Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Szentesi katonák a Dunán

A szentesi műszaki katonák pénteken felsorakoztatták a repülőverseny akadályait tartó úszószigeteket a Duna Parlament előtti szakaszán. A katonák korábban pontonhidat építettek, és tavaly, a vihar idején is ott voltak, és életet mentettek. Most csendes időre számítanak.
Az államalapítás ünnepének budapesti szervezői már évek óta számítanak a szentesi műszaki alakulat katonáira. Idén is a hídépítők sorakoztatták fel az úszószigeteket a Parlament előtt. Legeza György százados katonái közül száztizenhárman utaztak a fővárosba, és összesen 59 technikai eszközt vittek magukkal – vonaton. Hat úszószigetet építettek, ezek közül az egyik helikopter-leszállópálya. Az öt pontonsziget a repülőverseny pályájának alapjául szolgál, ezekre állítják fel az óriási ballonakadályokat, melyeken keresztülrepülve a versenyzők különböző gyakorlatokat mutatnak be az ünneplő közönség előtt. A katonák számára a szigetépítés vélhetően sokkal inkább megtiszteltetés, mint embert próbáló feladat.

Tavaly az augusztus 20-i viharban viszont más volt a helyzet: a vízen hajók ütköztek a pontonoknak, de senki nem sérült meg. Az alakulat tagjai közül a műszaki mentők életet mentettek, amikor a Batthyány térről egy fiatalembert a központi katonai kórházba szállítottak. Kíváncsiak voltunk arra, vajon idén mire számítanak, felkészültek-e a legnehezebb helyzetekre is. Juhász László, a szentesi műszakiak szóvivője azt mondta, életet menteni mindenkinek kötelessége. Az alakulat saját mentőcsapata most is a helyszínen lesz, bevetésre készen. A százados hozzátette, tudomása szerint az ünnepség szervezőbizottsága jó előre tájékozódott az időjárási viszonyokról, az előrejelzések szerint pedig kellemes, nyugodt idő várható augusztus 20-án.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden ötödik ellopott bicikli kerül elő Szentesen

Szentes - Szentesen legalább tízezer kerékpárt használnak, évente száz biciklilopás ügyében indul… Tovább olvasom