Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 7°C Még több cikk.

Szentesi patikaügyelet: lenyelik a keserű pirulát

Szentes - A szentesi patikusok többsége vállalná az éjszakai készenlétet, de csak abban az esetben, ha ezt mindenki vállalja – hangzott el tegnap a városházán tartott egyeztető fórumon. A nyolc szentesi gyógyszertár közül most csak kettő tart ügyeletet, ezek október elsejétől már nem akarnak éjszakázni.
A gyógyszerészek többsége tegnap délelőtt a városházán Szűcs Lajos alpolgármester jelenlétében úgy nyilatkozott, vállalja az éjszakai készenléti szolgálatot abban az esetben, ha a városban lévő nyolc patika mindegyike hasonlóan tesz. Jelenleg két gyógyszertár tart ügyeletet Szentesen, heti váltásban: a Bugyi István és a Szent Damján Patika. Az utóbbi vezetője, Horváth György azt mondta lapunknak, elvárta volna, hogy a megbeszélés elején a város nevében az alpolgármester felajánl 4-5 millió forintot az elmúlt négy évi éjszakai ügyeletért, tekintettel annak magas költségére – hiszen közszolgálatot teljesítettek. Ez nem történt meg. Szűcs Lajos kinyilvánította: értelmes megoldásnak tartja a készenléti ügyeletet.

Nyolc patika van a városban, heti váltásban nyolchetente kerülne sor a gyógyszertárakra. Minden patika ajtajára ki lenne függesztve, hogy éppen melyik tart ügyeletet, telefon és cím alapján elérhető lenne a gyógyszerész. Szűcs hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak az ügyben véleményalkotási joga van, a lakosság érdekeit tartja szem előtt.

A Bugyi István Gyógyszertárban azt tervezik, hogy októbertől már nem nyitnak ki az esti órákban Fotó: Karnok Csaba
A Bugyi István Gyógyszertárban azt tervezik, hogy októbertől már nem nyitnak ki az esti órákban
Fotó: Karnok Csaba

A nyolc patika többsége vállalja a készenlétet. Ha létrejön az egyezség, a Bugyi István, a Szent Damján, a kórházi, a Rákóczi, az Eszes, a Pingvin, a Tescóban működő és a kertvárosi patika felváltva tart készenléti ügyeletet. A tegnapi városházi megbeszélésen azonban nyilvánvalóvá vált, hogy az utóbbi vezetője sem az ügyelet, sem a készenlét megosztását nem tartja jó megoldásnak. Kovács Gabriella szerint ha a jelenlegi rendszer megváltozik, azzal sérülnek a lakosság érdekei: a kistelepüléseken élők nem fogják megtalálni a gyógyszertárakat.

Az ÁNTSZ-t nem hajtja a tatár

Megtudtuk: a szentesi patikaügyben véleményt mond majd a gyógyszerészkamara is. A kistérségi tiszti főorvos, Tóth Gábor elmondta: a tisztiorvosi szolgálatot nem szorítja az idő, szeptember után is meghozhatja döntését. Szerinte azonban hamarosan határoznak az ügyben.

Olvasóink írták

  • 2. apothetke 2008. szeptember 11. 20:51
    „Erre a célra valók például a közszolgálati és hirdető újságok. A Szuper Infóba benne lehetne péntekenként a következő heti ügyeleti lista. Mi ebben a probléma? 10 éve élek olyan helyen, ahol ez kiválóan müködik, tudom, hogy az újságokon keresztül megtudhatom, hogy hol van a legközelebbi ügyeletes gyógyszertár. Hozzá kell még tennem, hogy ezek a patikák kb. 25 km-es vonzáskörzetben vannak. Szentest ismervén ez egy kicsit leszükülne. Tehát nem is annyira bonyolult ez, mint ahogy az emberek gondolják. A gond, hogy félnek minden újtól.”
  • 1. Zi zi 2008. szeptember 11. 12:25
    „esakkor minden patika ajtajaba ki lessz fuggesztve epp ki ugyeletes? vagy honnan tudja meg a jo nep?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árpádhalom a fennmaradásért küzd

Árpádhalom - Az 1000 éves múltra visszatekintő település jövője nem tűnik nagyon fényesnek, az itt… Tovább olvasom