Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Szentesi téma a szóbeli érettségin

Szentes - Idén először városi téma is szerepel a Horváth Mihály Gimnázium irodalom érettségijének szóbeli tételei között. A regionális kultúra témakört a Thália Szentesen című könyv alapján dolgozhatták ki a diákok.
Helyi szerző műve alapján állították össze a magyar irodalom érettségi utolsó tételét a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban. A huszadik, regionális irodalom témakört Kruzslicz Pál újságíró Thália Szentesen című könyve adta.

A 2015-ös magyar érettségi tételek és megoldások

– Nagyon megörültem a hírnek. Úgy tudom, két osztályt érint a dolog, a tétel címe Szentes színházi élete és színháztörténete. A tavaly megjelent kötetben ezt a témát dolgoztam fel: az elmúlt közel két évszázadot városunkban, de a könyv országos kitekintést is ad – mondta Kruzslicz Pál. – A dráma tagozat vezetője, Szurmik Zoltán ötlete volt, aki rendkívül lelkes volt már a könyvbemutatón is. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a művemből is tanulhatnak a diákok. Egy bő vázlatot készítettünk, azt sokszorosítottuk, majd mindkét osztályban órákat tartottam. A kötetből tavaly 10 példányt kapott a gimnázium. Ennek felét elajándékozták az évzáró ünnepségen, de 5 példány a könyvtárban maradt, ezekből dolgozhatnak a gyerekek. A helyi művelődés utóbbi 60 éves történetét is feldolgozom. Az a kötet még novemberig várat magára, de nyáron megjelenik a következő könyvem, amelyben a médiában megjelent írásaimból 80-at adok közre.

A könyvből megismerhetik a diákok a város színháztörténetét – magyarázza Kruzslicz Pál. A szerző felvétele
A könyvből megismerhetik a diákok a város színháztörténetét – magyarázza Kruzslicz Pál. A szerző felvétele

– A jogszabályok lehetővé teszik, hogy a regionális kultúra témakörön belül egy település helyi irodalmi témát válasszon – magyarázta Szurmik Zoltán. – A Kruzslicz-kötet nagyon értékes mű, örülnék, ha a diákok elolvasnák. Úgy vélem, a többi szentesi középiskolában is lehetne érettségi tétel ez a téma. Korábban többek között a Tiszatáj irodalmi művei, Juhász Gyula, Szeged költője, vagy a Tisza, mint irodalmi motívum merítette ki a regionális témakört, de ezeket nem éreztem eléggé helyinek. Két végzős osztályban tanítok. A drámaisoknak szakmai szempontból érdemes ismerni a Kruzslicz-könyvet, a másik csapatnak pedig azért, mert betekintést nyerhetnek a város kulturális életének ebbe a több, mint másfél évszázados időszakába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétpróbások vetélkedője Szentesen

Május végén rendezik meg Szentesen a középiskolások kalandvetélkedőjét, amelynek idén A hétpróbások nevet adta Bertók Róbert főszervező. Tovább olvasom