálni a választ: miért csak 3 ember vállalt munkát 270 kiértesítettből. Néhányan közben már elhelyezkedtek. Tovább olvasom