Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Szentesi edző a kuvaiti bajnokcsapatnál

Szentes - A kuvaiti vízilabda nem tartozik a világ élvonalába, de az ottani sportvezetők mindent megtesznek azért, hogy országuk felkerüljön a sportág térképére.
A külföldi szakemberek sokat tudnak tenni a szakmai munka színvonalának emeléséért, így számos európai edző dolgozik az arab országban. Így került Kuvaitba a szentesi Csendes Tamás is, aki pályázat útján nyerte el a bajnokcsapat edzői tisztségét.

A kuvaiti Hard-Rock caffé előtt.
A kuvaiti Hard-Rock caffé előtt.

Minden nonstop
Sajátos élet folyik a kuvaiti utcákon – mesélte Tamás. Egyes termékekre specializálódott üzletek egy utcában találhatóak, vagyis ha valaki ékszert, mobiltelefont vagy bútort akar vásárolni, nem kell össze-vissza bejárnia a várost, hanem csak a megfelelő utcába kell eljutnia. A közlekedés egyébként teljesen kaotikus, a helyiek az irányjelzőt nem ismerik, helyette a dudát használják. A szabályozás igen szabados: a belvárosi sugárutakon például 120 km/h-val lehet közlekedni. Egyébként minden szolgáltatás: az éttermek, a különböző szervizek, üzletek nonstop, a nap 24 órájában működnek
Október másodikán utazott ki új együtteséhez Csendes Tamás, aki korábban a szentesi utánpótláskorú fiatalok felkészítésével foglalkozott. Itteni munkája olyannyira eredményes volt, hogy a ’97-es születésű srácokkal bajnoki címet szerzett. Mivel korábban még játékosként, majd később edzőként is szerette volna kipróbálni magát külföldön, így két esztendeje egy brazil álláslehetőséget pályázott meg, ám a dél-amerikai kaland csak álom maradt. Tavaly nyáron azonban jött egy újabb lehetőség, ezúttal Kuwaitba kerestek utánpótlás-edzőt, amire összesen tizenkét szakember, köztük Tamás is pályázott, és végül őt választották ki az ottani sportvezetők. – Eredetileg úgy volt, hogy az utánpótlás-válogatott vezetésével bíznak meg, ám végül a tavalyi bajnokcsapat kispadján kötöttem ki – mesélte a szabadságát ezen a héten még itthon töltő vezetőedző. – 18 tagú felnőtt kerettel dolgozom, 17–33 éves játékosokkal. Az ottani sportolók amatőr szinten, gyakorlatilag hobbiból űzik ezt a sportágat, így nem meglepő, hogy a 18-as keretből 10–12 játékos állandó résztvevője az edzéseknek, a többiek hol jönnek, hol nem. Az elmúlt két és fél hónap erőnléti edzésekkel, elsősorban úszással és kondicionális edzésekkel telt el, amiért biztos, hogy nem zártak szívükbe játékosaim.

Az elvégzett munkának máris meg lett a jutalma, ugyanis a csapat december közepén Szerbiában edzőtáborozott, és az ottani másodosztályú listavezető, a Nis ellen 19–12 arányban kapott ki, ami – ha a szerb és a kuvaiti vízilabdázás erejét nézzük – tisztességes eredménynek mondható. – Minden igényt kielégítő körülmények és feltételek között dolgozhatom egy szenzációsan felszerelt sportkomplexumban. Ami az igazi nehézséget okozza, az nem más, mint hogy nehéz rávenni a fiatalokat a rendszeres, kemény munkára. Ők teljesen más körülmények között élnek, így ma már nem lep meg, ha játékosaim közül néhányan csak akkor jönnek le edzeni, ha éppen ráérnek. A bajnokság februárban kezdődik, most kezdjük a technikai, taktikai elemek gyakorlását, aztán jöhet a bajnokság, célunk idén is a dobogó. Annál is inkább mert ez a csapat nyerte a tavalyi szezont, így idén is érmes esélyekkel vágunk neki az idénynek. Azt tudni kell, hogy kizárólag kuwaiti vízilabdázók szerepelhetnek a bajnokságban, idegenlégiósok nem játszhatnak itt –mesélte Csendes Tamás.

Az edző július elejéig él kint az arab országban, egészen pontosan Kuvait Cityben. Az elmúlt két és fél hónapot egyedül töltötte egy másfél szobás lakásban, a város legsűrűbben lakott részében, ám januárban felesége és kislánya is kiköltözik hozzá három hónapra. Ami fiát, a 17 esztendős Tamást illeti, ő jelenleg Portugáliában vízilabdázik, és ha januárban nem hosszabbítanak vele szerződést az ottaniak, akkor ő is csatlakozik szüleihez. A Kuvaitban edzősködő édesapjának, idősebb Csendes Tamásnak a megbízatása papíron augusztus végéig szól, utána kiderül, lesz-e folytatása az arab kalandnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkérdeztük az olvasót: mikor volt utoljára fogorvosnál?

Ezúttal arról faggattuk szentesi olvasóinkat, hogy mikor voltak utoljára fogorvosnál? Tovább olvasom