Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Szentesen riogattak a kurentek

Szentes - Péntekre akkora hó esett Szentesen, hogy világossá vált: idén aztán tényleg nagy szükség lesz a télűző karneválra.
Ki tudja, a természet talán maga sem gondolta komolyan, hogy február végén örvendezteti meg fehérbe borult tájjal a Kurca-partiakat, vagy valóban mágikus hatással bírt a tizenkettedik alkalommal megrendezett városi vigasság, de tény, hogy a hótakaró amilyen váratlanul érkezett, olyan gyorsan tűnt el. A szombati felvonuláson már csak egy-két sáros kupac jelezte, hogy a karnevál visszatérő vendégei – ahogy Szentesen emlegetik őket –, a szlovén busók eredményesen ijesztették el a leghidegebb évszakot.

Szentesen riogattak a kurentek. Fotó: Králik Emese (galéria)

A mohácsi maskarásokkal való hasonlóság miatt illetik a csoportot ezzel a névvel, hazájukban azonban korent vagy kurent az elnevezésük. A szentesi karneválnak a kezdetek óta elválaszthatatlan figurái ezek a báránybőr bundát, a derekukon hatalmas kolompokat viselő, vidám tollas vagy szarvas alakok, akik pogány eredetű rítussal telet űznek és szerencsét hoznak. Hazájukban, Ptuj városában a Kurentovanje nevű karneválon látogatók tízezreit több száz kurent riogatja. Sikítozásból, menekülésből a szentesi lányoknak-asszonyoknak is kijutott, a subás télűzők ugyanis időnként kiszemeltek közülük egyet-egyet, és szorosan körbeölelték. A „foglyok" nem tudhatták, hogy hamarabb szabadulnának a kolompok fülsüketítő gyűrűjéből, ha – szlovén szokás szerint – egy zsebkendővel engesztelnék ki a maszkos alakokat.

Olvasóink írták

  • 1. sz27 2013. március 01. 19:42
    „a sportcsarnok délutáni hágósítása NULLA !!! oldalt semmit nem lehetett hallani!!! jó lenne ha hozzáértő állítaná be a hangosítást.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új rekord: 21 tonnát húzott el a fogával Sinka Zsolt

Fogai közé szorított kötéllel húzott el a szentesi Sinka "Popey" Zsolt erőművész egy BKV-buszt 44 utassal a fedélzetén Budapesten. Tovább olvasom