Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Szentesi luxushotel, de kinek?

Szentes - Ha nem bízna a forgalomban, nem fogott volna a felújításhoz – ezt mondja az a fővárosi befektető, aki a szentesi Petőfi Szállóból a régió első ötcsillagos szállodáját építi. A szegedi Forrás igazgatója szerint viszont még a megyeszékhelyen sincs kereslet ilyen luxushotelre.
A dél-alföldi régióban – beleértve Szegedet is – nincs ötcsillagos szálloda. A mintegy 30 ezres lélekszámú Szentesen ilyet akar kialakítani a teljesen lepusztult műemléki Petőfi Szállóból a fővárosi székhelyű Pendola Kft. De milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy egy vendégfogadót ebbe a kategóriába soroljanak? A vonatkozó rendelet szerint a szálló tartozéka legalább 1 étterem, továbbá 2 egyéb vendéglátóhely. A jogszabály azt is tartalmazza, hogy a kétágyas szobák alapterülete minimum 26 négyzetméteres legyen, a vendégek rendelkezésére pedig fürdőköpenyt és nagyítós borotválkozótükröt is kell bocsátani. További kritérium, hogy a nap minden órájában londiner intézkedjen a poggyászok szállításáról.

Petőfi szálló, Szentes, 2008. Ötcsillagos hotel lesz belőle? Fotó: Tésik Attila
Petőfi szálló, Szentes, 2008. Ötcsillagos hotel lesz belőle?
Fotó: Tésik Attila

Az 1898-ban átadott szentesi Petőfi Szálló felújítási tervei ennél jóval többet tartalmaznak. A korai szecessziós stílusú épület korhű helyreállítása során a minden igényt kielégítő szobák, lakosztályok és apartmanok mellett kialakítanak majd wellnessrészleget, törökfürdőt, kaszinót, cukrászdát, bárt, borozót, tekeklubot, lőteret a pincében és mélygarázst is. És akkor még nem említettük az angol pubot, az éttermet, a sörözőt, a játéktermet, a színházat, a télikerteket. A több milliárd forintos beruházás a tervek szerint 2011 második felében készül el Szentes központjában.

Szoba 70 ezerért

Budapesten kívül Gödön, Hévízen, Sárváron, Parádsasváron, Dunakilitin és Debrecenben van ötcsillagos szálloda. A napi szobaárak is jelzik a színvonalat, a legolcsóbb kétágyasért 27 ezer forintot kérnek, de egy de luxe lakosztály ára a Kempinskiben 70 ezer forint, amely nem tartalmazza a fejenként 30 eurós, azaz több mint 7000 forintos reggelit.

A Pendola Kft. igazgatója, Zsohár Árpád korábban azt nyilatkozta lapunknak, hogy 12 év alatt térülhet meg a befektetés. Szerinte megfelelő vendégforgalmat jelenthet a nemzetközi sportrendezvények mellett a konferencia- és tréningszervezés. A térségben a vadászat is jellemző, erre is lehet építeni, akárcsak a szentesi gyógyvízre. Lapunk kérdésére, hogy számítása szerint lesz-e fizetőképes kereslet, azt válaszolta tegnap Zsohár Árpád: „Oda kell vinni a vendéget, ez egy szakma. Nem úgy működik, hogy ülök, és várom, hogy betérjen valaki." Hozzátette: ha nem bízna abban, hogy lesz vendég, akkor nem is kezdett volna hozzá az épület rekonstrukciójához.

Kétkedő szegedi szállodaigazgatók

Nemhogy Szentesen, de még Szegeden sincs létjogosultsága egy ötcsillagos szállodának – ezt Maklári Lászlóné, a szegedi Forrás igazgatója mondta el kérdésünkre. Véleménye szerint talán egy-két alkalommal érkezik olyan kaliberű vendég, aki ezt igényelné, így pedig túlzás a luxuskategória. Árnyaltabban fogalmaz viszont Szabó Mihály, a Novotel vezetője, aki szerint a szentesi befektetők nyilván alapos vizsgálat után hozták meg döntésüket. Hozzátette ugyanakkor: ismerve egy ötcsillagos hotel beruházási és üzemeltetési költségeit, komolyan meg kellene fontolni, hogy megérné-e Szegeden nyitni egy ilyen szállodát.

Olvasóink írták

 • 20. efje 2008. október 14. 17:46
  „A gatyaja azert ne menjen ra a kivitelezesre, de ha ennel joval tobb van mogotte akkor az elhuzodo kezdeti nehezsegek utan talan mukodhet a dolog. En 5 csillagos szallodaban dolgozom, nem a vilag kozepen es megis megy a bolt. Menni kell a penz utan kemenyen. Sales, marketing, finance!!! Oda kell vinni a nagy cegeket. Nem lesz konnyu, de hajra! Szegeden talan konnyebb lenne a jobb infrastruktura miatt.”
 • 19. VADVIRÁG 2008. október 08. 18:28
  „NAGYON VÁROM ,HOGY ELKÉSZÜLJÖN A PETŐFI SZÉP ÉKESSÉGE LESZ A VÁROSUNKNAK.ÉN SZÜLETETT SZENTESI VAGYOK ÉS NAPONTA LÁTTAM AZ ÉVEK ÉVTIZEDEK ALATT,HOGY OMLIK ROSKAD EZ AZ ÉRTÉKES ÉPÜLET ÉS MINDÍG FÁJÓ SZÍVVEL NÉZTEM A PUSZTULÁSÁT,S ESZEMBE -ESZEMBE JUTOTT UGYAN LESZ -E VALAKI AKI EZT HELYRE ÁLLÍTJA,VAGY TELJESEN AZ ENYÉSZETÉ LESZ?ÖRÜLÖK ,HOGY GAZDÁRA TALÁLT!!!SZÜKSÉGE VAN A VÁROSNAK EGY KULTURÁLT SZÓRAKOZÓHELYRE AHOVÁ A MAGAMFAJTA KÖZÉPKORÚ IS SZÍVESEN BETÉR,VALAMINT A SZÍNHÁZ/AZT VÁROM A LEGJOBBAN/JÓ SZÍNÉSZEK ,JÓ DARABOK,ELEGÁNS KÖZÖNSÉG,UTÁNA EGY JÓ SÜTI HMMM...REMÉLEM A SZOBÁK IS KILESZNEK HASZNÁLVA HISZEN ÉRDEMES SZENTESRE JÖNNI KIRÁNDULNI SOK LÁTNIVALÓ VAN ÉS A VÁROSKÖZPONT IS GYÖNYÖRŰ VÁROS”
 • 18. jaja 2008. október 06. 22:47
  „én is drukkolok”
 • 17. klj_54 2008. október 06. 21:01
  „Felütötte a fejét a szakmában a sárga irígység!
  A piac majd mindent eldönt:)
  Szentes adottságai (szerény ismereteim szerint ) nem zárják ki a megtérülést.
  Bocs, de én nem csak a megyén belül jártam. Ma is külföldön dolgozom. Ennél rosszabb adottsággal rendelkező helyek jobb propagandával csodás eredményeket értek el.
  Én bizony a szállodáért drukkolok!”
 • 16. elvándorólt 2008. október 06. 05:16
  „Kedves vágó!
  nagymágocsi születésü vagyok,de már 27 éve szegeden élek.Szüleim tesvéreim és a rokonságom Nagymágocson él,de senki nem hallotta,hogy ott szálloda épülne.Bízom benne ez nem csak egy kósza hír,emrt 2-3éve valóban volt valami zöngedelem a faluban ezzel kapcsolatban,de családom szerint akkor ebből nem lett semmi. Én nagyon kötődöm a szülőfalumhoz és kivánom ez a terv megvalósuljon,mert van a faluban egy gyönyörű kastély és a közelében egy termál kút amit akkoriban fúrtak mikor én elkerültem a faluból és sajnos ez a kut egy mesterségesen kialakított tavacskába folyik már több mint 20 éve.Pedig úgy tudjuk ennek a termálvíznek a minősége hasonló vagy megegyezik a szegedi Anna kút vizminőségével.szurkolok Nagymágocs!!!!!!”
 • 15. walaki 2008. október 05. 20:01
  „Mit akar a Forrás főnöke? Egy lepukkant, szocreál stílusú műintézményt vezet, amit most tákolnak. Majd a piac és az idő eldönti, hogy kinek volt igaza.”
 • 14. ycx 2008. október 05. 17:11
  „12. Eddig a Petőfi nem is az önkormányzaté volt.”
 • 13. zombor 2008. október 03. 19:56
  „Engem büszkeséggel tölt el ,h olyan városban élhetek ahol a szálloda 5 csillagos ! :)”
 • 12. kiderül 2008. október 03. 15:11
  „Vendég nélkül ez is csődbe megy majd mint a vágóhíd, aztán privatizálják. Ennyi!”
 • 11. Nyasi 2008. október 03. 15:07
  „Én is szurkolok a beruházás megvalósításához és megtérüléséhez. Nem tudom, miért érzem, hogy mindig a hozzá nem értők kritikájától hangos a sajtó. Szerintem a Pendola sokszor több időt töltött csak a költséghatékonyság témájával az asztal fölött görnyedve, mint az újságíró ezzel a cikkel. És azért a város szempontjából nem mindegy, hogy azt a kis összeget egy ilyen műemlék megvédésére, mint a Petőfi, ő maga rakja le, vagy egy beruházóval együtt. Gratulálni kellene a városnak, hogy egy ilyen üzletet nyélbe tudott ütni, és a Pendolának szurkolni, hogy minél több embert tudjon kis városunkba/régiónkba hozni! Hajrá!:)”
 • 10. csabaaa 2008. október 03. 13:55
  „Én is szurkolok a Pendolának és vele együtt Szentesnek hogy sikerüljön minél hamarabb a etőfi Szálloda felujitása és nem értem miért baj ha szentesen ilyen lesz. Kinek és miért fáj? Már Szeged lát némi versenytársat a Petőfiben:-))
  nem csodálkoznék rajta hiszen nem nagy távolság és bizony miért ne érezze magát jobban egy teljes mértékben kiszolgáló szállodaban itt mint ott.
  Hajrá Pendola :-)))))”
 • 9. majd 2008. október 03. 11:37
  „2. hozzászólónak igaza van, nem irigykedni, meg rémeket látni kéne, hanem talán örülni, vagy legalább csöndben maradni! Én is szentesi vagyok, nem fogok szobát kivenni, de ki fogom próbálni rendszeresen az éttermet, lőteret, bárt és minden mást is! Meg még szerintem még jópáran a helyiek közül is, mert gondolom nem a Kempinskihez kell viszonyítani az árakat!”
 • 8. 7. 2008. október 03. 11:37
  „Véleményem szerint felháborító hogy a b. irén és blahó gabriella egy normális hangvételű cikket sem írt még Szentesről. Fölháborító hogy mindenbe belekötnek! Mi van akkor ha megcsinálják 5 csillagosra és tönkremegy na és aztán. Fel lesz legalább újítva!
  De én igen is szurkolok hogy igen is 5 csillagos legyen és az egyik nevezetes pontja legyen a városnak! Hajrá Pendola!!!
  A másik hogy szerintem is érdekes lenne ha a szentesi kisnyugdíjas szentesen kirándulna és ott szálna meg:) Valamint még egy gondolat: a Forrás H.-nak nem tök mindegy vagy a szegedieknek hogy itt mi van, ha a megyei városok arra akarnának törekedni hogy a turizmus látványosan meginduljon akkor nem csak Szentesen, de szegeden, v.helyen meg makón..stb helyeken is 5 csillagos szálodákra lenne szükség!
  Szurkolok a Zsohár Árpádnak! Hajrá! Legyen kész időben! Ja és a polósokat nyugodtan lehetne még támogatni!!”
 • 7. vágo 2008. október 03. 11:33
  „Nem értem a csodálkozást , mikor köztudomásul , Mihálytelken is épül egy szálloda komplexum, már a drótkerítés készen is van de
  Nagymágocson is épül egy min 5 stars SPA. nem tévesztendő össze
  a Spar-ral. Ez utóbbi már talán készen is van, vagy talán nem?
  Sok türelmet és pénzt kívánok az építtetőnek. Erre mondható hogy nem vak ez a ló csak vakmerő?
  Magyarországon a szállodák csillagozása nem különb mint az itt levő egyébb körülmény
  itt lehet akasztgatni a csillagot szinte bárhová.”
 • 6. Egy szentesi 2008. október 03. 11:21
  „Szentesiként én is az optimisták táborához tartozom. Jó lenne, ha lenne végre egy színvonalas hely ebben a városban is.
  Én sok szolgáltatását szívesen ki is próbálnám.”
 • 5. Fruzsina 2008. október 03. 11:20
  „Én szentesi vagyok, s csodálkozom az "ötcsillag"-on. De közben nagyon reménykedem, hogy jól mérték fel az igényeket és a lehetőségeket.
  Ha ez így van, talán segít mozdulni, mozdítani az állóvizen. S talán egy másik hasonló gondolkodású embernek eszébejut és tehetsége van hozz, hogy körbenézzen mit lehetne tenni azzal a földben lévő kinccsel, amit úgy hívnak termálvíz, termálenergia stb. ld. Hajdúszoboszló”
 • 4. gubás 2008. október 03. 10:24
  „Egy szegedi
  Kérlek járj utána ,milyen aportból milyen KP-milyen hitelből,és milyen
  qualitású emberek terjesztik ezt az agyrémet a Petőfivel kapcscsolatban. Én szeretném két év múlva az összes ezzel kapcsolatos összes terv és költségdokumentáciot "VELETEK EGYÜTT "áttekinteni,Minél előbb felébredtek Csipkerózsikaálmotokból annál kisebb lesz a csalódás. TISZTELETTEL "RACIÓ"
  BÁRMIKOR KÉRJ SZÁMON!”
 • 3. sdfs 2008. október 03. 08:27
  „Én már hallottam olyan valakit is, aki arra panaszkodott, hogy minek ide 5*os szálloda, mert nem az ő pénztárcára lesz szabva... Hát elég érdekes lenne, ha szentesiként bejelentkezne...”
 • 2. egy szegedi 2008. október 03. 08:10
  „Milyen Szentesről írogatsz jóember?
  Egy befektető a SAJÁT pénzét teszi kockára,szíve joga hozzá.Inkább szurkolj neki,hogy sikerüljön!”
 • 1. szemlelodo 2008. október 03. 05:57
  „Lehet hogy ezzel Szentes úgy jár mint móricka mikor szellentésbe túl akarta szárnyalni az apját és a nagy verseny eredménye az lett,hogy betojt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódhat a közmunkaprogram Szentesen

Szentes - Feszültséget okoz a szentesiek körében, hogy a város egyes részein közmunkások teszik rendbe a csapadékvíz-elvezető csatornákat, míg más területeken a családoktól várja ugyanezt az önkormányzat. Tovább olvasom