Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Szentesi fiatalok Manhattanben

Szentes, New York - Két szentesi huszonéves, Paksai Jusztina és barátja, Molnár Endre öt éve Angliában kezdtek új életet, de egy éve már New York legelitebb részén, Manhattanben élik az amerikai középosztály mindennapjait.

Öt évvel ezelőtt a gondozási központban dolgoztak Jusztináék, amikor az angliai munkavállalás mellett döntöttek. A szigetországban 4 évet töltöttek ún. couple-munkával, melyben a fiú a ház körüli munkát végzi, a lány pedig a háztartási teendőket. A napokban sikerült velük szeméylesen idehaza találkozni, ugyanis egy bő hétre hazajöttek párjával – immár New Yorkból. Hogyan kerültek az USA legnépesebb és egyik leghíresebb városába?

Semmi sem lehetetlen  

- Váltani szerettünk volna, több száz önéletrajzot szétküldtem, aztán egyszer New Yorkból hívott egy férfi – mesélte Jusztina. - Mondtam, hogy tévedés, oda nem küldtem, de kiderült, az amerikai üzletember, aki a gyógyszeriparban befektető, angliai munkára keres alkalmazottakat. Három fordulós felvételi után esett ránk a választása.

Otthon vannak New York-ban.
Otthon vannak New York-ban.

Elkerülték a hurrikánt

A Sandy hurrikán New York-i tombolása idején Jusztináék Európában tartózkodtak, de a távolból is nagyon aggódtak ismerőseikért, barátaikért. A hurrikán New York legsűrűbben lakott részeire is lecsapott. Régen lehetett ekkora pusztítást és fennakadást látni a Wall Street-en, mesélték Endréék. Otthonuk szerencsére sértetlenül úszta meg a katasztrófát. 

 
Felmerült bennük, de szép lenne, ha majd egyszer Amerikába szólítaná őket a munkájuk, aztán egy szép napon főnökük közölte is: az eddigi feladataikat az Egyesült Államokban kellene folytatniuk. Már tavaly is érződött, most az elnökválasztás miatt még inkább, hogy visszaszorítják a külföldiek munkavállalását, de közös erővel pár hónap alatt sikerült elintézniük az ehhez szükséges papírokat. Szerencsésen alakult a helyzetük, hiszen ez normálisan több éves folyamat, tudtuk meg Jusztinától. Tavaly szeptember óta élnek New York Manhattan nevű városrészében, annak is a szívében, főnökük egy drága és elegáns helyen bérel számukra lakást: ablakukból éppen rálátnak a Metropolitan Művészeti Múzeumra. Sok tekintetben nehéz volt megszokniuk ezt a hatalmas, állandóan nyüzsgő, soha nem pihenő metropolist, de például az megkönnyíti eligazodást, hogy számokal jelölik az utcákat New Yorkban, mondta a fiatal nő. - Bár az első 2-3 hónapot turistaként éltük meg, már nem teljesen kívülállóként nézzük a várost, kezdünk beilleszkedni, egyébként is itt minden harmadik ember külföldi - tette hozzá.

Sok magyar él New Yorkban, de Manhattanben kevesen, éppen a drága mivolta miatt. Ezért sokan kiköltöznek inkább New Jerseybe, illetve Brooklynba, Queensbe. De azért New Yorkban működik - nem messze Jusztináéktól - a Magyar Ház, és van több templom is, mely a magyar kolónia itteni múltjára utal.

Sok az élményük, de a munkájuk is.
Sok az élményük, de a munkájuk is.

Munkájuk nagyban kötődik főnökük személyéhez, mondhatni, elválaszthatatlanok tőle. Endre a kerekesszékhez kötött férfi személyi ápolója, míg Jusztina a főnök üzleti ügyeit, és a mindennapjait, a magánéletét is szervezi. Endre Angliában már szerzett ilyen irányú képzettséget. Az adminisztrálás viszont komoly nyelvtudást feltételez, vetettem fel a hölgynek, aki saját bevallása szerint öt éve – a párjával ellentétben - még nem beszélt angolul. ¬ Szeretném azt hinni, hogy jól megy a nyelv, de attól még messze vagyok- hallottam tőle. - Az Angliában töltött első évben arra koncentráltunk, hogy pénzt keressünk. Azóta nyelvkönyvek segítségével fejlődött a tudásom, és a főnökömmel is szerencsém volt, a szárnyai alá vett. Az igaz, eleinte „izzasztó" volt hallás után gépelni angolul.

Többszörösen megnehezedett a külföldön munkát vállalók helyzete, nagyobbak ma már a követelmények: nyelvtudás, papírok, gyakorlat kellenek, fejtette ki Jusztina. - De még mindig nem lehetetlen – tette hozzá mosolyogva.

Sok az élményük, de a munkájuk is

Beszélgetésünk idején az Egyesült Államok lakossága az elnökválasztás lázában égett, Jusztináról pedig kiderült, mindkét elnökjelöltben lát pozitívumot és negatívumot.

Ha már a nagy neveknél tartunk, Endréék közelében sok híresség lakik, de a liftben még nem futottak össze egyikükkel sem, már ha egyáltalán fel lehet őket ismerni. Rendszeresen látnak viszont filmforgatásokat, Jusztina szemrevételezhette például Alec Baldwint munka közben, a színész-modell Tyra Banksszel pedig kezet is fogott már.

Talán felesleges is a kérdés ezek után: bejött-e nekik a nagy kaland? - Itthoni szemmel biztosan, de talán kinti szemmel is, hiszen életszínvonal szempontjából az erős középosztályba tartozunk. Azonban ezt a lakást még így sem tudnánk fenntartani Manhattan közepén. Jókor voltunk jó helyen – fogalmazott Jusztina. - Ugyanakkor viszont hihetetlen mennyiségű munkát végzünk, napi 12-14 óra a szokásos. Nincs hétvége, nincs karácsony. Meg is lepődtem az elején, hogy Amerikában milyen kevés az ünnepnap, a holiday. Úgy volt, hogy idén nem is tudunk hazajönni, aztán úgy alakult, hogy mégis elengedett a főnökünk. Mi az európai kultúrában nőttünk fel, soha nem leszünk amerikaiak. Most valahol a két világ között érezzük magunkat.
Munkájukból adódóan is, de kedvtelésből is sokat utaznak. Amerikában már sok helyet bebarangoltak, de jártak Európa több országában, és Izraelben is. Szentesről Egyiptomba utaztak pihenni és ottani befektetésüket megnézni, mely egy apartman a Vörös-tenger partján. A fiatalok úgy tervezik, pár év múlva visszatelepednének Európába, s az öreg kontinensen alapítanának családot. Nem tettek le régi elhatározásukról, hogy egyszer majd Afrikába menjenek önkéntesnek, mint mondták, biztosan lesz életüknek egy későbbi szakasza, amikor ennek a célnak tudnak élni.

Olvasóink írták

 • 5. tothmariaaa 2012. november 15. 16:23
  „Gratulálok nekik én is, hogy mertek lépni :) Találják meg a számításukat :)”
 • 4. xenopus 2012. november 15. 15:42
  „Sajnálom hogy egy szóval sem említik hogy a kalandok után Magyarországon akarnak majd elhelyezkedni, dolgozni, élni és családot alapítani!
  Innen menekül mindenki!
  És lehet hogy nem véletlenül!”
 • 3. csillogás 2012. november 15. 12:12
  „Gratulálok, további minden jót kívánok!”
 • 2. emigrans 2012. november 15. 10:44
  „Inkabb bator,szorgalmas fiatalokrol olvassak mint ocska celebekrol !”
 • 1. nie 2012. november 15. 09:15
  „Szorgalmas fiatalok, gratulálok nekik, de ez újsághír egy megyei lapban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Studium Generale Szentes – város a jövőért

Szentes a helyi vállalkozók és az SZTE által támogatott tehetséggondozó programot indít. A cél a középiskolások felvételire való felkészítése. Tovább olvasom