Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Szentesen veszélyes korcsolyázni

Szentes - Szentesen a szabad vizeket felmelegíti a termálvíz, így sehol sem ajánlott a korcsolyázás. A szakember szerint Csongrádon, a Holt-Tiszán kemény fagyban nyugodtan jégre lehet menni. Igazán biztonságosan azonban Vásárhelyen és Szegeden lehet korcsolyázni.
Heteken át tartó mínusz tíz-tizenöt fokban fagyna csak be a Kurca: a várost átszelő vízszalag mentén sok helyen fakadó termálvíz miatt nem látszik arra remény, hogy egybefüggő jégpáncél alakuljon ki a csatornán. A forró, harmincöt-negyven fokos termálvizet hatalmas gőzfelhők jelzik a csatorna partján. A hó és a jég mellett fakadó forró víz miatt télen olyan a környék, mint az izlandi táj. Ötvös Mihály, az Atikövizig szakaszmérnöke szerint a Kurca felső vagy alsó szakaszain nem tanácsos jégre lépni, akkor sem, ha biztonságosnak látszik.

A Kurca partja a termálvíz miatt télen olyan, mint az izlandi táj Fotó: Blahó Gabriella

A termálenergia hatása messze érezhető. Ugyancsak termálvizet engednek a város határához közeli úgynevezett hűtőtóba, ahol időről időre megjelennek a korcsolyázók vagy a jégszörfözők. A szakember úgy véli, ezen a vízen legfeljebb két-három centiméter vastag jég alakulhat ki mínusz öt-hat fokban, ez sem biztonságos. A területet egyébként a rendőrség folyamatosan ellenőrzi. Különösen veszélyes a város melletti téglagyári tavak jegére lépni, ezek ugyanis nagyon mélyek. Bár most olvad, idén még visszajöhet a kemény tél. Szentesen és a város környéki vizeken sehol sem lehet biztonsággal korcsolyázni.

Biztonsággal Szegeden és Vásárhelyen

Igazán biztonságosan Vásárhelyen és Szegeden lehet korcsolyázni. Hódmezővásárhely főterén csütörtöktől újra mindennap délelőtt tíztől este nyolcig lehet ingyen korcsolyázni, a kölcsönzés díja egy órára 300 forint. Szegeden, a Szabadkai úti műjégpályán a belépődíj felnőtteknek 650, a gyerekeknek 600 forint, a korcsolya kölcsönzési díja pedig két órára 500 forint.  
A közelben lévő csongrádi Holt-Tisza viszont alkalmasnak látszik erre a célra – kizárólag fagyban. Ördög József szerint hosszan tartó hidegben, mínusz öt-hat fokos hőmérsékletben befagyhat a Holt-Tisza. A csongrádi szakaszmérnök azt javasolja, a korcsolyázni szándékozók ellenőrizzék a jég vastagságát: tíz-tizenöt centiméter vastag jég egy felnőtt embert biztosan elbír. Év végén, a két ünnep között ezt maga is kipróbálta. Hozzátette, a jeget a legkisebb reccsenésre indokolt azonnal elhagyni. Csongrádnál a serházzugi holtág szintén veszélyes lehet a termálvíz miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiürültek a százmilliós tárolók Szentesen

Szentes - Üresen áll a 700 millió forintért felépült három gabonatároló Szentesen. Az agrárüzemek az uniós támogatás mellé jelentős hitelt is felvettek két éve a beruházásra, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal vett bérbe intervenciós búza és kukorica tárolására. Tovább olvasom