Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szentesi középiskolák - újabb év a tárgyalásokra

Szentes - Legkorábban a 2010/2011-es tanévtől kaphatja vissza négy, megyei fenntartású középiskoláját Szentes. Az intézmények átvételére ugyanis egy évben csak egyszer, március 31-ig van lehetőség. A megyei önkormányzat azonban tegnapi ülésén úgy határozott, hogy folytatni kell az erről szóló tárgyalásokat.
Folytatni kell szentes négy, megyei fenntartású középiskolájának visszavételéről kezdet tárgyalásokat – így döntött tegnapi ülésén 17 igen, 7 nem és 4 tartózkodás mellett a megyei önkormányzat.

Mint arról többször beszámoltunk, a Kurca-parti város képviselő-testülete tavaly májusban határozott úgy, hogy visszavenné 1999-ben pénzügyi gondok miatt a megyének átadott négy középiskoláját: a Horváth Mihály gimnáziumot és annak tagintézményét, a Boros Sámuel szakközépiskolát; illetve a Zsoldos Ferenc középiskolát és tagintézményét, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolát. A megyének azonban csak a Horváth Mihály gimnázium és tagintézménye esetében van átadási kötelezettsége, az elmúlt négy év átlagában ugyanis csak itt került ki a településen élők közül a tanulók több mint a fele.

– Az volt a célunk, hogy a következő tanévtől már mi üzemeltessük az intézményeket, de az iskolákat legkorábban csak a 2010/2011-es tanévtől kaphatja vissza a város – tudtuk meg Szűcs Lajostól, Szentes alpolgármesterétől. – Az oktatás átszervezésére ugyanis egy évben csak egyszer van lehetőség. Az ehhez szükséges egyeztetéseket pedig március 31-éig kell lefolytatni, így az átvételre a csütörtöki döntés miatt várnunk kell egy évet. Az alpolgármester hozzátette: bízik benne, hogy ennyi idő alatt sikerül lezárni a tárgyalásokat a megyével.

Szentes korábban felvetette középiskolái közös intézményfenntartását, amelynek lehetőségét megvizsgálta a megyei főjegyző által felállított munkacsoport. Szűcs Lajos elmondta, ez egyedülálló megoldás lenne az országban, hosszabb előkészítést igényel, így annak kidolgozásával nem végeztek volna a hónap végéig. Az újabb tárgyalásokon azonban – amelynek időpontjairól még nem egyeztetett Szentes és a megye vezetése – vissza lehet majd térni a közös intézményfenntartás lehetőségére is.

Olvasóink írták

  • 2. Power 2009. március 30. 21:23
    „lidi! Kérdezd meg Szirbiket, hogy miért zártak be és vontak össze általános iskolákat és miért állnak üresen, miért nincsen bevétel az önkormányzat tulajdonában lévő, korábban bérbe adott ingatlanokból.”
  • 1. lidi 2009. március 27. 15:00
    „hát, ennyit Halmai úrról, meg az ajándékairól... biztos, ami biztos, menjen csak tovább a huzavona, igaz? Ne nyugodhasson meg végre tanár, diák, szülő, hadd érezzék a bizonytalanságot, meg hogy ki a falkavezér. Meg aztán, gondolom, arra is számít a megye, hogy 2010 után már úgyis fideszes kézből (megye) fideszes kézbe (város) kerülnek az iskolák...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek: most nem döntenek

Szentes - Egyelőre nem adja át Szentesnek a visszakért középiskolák fönntartói jogát a megyei közgyűlés. A tegnapi ülésen olyan döntést sikerült hozni, hogy folytatni kell a tárgyalásokat. Tovább olvasom